IT-сферата не за първа година е на първо място в класацията на най-търсените индустрии с бързо нарастващ брой служители. Фокусът е върху експертите на блокчейн и изкуствен интелект. Какви други IT професии ще се появят и развият?

Много компании вече са започнали да търсят специалисти на високо ниво в областта на информационните технологии. Вълнението около тях ще продължи и през следващите пет години. Това се дължи на строгото проникване на информационните технологии във всички сфери на човешкия живот.

Какви IT професии се търсят в момента или ще се появят през следващите пет години.

  1. Мобилен разработчик

Популярната през последните години IT специалност продължава да бъде лидер в рейтингите на популярните професии. Ние сме заобиколени от много приложения за ежедневието и работата, за спорта и храненето, за пътуване и отдих. Тенденцията ще продължи. Освен това компаниите и марките се стремят да направят заявления за своите нужди. Търсенето на мобилни разработчици продължава да расте.

  1. Project Manager

Ако част от работата може да бъде заменена с роботи и автоматизация, то управленските функции продължават да се изпълняват от хора. В екипа за развитие, мениджърът ще стане връзката, отговорна за изпълнението и качеството на продукта. Според учените през 2020 г. ще има милиони такива работни места. И, което е важно, високо платени.

  1. Ux дизайнер

Хигиенният минимум за всеки, който създава проекти, е талантливият UX  – дизайнер. Съвременните приложения, уеб сайтове и други интерфейси следват едно правило: удобството на използване е също толкова важно, колкото и дизайнът. Компетентният специалист UX проектира опита на потребителя в ясен и логичен интерфейс.

Ако информационните технологии продължат да се развиват, ясните и разбираеми проекти ще изтласкат неудобните.

  1. Мобилен маркетолог

Не става въпрос за свободата на движение на специалисти, а за функционалните отговорности. Разработването на рекламни формати в мрежата, в социалните мрежи и програмните технологии създаде търсене на експерти в тези области. Тенденциите към автоматизацията на процеса на възлагане и рекламата само увеличават необходимостта от специалисти в тази насока.

  1. Data Scientist

Нито една категория професии не е пълна без специалисти по изкуствен интелект. Футуролозите предполагат, че скоро роботи ще станат неразделна част от бизнес и социалния живот. Машинното обучение ще продължи да се развива и нито един проект няма да оцелее без анализатор на данни.

  1. Инженер на IoT

През 2009 г. броят на устройствата в света изпревари населението на Земята. Това провокира необходимостта от обединяване на околните неща и обекти в една мрежа и без човешка намеса. Инженерите на интернет средите могат да превърнат хаоса на заобикалящото пространство в ясен алгоритъм. Началото на такива интерфейси е поставено с въвеждането на интелигентни домове, фирми и индустрии. Повечето от разработките, които се изпълняват сега, са заети от Запада.

  1. Анализатор

Милиони пазарни данни и информация следва да бъдат рационализирани за вземане на решения. Фирмите от бъдещето вече трябва да се научат как да работят с масивни данни. Специалистите, които знаят и умеят да работят със стотици цифри ще получат по-високи позиции и заплати. Най-добрите IT професии определено ще включват хора, които могат да структурират и анализират bigdata ресурси.

  1. Интегратор на облачни услуги

За да се намали количеството съхранявана информация, компаниите в бъдеще трябва да прехвърлят своите процеси към „облака“. Да се ​​справят с такива задачи могат интеграторите на облачни услуги. Те ще търсят оптимален баланс между съхранение на данни и бюджет.

  1. Digitalskills

Бъдещето е за специалисти, които са готови да внедрят информационни технологии в своята сфера. Конкуренцията между служителите ще бъде предизвикана от състезанието за решаване на проблемите „тук и сега“.Сливането на професионални компетенции и напреднали IT познания ще играят решаваща роля.

  1. Киберсигурност и мрежов юрист

Комбинирането на виртуалния и човешкия свят ще доведе до необходимостта от нормативно правно регулиране на взаимоотношенията. Правната защита на човек в мрежата е невъзможна без адвокати. Разбира се, последното не може да се направи без знанието на законите за проектиране на виртуална среда.

Най-популярните професии в България в областта на IT ще повторят западния опит и ще включват горните компетенции. Лайтмотивът на човешкото развитие ще бъде многостранност и многозадачност. Без познаване на основите на програмирането, разработването на изкуствен интелект, човек ще бъде извън границите на търсенето.

При отговора на въпроса „Какви специалности са търсени?” се оказва, че приоритет се дава на служителите, които работят на кръстопътя на две области: професионална и информационна.