Разработчиците са талантливи, трудолюбиви хора, които клиентите често смятат за магьосници. Но за да бъдете ефективен разработчик, се нуждаете от повече от куп сертификати и добър wifi. Трябва ви набор от инструменти, които да ви помогнат да вършите чудеса при писане на код.

Ето пет инструмента, от които всеки разработчик определено трябва да има. Някои са пряко свързани с кодирането, някои подобряват качеството на живот и работната среда, а други правят и двете.

Приложение за управление на проекти

Когато работите по проекти, трябва да общувате с колеги и клиенти. За тази цел можете да използвате например Asana, Basecamp или дори свой собствен канал в Slack. Най-добрият начин да организирате комуникацията е да използвате отделно приложение за управление на проекти. Така ще ви бъде по-лесно да проследявате разговорите, да публикувате и преглеждате отчети за напредъка и дори да разберете мнението на вашите колеги относно някои компоненти, ако се нуждаете от обратна връзка.

Надежден VPN

Попитайте всеки програмист за какво можете да използвате VPN и той вероятно ще отговори: „За да гледате Netflix по целия свят.“

И въпреки че това е вярно, добрият VPN е чудесен инструмент, който може да се използва не само за организиране на релаксация след ден на програмиране. С него можете да осигурите допълнителни нива на защита на вашите клиентски уеб приложения.

Това е особено важно, например, за фронтални приложения в сектора на развлеченията – спомнете си само колко филмови студия са пострадали от хакерски атаки през последните години.

Инструменти за визуално тестване

Всеки има своята любима резолюция на екрана. Както и любимия ви браузър. Но ако искате да използвате Opera на вашия 4k монитор, това не означава, че всеки създаден от вас проект трябва да бъде оптимизиран специално за тези условия. Трябва да имате предвид, че всеки проект, над който ще работите, трябва да изглежда добре с различни резолюции и в различни браузъри, повечето от които, най-вероятно, не са ваши любими.

Това налага използването на инструменти за визуално тестване като BrowserShots. С тяхна помощ можете да видите как изглежда вашият проект в различни среди и за това не е нужно да превключвате монитора си обратно на 1080p или – ъъъ! – Изтеглете Microsoft Edge.

Инструменти за отстраняване на грешки

Никой не обича да хваща бъгове, но това е необходимо, ако искате да завършите проекта и да преминете към следващия. Или дори да преминете към следващата серия от това, което гледате в Netflix сега.

Ето защо е важно да имате на разположение надежден инструмент за отстраняване на грешки, който ще ви помогне да опростите този процес. Тъй като Firefox е един от най-популярните браузъри, логично е Mozilla да пусне базиран на браузъра инструмент за отстраняване на грешки – плъгинът Firebug. Той е идеален за разработчици, които използват Firefox.

Инструменти за тестване на производителността на сайта

Писането на код и отстраняването на грешки в сайта е само първата стъпка към привършване на работата. Също така трябва да оптимизирате производителността, като проверите колко добре се зарежда сайтът при различни условия. Така можете да гарантирате, че крайният потребител ще може да използва вашия сайт без колебание, а клиентът няма да получава купища оплаквания от потребителите относно бавното зареждане на сайта.

Най-добрият начин да избегнете такова главоболие е да използвате инструменти за мониторинг на ефективността на сайта като Pingdom. Това ще ви позволи да проследявате различни данни като продължителност и време на престой. И това се отнася не само за HTML: най-добрите инструменти се вземат предвид при наблюдението също на CSS, RSS, Javascript и изображения.