6-те качества на добрия програмист | IMG IT Академия Пловдив | ИТ Курсове в Пловдив

Какво е добър програмист? Със сигурност е възможно човек да се научи да програмира, но не всеки може да направи кариера от това. Напълно е възможно да си талантлив в писането на програмен код, но да не можеш да се справяш с намирането на решения в реална работна среда.

dobar-programist-img-akademia

6-те качества на добрия програмист

 

Заплатите в ИТ сферата са едни от най-големите, а едни от кадрите с най-високи заплащане са тези на софтуерните разработчици. Всичко до тук добре, но нивото на трудност на работата на програмиста е в пъти по-голяма от тази на средностатистическия уеб дизайнер.

Ако смятате, че професията на програмиста е за вас поради високите заплати, интереса към информационните технологиите и шума на новините, помислете пак. Ето 6-те нужни качества за да работите като софтуерен разработчик:

  • Креативност – Трябва да притежавате не просто логически ум и любопитство, но и по-разчупено мислене. След като работата ви включва да създавате нещо от нищо, то не трябва да притежавате страх от експериментиране. Не говорим за създаването на дизайн за визуализации, но на цели логически структури и функционални архитектури.
  • Целеустременост – Нужно е да притежавате желание и амбиция за писането на код. Трябва да обичате да си поставяте нови цели и да еволюирате непрекъснато. Ако вие желаете да програмирате единствено заради заплатата, то едва ли някога бихте били щастливи от работата си или пък бихте взимали висока заплата.
  • Логика – Задължително е да притежавате не само силна логическа мисъл за създаването на алгоритми, но и смелостта да я използвате. Креативността не е достатъчна, защото в по-голяма част от времето ще отстраняване грешки в софтуерни разработки или ще създавате чисто нови решения на логически проблеми. Ако не обичате ребуси и логически игри, то стойте настрана.
  • Ученолюбивост – Ако си мислите, че това е занаят който може да научите и цял живот да не поглеждате нищо ново, вие сте в грешка. Най-важното качество на програмиста е да учи нови неща, защото с всяка нова година технологиите се променят драстично. Освен това се налага да четете огромни книги и безкрайни документации за многобройни платформи и софтуерни рамки. За да сте наистина в крак с нещата е нужно и да знае поне английски език, но много фирми търсят кадри и с повече от един чужд език. Ако не сте от най-ученолюбивите, то по-добре се насочете към друга професия.
  • Издръжливост – За разлика от много други професии, тук не е нужен кой знае колко физически труд. Въпреки това седенето пред компютъра по повече от 12 часа на ден не е за всеки. Ако не можете да стоите седнали по цял ден и бързо се изморявате от умствен труд, то тази работа не е за вас.
  • Комуникативност – Колкото и банално да звучи, това е изключително важно в работната среда на програмиста, защото в повечето случаи разработката на едно приложение става от много на брой хора. Ако дейностите по създаването на дадено приложение се превърнат в хаус заради вас, то едва ли ще се задържите дълго на позицията си.

Ако смятате, че притежавате тези качества и имате интерес към технологиите, то не пропилявайте таланта си. Щом сте готови да платите цената да станете програмист, бъдете целеустремени и резултатите ще дойдат скоро.

Автор Тони Каравасилев водещ лектор на курсовете:

Основи на програмирането със C#

Linux системна администрация

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *