Повечето бизнес проекти имат собствен сайт или планират да го създадат в близко бъдеще. Въпреки това, не всички предприемачи могат да оценят професионализма на уеб-дизайнера.

Затова те вярват на красивите думи, потвърдени с примери на работа в портфолиото. Понякога това води до неприятности: коефициентът на посетителите в новия сайт е нисък или краткотраен. Най-често това се дължи на лошия дизайн на сайта. Ще ви покажем някои примери на разпостранени грешки, способни да изплашат посетителите на Вашия сайт.

Неудачния дизайн може да изплаши посетителите на сайта

Неудачния дизайн може да изплаши посетителите на сайта.

Посрещат по дрехите

Посетителите формират първото си впечатление за сайта през първите няколко секунди след влизането. Те несъзнателно оценяват визуално информацията: цветовата гама на оформяне на страницата, изображенията, разположението на елементите, оформление и навигация на информационните блокове.

Психолозите твърдят, че първото впечатление се променя трудно. Това означава, че напразно ще харчите средства за създаване на супер качествено и ценно съдържание, неуспешно ще инвестирате в реклама, ако не се научите да правите добро впечатление в първите секунди на запознанството. Става дума за дизайна на сайта, който трябва поне да не отблъсква посетителите.

За да може човек без специална подготовка да разбере какъв трябва да бъде дизайна на сайта, може да се възползва от метода „от противоречия“. Следващите примери ще ви покажат какви грешки могат да отблъснат посетителите веднага от Вашия сайт.

1.Какъв не трябва да бъде сайта

Неравнодушни хора, водещи борба за качествен уеб-дизайн, са създали най-лошия сайт в света. Целта на съществуване на ресурса The world’sworst website е да се покаже какъв не трябва да бъде интернет – ресурса. Явно създателите са постигнали успех.

Най-лошия сайт на света

Най-лошия сайт на света

Създателите на този сайт специално са допуснали следните грешки:

На сайта няма елементи, които привличат вниманието на посетителя. Попадайки на този ресурс, потребителят прекарва няколко секунди, за да намери визуална или смислова точка за начало на взаимодействие.

Елементите на сайта са подредени на случаен принцип. Целта на съществуване на отделните елементи не е понятна.

Големия брой GIF-анимация пречи на потребителя.

На сайта няма никакви навигационни елементи.

 

 1. Кога gif-анимацията може да нанесе сериозни поражения

Посещавайки този сайт, вие рискувате да се лишите от сън заради опитите да разберете целта на неговото съществуване.

 

Какво иска да каже автора на сайта?

Какво иска да каже автора на сайта?

Използването на християнски символи позволява да се предположи за религиозна насоченост на ресурса. Ние не искаме да оскърбим чувствата на вярващите , а критикуване изключително дизайна на ресурса.

 1. Как да скрием най-важната информация

За да може нито един човек да не разбере военна тайна, публикувайте я в сайта. Вземете пример от автора на сайта Time cube. Той не е губил излишно време за визуален дизайн, ограничавайки се до размера и цвета на шрифта. Защо да губи време за визуална привлекателност, ако сайта е посветен на „новия модел на реалността“?

nov model na web site

 1. Как да накараме потребителите да забравят за целта за посещението

Рецептата е лесна за запомняне: вземете много gif-анимации, добавете ярки цветове, летящи планети и кокошка. Не забравяйте да добавите и таен елемент. Става въпрос за пеещо момиче. Повярвайте, дори и името на сайта няма да подскаже на потребителя за целта на визитата.

Това е сайт за лизинг на автомобили. А вие какво си помислихте?

Това е сайт за лизинг на автомобили. А вие какво си помислихте?

 

 1. Норвежците също могат да направят Amazon

Норвежкия аналог на Amazon са казва Arngryn. Очевидно е, че норвежците не обичат да си губят времето за навигация на сайта. Затова създателите на сайта реши да поставят всички продукти на началната страница.

 От изобилие очите ти се замъгляват

От изобилие очите ти се замъгляват!


 1. Алергия към креативните решения

Естеството на тази алергия става ясно, когато гледаш сайта Reforms.net. Има много креативност. Всъщност, в сайта няма нищо друго освен креативност.

reformsnet

 1. Не стойте в 90-те

Потребителите и търсачките не обичат сайтове, които рядко се обновяват. Но ако ресурсът се актуализира много рядко, той може да се превърне в онлайн музей на историята на уеб дизайна. Например, началната страница на Рон Аслунд е актуализирана последно през 2001 година. В онова време тя е била образец на дизайнерската мисъл.

Защо сайта е още достъпен?

Защо сайта е още достъпен?

 1. Как да изненадате посетителите

Предложете му веднага след влизането си да обнови страницата, за да види най-новите публикации. Не забравяйте да използвате депресивно лилав фон и в никакъв случай не позволявайте на посетителите бързо да разберат какъв е вашият сайт. Вероятно тази рецепта са използвали създателите на Great Dreams.

kak da iznenadate posetitelite na website

 1. Как да причиним на изпълнителите болка

Не всички цветови комбинации причиняват физическа болка. Създателите на сайта Wrdaonline са успели да намерят комбинация от цветове, които буквално режат очите. Още едно неудачно решение е използването на карти за игра на „Монополи“ като тапет.

Сълзи напират в очите заради съчетанието на червено и жълто

Сълзи напират в очите заради съчетанието на червено и жълто

 1. Защо Фън Шуй и уеб дизайн са несъвместими

Даоистката практика се използва за организиране на пространството в дома, но тя не може да се използва за дизайн на сайта. Това потвърждава блог специалиста по фън шуй Джейми Лин. Към основните недостатъци на дизайна на този сайт са:

 • Сложната навигация;
 • Неразгадаемо съдържание;
 • Комбинацията от неутрален фон с ярко оцветени елементи на навигация.
Chi енергия тече неправилно на този сайт

Chi енергия тече неправилно на този сайт

 1. Как да объркате посетителя

Сайтът посветен на колекциониране на старинни бутилки трябва да има необичаен дизайн. Все пак, това не освобождава ресурса от това да има лесна навигация и успешна цветова схема. Създателите на сайта Mrbottles не са отчели това. Неудобната навигация създава в посетителите усещането, че те са се заблудили в търсенето на някакви съкровища.  treasure hunt website

 1. Как да се провери ерудицията на посетителите

В популярната игра „Познай кой е“ участниците трябва да разпознават известни личности. Създателите на сайта DS + R предлагат на посетителите на нова версия на тази игра. Те трябва да намерят желаната опция в менюто по първата фотография.

Познайте къде е желаната опция

Познайте къде е желаната опция

 1. Когато уеб дизайна убива изкуството

Вероятно скулптора John Procario е поръчал минималистичен дизайн на сайта, който няма да отвлича потребителите от фотографиите на неговата работа. Ето какво е получил. Към недостатъците се отнасят:

Неудобната навигация. Като кликне върху снимката, за да види работата, посетителят ще загуби още няколко минути, за да намери начин да се върне на главната страница.

Засекретена информация за притежателя на сайта и неговите данни за контакт. За да намерите тези данни, трябва да преместите курсора върху автографа на скулптора.

Максимален минимализъм

Максимален минимализъм

 1. Как да провалим всичко с помощта на логото

Попадайки в този сайт, може да решите, че той продава гуми. Освен това, тези гуми позволяват да се кара и по вода. И притежават огнеупорни качества. Логото поставя потребителите в тупик. Те идват на себе си след няколко минути и чак тогава разбират какво точно продава този сайт.

„В огън не гори, във вода не потъва“

„В огън не гори, във вода не потъва“

 1. Кога една снимка струва колкото хиляда думи

Създателите на Mama’s Cheesies продават ръчно изработени дрехи. Те са написали това на главната страница с големи букви. Видимо дрехите не изглеждат добре, тъй като дизайнерите са намерили място за малка фотография на продукта в долната част на страницата.

Зад прозореца е скучно и сиво, продаваме грозни дрехи ръчна изработка

Зад прозореца е скучно и сиво, продаваме грозни дрехи ръчна изработка – или „50 нюанса в сиво“ 🙂

 

Защо се критикува неудачния дизайн и се изучават чуждите грешки

Почти всеки предприемач може лесно да формулира изискванията относно функционалността на сайта на своята компания. Повечето бизнесмени знаят какво съдържание трябва да се публикува, което трябва да бъде ресурс за меню и други навигационни елементи. Въпреки това, повечето предприемачи се затрудняват да кажат какъв трябва да бъде дизайна на сайта.

Бизнесмените се налага да се съгласят с предложенията на дизайнерите, които им предлагат дизайни от тяхното портфолио. В такава ситуация клиента трябва да разбере какъв не трябва да бъде неговия сайт. Това позволява да се избегнат грешките, които наистина се отблъскват посетителите.

Как мислите, може ли човек без специална подготовка да оцени предложените варианти за дизайн на сайта?

Ние можем да помогнем с това! Прочетете повече …

 

видео новости