4 техники за привлекателен и качествен уеб дизайн | IMG IT Академия Пловдив | ИТ Курсове в Пловдив

Как да постигнем качествен уеб дизайн? Сложните дизайн техники често отнемат много време и не винаги са толкова ефективни, колкото се очаква да бъдат.

Някои от ефектите могат да придадат голяма дълбочина на уеб дизайна, но когато са използвани на грешното място или повече, от колкото е нужно, те разсейват потребителя и той губи фокуса, който трябва да бъде съобразен с целите на проекта.

Ето няколко основни концепции за създаване на прост и ефективен, но качествен уеб дизайн:

  1. Добавяне на контраст за качествен уеб дизайн

За съжаление, добавянето на малко контраст е една от най-рядко използваните и най-подценяваните техники.

Ueb-dizain-9

Понякога е добре в уеб дизайна да се използват тънки линии с висок контраст, които помагат на потребителя да прави разлика между различните секции на сайта. В примера от снимката по-горе може да забележим, че е използвана 1 пиксел светло оцветена линия  и до нея 1 пиксел тъмно оцветена линия. Добре е също да се използват контрастни цветове за линкове и бутони като „Изтегли”, „Регистрация”, „Поръчай”, за да може по естествен начин да привлекат повече внимание и да предизвикат действие от страна на потребителя.

Можем също да редактираме контраста, светлината и цветовете на снимките, които използваме (с опциите Brightness and Contrast, Levels и Vibrance от менюто Image->Adjustments):

Ueb-dizain-7Ueb-dizain-8

Ueb-dizain-5Ueb-dizain-6

2.Градиенти

Градиентите се създават много лесно и могат да се използват както в уеб дизайна, така и като ефекти върху снимки.

В следния пример е използван лек градиент върху бутон – преливане от по-светло лилаво към по-тъмно:

kurs-Ueb-dizain

А ако искаме да добавим интересен цветен ефект върху снимка, може да използваме прозрачен градиент:

Ueb-dizain-1Ueb-dizain-2

Ueb-dizain-3

Ueb-dizain-4

 

3. Цветове

Изборът на цветове може да бъде голямо предизвикателство. Между това да измислим перфектна палитра и да разберем къде да поставим всеки тон е възможно да прекараме твърде много време оцветявайки дизайна си. Използването на повече от 4-5 цвята в един дизайн обикновено натоварва зрителя. Придържайте се към прости 4-цветни палитри, освен ако не сте напълно сигурни, че дизайна изисква повече.

  1. Разстояние между буквите

Разстоянието между буквите оказва голямо влияние в заглавия, параграфи, лога и всичко останало, което включва текст. Снимката по-долу показва как разстоянието между буквите може да има негативен ефект върху дизайна. Текст с малки букви трудно може да бъде четим ако е с модифицирано разстояние между буквите. Ако още не сте го правели, поиграйте си малко с текстовите настройки във вашите проекти, и ще бъдете шокирани от разликата, която се наблюдава при промяна на разстоянието между буквите. Няколко добри шрифтове, с които може да започнете са „Myriad Pro“ за изображения и „Trebuchet MS“ за HTML текст.

Ueb-dizain-0

Ако искате да научите повече за редакцията на контраста, създаването на градиенти, работа с текст и цветове, да се научите да правите , можете да се запишете на някой от Photoshop курсовете при нас.

Автор:Фам Кундева водещ лектор на курсовете:

Photoshop за начинаещи (Basics)

Photoshop за Web дизайн

Quality Assurance – Осигуряване качеството на софтуера

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *