Какво е SEO-оптимизация

Ако имате собствен сайт, задължително трябва да знаете за SEO. Искате да привлечете повече посетители в сайта, за да имате възможност да им демонстрирате своите продукти/услуги, или просто искате да печелите пари онлайн?

Това желание е възможно! Единственото нещо, което трябва да направите е да предвижите сайта в ТОП -10 на резултатите от търсенето. А за да може сайта да бъде в заветните ТОП -10, трябва да знаете основите на оптимизацията и класирането на сайта в търсачките и да можете да ги използвате.

seo-google

Нека да започнем с понятието SEO. SEO се разшифрова като Search Engine Optimization, което в превод означава оптимизация на уеб сайтове или оптимизация за търсачки.

Смисълът на тези три думи е оптимизиране на сайта за по-нататъшно класиране на сайта в рейтинга на търсачките.

Колкото по-висока е позицията на вашия сайт в резултатите от търсенето, толкова по-голяма е вероятността посетителите да влезнат във вашия сайт, например 100% влизат от първите три линка на резултатите от търсенето, а след това има тенденция към намаляване – до десетото класиране на първа страница отиват 20-50% от потребителите. На втора страница влизат 10-20%.

Следователно, за всеки ресурс най-желаното място е в челната десятка на резултатите от търсене. За съжаление, сайтовете на конкурентите са  твърде много, а десятката е само една.

Налице е основателен въпрос: как да завладеем този връх и да станем лидери? И тук SEO-оптимизацията на сайта идва на помощ.

SEO-оптимизацията условно може да бъде разделена на три части:

Първата част се състои от работа вътре в сайта. В нея влизат корекция на евентуални грешки, добавяне и редактиране на съдържанието, HTML-код на страниците на сайта, линкове и т.н. Така наречената вътрешна оптимизация. До колко ефективна ще бъде първата стъпка, зависи само от вашите усилия и знания в тази област. Също така трябва да се има предвид, че алгоритмите на търсачките малко се различават и затова оптимизацията за Google трябва да бъде малко по-различна от тази, например за Яндекс.

Втората част на SEO оптимизацията е поставяне на сайта на челни позиции в търсачките. На този етап е необходимо ресурса да бъде изведен на първи позиции с помощта на група дейности, извършвани извън сайта ( в други сайтове, форуми, директории), задачата на които е да изградят необходимата референтна маса и да  класиране на сайта по целеви нужди, както и увеличаване на неговия авторитет. Това се нарича външна оптимизация.

Третата част е да запазване на постигнатите позиции и подобряване на резултатите. Наблюдаване на резултатите на собствения сайт и показателите на конкурентите, промени на ключови думи, текстове за връзки, съдържанието на сайта, всичко това определено трябва да се има предвид, за да се запази постигнатата позиция.

One Response to Какво е SEO-оптимизация?
  1. Чудесен материал, поздравления! Клиентите понякога не оценяват третия етап и си мислят, че нямат нужда от него, но всъщност именно тогава се затвърждават позициите, респективно успехите на сайта.


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *