Кои са причините за лоша SEO репутация?

Оптимизацията за търсачките като метод понякога не е с добра репутация. Отчасти се дължи на факта, че тя често е свързана с неетични практики, или така наречената „черна шапка“ SEO.

И така, SEO оптимизацията в нейния чист вид е комплекс от мерки, който да осигури гладкото функциониране на роботите (ботовете), за намирането на определена уеб страница, както и индексиране на съдържанието на страниците за неговото по-нататъшно използване. Т.е. ако търсачката знае, че може да предложи някоя страница, тя осъзнава, че предоставя на потребителя информация по конкретна заявка за търсене.

Но преди всичко оптимизацията на уеб сайтовете трябва да се фокусира върху потребителите, защото ако страницата е организирана така, че може да бъде намерена и разбрана от човек , търсачката също може да я намери и разбере.

Всеки собственик на бизнес, който иска да привлече нови клиенти, разбира стойността на висококачествената оптимизация на уеб сайтовете, и всеки разработчик, който е писал някога за ботовете знае, колко по-лесно е да се изтеглят уеб данни от качествено структурирани страници.

И така, какво не е наред със SEO?

 1. Натрапчив спам на тема SEO

Собствениците на сайтове често получават досаден спам от псевдо експерти в SEO с текстове от рода „Здравейте. Аз съм SEO специалист  от компания …… и съгласно нашия анализ, по някакви причини вашия сайт има слаби показатели по органично търсене и трафик. Ние можем да ви помогнем да решите този проблем и т.н.“.

Често тези безскрупулни съобщения до известна степен дискредитират сериозността на SEO практиките. Въпреки, че в този случай всъщност за всичко е виновен просто спама.

 1. Пренаситен текст с ключови думи

Сигурно сте срещали уеб страници, пълни с ключови думи за манипулиране на резултатите от търсенето. Например: „ Ние продаваме ексклузивни кутии за пури. Нашите ексклузивни кутии за пури се изготвят ръчно. Ако искате да имате ексклузивни кутии за пури, свържете се с нашия специалист по продажби на ексклузивни кутии за пури на адрес….“

Тясно свързано с мита за плътността на ключови думи, такова насищане на страниците с ключови думи някога е възможно да е било обичайна SEO-практика. Но сега този метод е неефективен и доста вероятно е да навреди на вашия сайт, тъй като подобен текст , натъпкан с ключови думи, изглежда неестествено не само за неговите читатели, но и за търсачките и е една от причините за лоша SEO репутация.

 1. Купуването и продаването на линкове

Някои практикуващи SEO и уебсайт собственици все още си купуват връзки, за да манипулират класацията на търсачките. Това се различава от покупката на реклами, които могат да бъдат ясно идентифицирани като промо и съдържат nofollow-таг. Купените връзки имат за цел да генерират фалшив авторитет на страниците, заблуждавайки по този начин търсачките.

Google, Bing и други търсачки прилагат наказателни мерки на сайтовете с платени връзки, затова експертите съветват да не се използва този метод за подобряване позициите в SERP.

Като цяло, SEO-индустрията се отдалечава от използването на платените линкове, така че тези, които все още прибягват до този метод, хвърлят сянка върху всяка SEO репутация като цяло.

 

 1. Doorways and cloaking

Добрата оптимизация на уеб сайтовете работи над осигуряване на висококачествена информация на първо място за хората, и след това над структурирането на тази информация, разбираема за паяците.

В този контекст doorways and cloaking са противоположни на добрите SEO методи.

Doorway страница (англ. doorway – врата, портал) е уеб страница, оптимизирана за една или повече заявки за търсене, за да го стигне до върха на класацията по тези искания и след това пренасочва потребителите към друг сайт или страница, често с напълно ненужна информация. По този начин търсачките не виждат това, което виждат потребителите.

Целта на doorway страницата е да „изпомпва“ по-голям трафик. По същество, тези страници са създадени специално за търсачките, а не за хората.

Cloaking (англ. Cloak – маска, прикриване) нещо подобно. На паяка на търсачката е показана една информация, а на потребителя съвсем различна. Същността е в това, че е по-изгодно да се показва на търсачките качествено оптимизирана страница, докато на потребителите е нужно просто подаване на информация в удобна форма. В SEO това трябва да се комбинира, а cloaking премахва нуждата, като са създадени две версии на страниците.

 

 1. Скрит текст или връзки

Скрит текст или връзки на страница e метод, подобен на cloaking, но не толкова “хитър“. Идеята отново е да се покаже на търсачките не това, което вижда човек. По-точно, което не вижда човек.

Google описва няколко метода, които се използват, за да се скрие текст или връзки:

 • Използване на текст върху бял фон;
 • Поставяне на изображението върху текста;
 • Поставяне на текста извън екрана с помощта на CSS;
 • Задаване на стойност 0 за размера на шрифта;
 • Скрити връзки, като за текст се използва връзка на незабележим символ (например, тире по средата на текста).

Разбира се, опитните SEO-специалисти няма да ви посъветват да използвате скрит текст и връзки за насърчаване на вашия сайт, но този метод е все още свързан с оптимизацията на уеб сайтове, като по този начин хвърля сянка върху репутацията на цялата SEO-индустрия.

 

SEO за вашия бизнес

Независимо от съществуващата не добра SEO репутация, „бялата“ оптимизация за търсачките все още спасява ситуацията.

Като цяло, SEO-практиките могат да бъдат разделени на три типа:

 

 • „White Hat“ SEO. Фокусирана на първо място на аудиторията. Използването на техники за оптимизация, които осигуряват по-добър потребителски опит и в същото време организиране на информацията по такъв начин, че търсачките да могат лесно да я разберат.
 • „Grey шапка“ SEO. Използването на „легални“ техники на SEO, които не винаги дават приоритет на потребителите. Например, това са тези методи, които не нарушават правилата на търсачките и не предполагат наказателни мерки, но все още се считат за неетични.
 • „Black Hat“ SEO. Използване на техники, фокусирани единствено върху търсачките, а не на техните потребители. Тяхната същност е измама и манипулация на търсачките.

Оптимизацията за търсачките трябва да бъде важна част от комплекса на вашите маркетингови практики, а те работят най-добре когато са фокусирани на потребителите и на потенциалните клиенти. Затова вашия път за добра SEO репутация е само „White Hat“ SEO.