Кои езици за програмиране ще доминират през следващите години? Списъкът тук не претендира за изключителност. Ние просто избрахме пет езика за програмиране, които могат да покажат много добри резултати, въз основа на съвременните тенденции в анализа на данните и в мобилната операционна система.

Kotlin

Езикът за програмиране Kotlin преживява доста стръмен растеж, превръщайки се от малко известен проект в „първокласен“ език за Android разработки. Правейки всеки следващ Android SDK повече „приятелски към Kotlin“, Google даде ясно да се разбере, че приветства разработването на приложения за Android на този език.

Скорошно проучване, проведено от Pusher, показа, че 79,5% от програмистите, използващи Kotlin, го използват за Android, а 31% за работа с бекенд / сървъри. В същото време 30,5% взаимодействат с Kotlin по отношение на библиотеките, а 5,5% го използват в „други“ дейности.

Подкрепата на Google и очевидният интерес на разработчиците означава, че Kotlin има много солидна основа за разширяване през следващите години. И докато плановете на Google за бъдещите си операционни системи са неясни (Fuchsia, това е намек!), Kotlin може да играе голяма роля в тези планове. Като се има предвид световното разпространение на Google, за език за програмиране, това означава неизбежно излитане.

Swift

Преди няколко години Apple реши да замени Objective-C, върху която бяха създадени приложения за екосистемата на Apple в продължение на десетки години, с нов език за програмиране, предназначен да премахне недостатъците на Objective-C.

В миналото експертите се опитаха да представят Objective-C и Swift като конкурентни за езиковия пазар, но сега е ясно, че Swift е победител в тази надпревара. Доказателство за това твърдение е огромната официална подкрепа на Apple за този език.

Но това не означава, че Objective-C напълно ще напусне сцената в близко бъдеще. В крайна сметка има голям брой наследени кодове, които трябва да се поддържат. Но Swift вероятно ще се превърне в основа на програмирането в Apple за следващите години. На него ще бъде написан софтуер за огромен брой устройства (включително MacOS, iOS и watchOS).

Rust

Много хора като Rust. Тази година, например, годишното проучване на Stack Overflow го нарече „най-любимия език за програмиране” – в този рейтинг той изпревари Kotlin. Това означава, че разработчиците искат да го използват повече от други езици.

Какво стои зад цялата тази любов? Rust има отворен изходен код, в него е реализиран „интелигентен“ модел на паметта (без нулеви или висящи указатели, както и условия за състезания). В този език точният синтаксис е подобен на C и C ++. Той е елегантен, приятелски настроен към неопитни потребители и приложим към уеб и операционни системи. Какво да не го обичаме?

С други думи, има основания да се вярва, че през следващите години Rust ще стане истинско чудовище. Но може да отнеме известно време, преди да стане конкурент на C и C ++ по отношение на неговото разпространение на пазара: засега, той дори не е влязла в топ 20 на TIOBE.

MATLAB

Въпреки че в момента и в обозримо бъдеще MATLAB няма да измести езици за програмиране като Java, C или Python от първите редове на различни рейтинги, този език за програмиране преминава през постоянен растеж. Например, в неотдавнашния брой на индекса TIOBE той се издигна от 17-то на 13-то място.

Какво предизвика този растеж? Този език се използва при анализа на данни, той взаимодейства доста добре с популярните езици като Python, Fortran и Java. И тъй като все повече компании използват анализ на данните в своята работа, MATLAB може да заема доста голяма ниша на пазара.

Python

Да, Python със сигурност. Той е твърде популярен и се използва на много различни платформи.

Вижте и „Kои езици за програмиране не трябва да учат програмистите – Анти-рейтинг 2019