Защо да стана Уеб Програмист/Дизайнер?

Сигурно прекарваш много време пред „Fasebook“, играеш игри, цъкаш си предполагам и Photoshop? Обичаш обработка на разни снимчици и общо взето харесваш занимавките пред компютърa?
Но съм сигурен, че не си се замислял дали си научил нещо на ниво или дали ще ти хареса живота на Уеб Програмист/Дизайнер.

kak da stana web designer developer

10 причини да стана Уеб Програмист / Дизайнер

Аз се казвам Николай Чочев и съм лектор на курсове за уеб програмисти тук в IMG ИТ Академия. В тази статия ще посоча причините, заради които според мен си струва да се впуснеш в приключението „Уеб Програмист/Дизайнер“… или ако вече си такъв – да потвърдиш готиния път, който предлагам аз на младите хора.

10. Ще си в „кръга на бъдещето“
Доста години минаха, откакто интернета навлезна сериозно в живота на хората. Вече може би никой няма да отрече, че ИТ сектора се развива много бързо и всъщност бройката кадри, които ще се търсят в сектора няма да намалее в близките 10 години.

9. Не е необходимо да си костюмар
Може би сте чували, че трябва да се чувстваш „големец“, ако ходиш на работа облечен така, както на теб ти е готино. Като Уеб Програмист/Дизайнер няма да има нужда да ходиш ежедневно със специално облекло, костюми и т.н. Ще си слагаш костюмчето само, когато искаш да впечатлиш някой или просто когато ти се прииска да се чувстваш по-официално!

8.Не трябва да се впрягаш в университетско образование и „велики“ дипломи
Едно от най-готините неща в ИТ сектора е, че никой няма да гледа къде си учил и в кой велик университет си плащал такси. За те вземат на работа като Уеб Програмист/Дизайнер голяма тежест оказва портфолиото, което трябва да си натрупал, докато си учил в някоя ИТ академия или просто докато си се обучавал вкъщи сам.

7. Разнообразието в работата
Бъди сигурен, че рядко има работа в ИТ сектора, която да е еднотипна. Сектора се развива със супер бързи темпове и постоянно навлиза нещо ново. Всеки ден ще се сблъскваш с различни и предизвикателни проекти и няма да се чудиш, кога ще стане 18:00ч. за край на работния ден. Е, понякога може да работиш и цяла нощ но чувството след това е страхотно. Резулатата е важен!

6. Ще ставаш все по-креативен и с чувство за хумор
Съмнявам се да има някой, който да не е чувал за хумора на програмистите, така че трябва да си готов да се впуснеш в наистина забавен и вълнуващ работен ден и работа с хора, които ще се шегуват по цял ден и определено няма да трябва да си подбираш всяка дума предварително. Бъди сигурен също, че ще трябва да твориш ежедневно и ще се налага да съчетаваш хумора с много изобретателност в проектите. Сигурно е, че няма да се занимаваш с бумаги, ах как ги мразим тези бумаги 🙂

5. Ще трябва да умееш да живееш с повече пари и с повече купони
Сигурно знаете, че не е мит, че хората в ИТ сектора са с наистина най-високите заплати в България и голяма част от света. Да живееш с доста повече пари от нормалното си е умение и предизвикателство. Трябва да запазиш човека във себе си с чувалите пари, които ще трупаш и честите купони, без които никой програмист/дизайнер не може.

4. Да почувстваш готиното чувството, когато кажеш – „Аз не играя игри – аз ги създавам вече…
Може би, разговорът ще завърши бързо, когато кажете, че сте счетоводител… обаче ще се впускате в дълбоките води, когато човекът срещу теб чуе, че сте дизайнер или програмист, тъй като на малко хора не им е интересно за нашата работа и дейност.

3. В края на всеки проект виждаш нещо работещо и това те кара да се чувстваш страхотно
Наистина едно от страхотните неща в работата на един Уеб Програмист / Дизайнер е, че той пуска нещо работещо, че е създал също нещо от което всеки може да види резултата и така се чувстваш страхотно.

2. Учиш се постоянно на нещо ново и можеш да правиш много неща
Работата в професиите, които представям са нещо повече от писане на код или рисуване. Докато се обучаваш и станеш програмист, ти се научаваш да мислиш различно, научаваш се на иновативност. Предполагам знаеш, че не е мит, че да си различен е наистина ценно богатство, след това ти може да бъдеш не само програмист/дизайнер, а още куп различни и супер интересни професии от ИТ сектора или други технически сектори.

1. Различен, Желан, Заможен, човек с отворени милиони вратички навсякъде
Най-добрата причина, може би е нещо като обобщение на другите, а именно:

Ставаш човек мислещ различно, заможен – ще си водиш наистина цивилизован живот в нашата прекрасна страна. Веселбата ще е винаги по петите ти, а работата няма да я усещаш като работа, защото тя ще се превърне в твое хоби и ти ще черпиш безкрайно много енергия от нея. Но не забравяйте колко много работа има до постигането на тази крайна цел.

Ако сте намерили  себе си в доста от причините, които аз Ви представих и бихте искали да станем колеги и дори да Ви помогна в обучението, което може да Ви е необходимо, ще се радвам да разгледате курсовете, които аз водя в IMG ACADEMY PLOVDIV и също така чувствайте се свободни да ми пишете за съвети и препоръки.

Николай Чочев - Лектор в IMG ИТ АкадемияАвтор: Николай Чочев

Водещ лектор на следните курсове:

Курс ” Уеб дизайн с HTML5 и CSS3″

Курс “CMS системи”

Курс “JavaScript Basics” , Курс “Нарязване на сайтове”;

Курс – Front-end Developer