Най-голямата в света социална мрежа Facebook се счита за най-удобната за реализиране на рекламни кампании в B2C сегмента и една от най-ефективните за популяризиране на марки и продукти в B2B сегмента. Въпреки това, рекламата във Facebook работи само когато знаете как да я използвате ефективно.

В тази статия ще научите пет начина за увеличаване на ефективността на рекламните кампании във Facebook.

1. Научете всичко за потенциалните клиенти с помощта на Audience Insights

Audince Insights ви дава възможност да разберете за интересите и предпочитанията на потребителите на Facebook, които виждате като потенциални клиенти.

За да използвате статистически данни за аудиторията, превключете езика на профила си на US English. Влезте в рекламния мениджър и изберете желаното меню.

Обърнете внимание на следните функции на инструмента:

  • За да разберете с помощта на кои устройства влиза аудиторията ви във Facebook, изберете менюто Activity – Device Users.
  • За да получите представа за интересите на избраната аудитория, използвайте менюто Page Likes. Подсекцията „Top Categories“ показва най-популярните сред потребителите категории страницата, а подразделът „Page Likes“ показва страниците, които са най-подходящи за интересите на аудиторията ви.
  • Изберете секцията Demographics, за да определите пола, възрастта, нивото на образование и професионалния статус на избраните потребители.
  • Ако аудиторията ви е в САЩ, проверете информацията в секциите Household и Purchase. Тук ще научите за нивото на доходите на потенциалните клиенти, за наличието на собствени жилища, за предпочитаните методи на плащане, за разходите по категории стоки.

 

 2. Връщане на потребителите към сайта и показване на реклами на абонати, използвайки секцията „Персонализирана аудитория“

Абонатите на електронната поща и посетителите на сайта познават добре бизнеса ви и продукта. Това увеличава ефективността на рекламата за дадена целева аудитория. За да могат абонатите и посетителите на сайта да виждат рекламите Ви, създайте индивидуални аудитории. За да направите това, отидете на мениджъра на рекламите и изберете секцията „Аудитории“.

За да показвате реклами на абонати, в менюто „Създаване на индивидуална аудитория“ изберете опцията „Списък с клиенти“. За да показвате реклами на посетителите на сайта, изберете опцията „Трафик на уебсайта“.

 

3. Изберете опции за показване на реклами с помощта на Power Editor

С Power Editor можете да създавате и запазвате целеви аудитории, бързо да редактирате реклами, да създавате рекламни кампании и да управлявате разходите. Обърнете внимание на избора на опции за показване за реклама:

  • Влезте в Power Editor, създайте кампания.
  • В менюто за създаване на рекламна група изберете подраздела „Placement“
  • Изберете опциите за показване на реклами, които ви интересуват: в информационния канал на мобилни устройства или на компютър, в дясната колона на компютър, в партньорски мобилни приложения. От падащото меню изберете типа мобилни устройства, на които ще се показва рекламата Ви. Ако изберете всички опции, всички членове на целевата аудитория ще виждат рекламите.

 

4. Следете ефективността на рекламата чрез лични отчети

Проследявайте характеристиките на потребителите, които откликват на рекламите Ви. Това ще ви помогне да оцените точността на определяне на целевите аудитории и степента на тяхното участие в взаимодействието с вашия бизнес.

В менюто „Отчети – текущ отчет“ изберете опцията „Демографски данни на отговорилите“. Освен демографските характеристики на аудиторията, ще получите информация за обхвата, импресиите и кликванията върху рекламата. С помощта на менюто „Stakeout“ изберете допълнителни характеристики на аудиторията, която искате да проследявате. Например разберете кои собственици на устройства по-често посещават сайта от рекламите си.

 

5. Оценете ROI на рекламните кампании с проследяване на конверсиите

  • В мениджъра на реклами изберете менюто „Проследяване на реализациите – създай елемент“.
  • Изберете категория за реализация и наименовайте елемента.
  • Създайте елемент и добавете получения код към сайта.

 

Повишете ефективността на рекламните кампании във Facebook

Ефективността на рекламните кампании във Facebook зависи от различни фактори, включително точното насочване на аудиторията и избора на най-добрия начин за показване на реклами. Използвайте горните препоръки, за да получите по-целенасочени реализации. Наблюдавайте ефективността на рекламните кампании и правете промени в параметрите им според резултатите от мониторинга.