Как да станете по-ефективен дизайнер? Просто трябва да изчистите погледа си, да работите упорито, да се концентрирате и да се наслаждавате на процеса.

Ето някои съвети, които ще ви помогнат да повишите вашата ефективност като дизайнер:

 1. Изберете вашата ниша

Вашата природа ви казва да създавате различни проекти, защото сте толкова талантливи и можете да правите всичко, защото хората очакват това от вас. Но суровата истина е, че вашата история не става ясна и разбираема.

Изберете вашата конкретна област. Движете се в едно направление.

Добрият във всичко – не е идеален в нищо.

Вижте какво оценява вашата публика най-много, дайте им повече от тази удивителна работа, която и ще ви донесе най-голяма радост и те ще се върнат за още.

«Хората сами ще ви поставят в кутията. Вие просто трябва да определите тази кутия». – Шон Уес

Ако създавате прекрасни лога, продължете да го правите. Хората ще ви разпознаят и ще си помислят: „Хей, познавам един човек, който прави страхотни лога.“ Но ако участвате в други проекти, ще бъде по-трудно хората да ви виждат като експерт.

 

 1. Изградете доверие

Да споделяте идеи във Фейсбук е добре, но не е достатъчно. Вие решавате да създадете свой собствен бизнес, да привлечете трафик и продажби, но ако нямате аудитория, продажбите ви ще се сринат в някакъв момент.

Оцелява не най-силният, не най-умният, а този, който може да се адаптира към промените по-добре от всеки друг.

Ако имате опит и знания, учете се още и обучавайте другите във всичко, което знаете. Направете си свой блог. Публикувайте ценно съдържание, което резонира с хората по целия свят. Говорете с други дизайнери. Помогнете им да станат най-добрата версия на себе си.

 

 

Спрете да подхранвате егото си и да приемате съвети от хора извън вашето поле. Ще се изненадате как можете да научите нещо ценно от случаен човек, който се отнася сериозно към своя бизнес.

Започнете да пишете всеки ден, за да направите всичко това навик. Бъдете последователни и дайте на хората да знаят какво да очакват от вас.

 

 1. Борете се с критиката благодарение на увереността

В края на краищата, ние работим за хората и ако искате да запазите равновесие в тази област, трябва да знаете как да се противопоставяте на критиките. В наши дни, ако работите като дизайнер за голяма агенция, вие сте постоянно се сблъсквате с дизайнери – всички около вас са дизайнери….🙂

Представете си, че сте създали страхотен интерфейс – имате време, много преди крайния срок, и всеки го харесва. Е, с изключение на няколко души. Разгледайте няколко съвета:

 

 • Подгответе се за презентацията и изберете най-добрите аргументи в своя полза. Говорете уверено. Уверете се, че сте сигурни в качеството на вашия продукт;
 • Слушайте отзивите и отговоряйте сърдечно. Поемете дълбоко дъх и се успокойте, дори и да е трудно. Признайте, ако идеите и предложенията са наистина полезни. Бъдете гъвкави;
 • Определено ще има няколко души, които ще дойдат само за да ви обидят. Но ако се ядосате, ще бъде трудно да се справите с цялата ситуация. Не реагирайте и се усмихвайте.

 

 1. Стойте настрана от отвличащи фактори

Увеличете производителността си на дизайнер, като разделите деня си. Списъкът със задачи ще ви позволи да следите напредъка си и да се наслаждавате, когато изтриете поредната задача от списъка.

Когато сте в средата на процеса на създаване, премахнете всяка възможност за прекъсвания: затворете Facebook страницата, фокусирайте се и работете внимателно.

Запишете тези отвличащи фактори и следващия път ще се насладите на прекрасно спокойствие. Опитайте се да повторите този процес и в крайна сметка той ще се превърне в навик с продуктивни резултати.

Не забравяйте да се възнаградите 🙂

 

 1. Подобрявайте портфолиото си

Създаването на силен портфейл изисква време, всеотдайност и упорита работа, но накрая си струва усилията. Неговата цел е да привлече бъдещи клиенти с интересни странични проекти.

Ако в същото време все още трябва да отговорите на предизвикателствата на ежедневната работа, тогава създаването на страхотно портфолио може да стане изтощително.

Направете всичко възможно и създайте изключителни проекти, споделете ги с общността, помолете за обратна връзка, отделете време и създайте страхотни анимации, а победата ще бъде впечатляваща.

 

 1. Работете усилено и се наслаждавайте на процеса.

Дори ако имате няколко сложни проекта с кратки срокове и се чувствате депресирани, просто направете крачка назад и се отпуснете.

Проекти идват и си отиват, но най-ценното е да знаете как правилно да почивате и колко. Постоянното навиване вследствие на неудачи ще влоши производителността ви като дизайнер в дългосрочен план. Но какво точно ще помогне да се отпуснете, докато работите:

 

 • Пийте вкусно кафе;
 • Записвайте си идеи и концепции на хартия, правете скици и играйте с идеите;
 • Не се претоварвайте прекалено силно, защото това ще се забележи в работата ви;
 • Слушайте любимата си музика;
 • Правете почивки – ще ви трябват. Разсейването за няколко минути може да бъде много полезно;
 • Работете в екип.

 

 1. Учете се и практикувайте

В живота на дизайнера най-важното е постоянното и непрекъснато обучение. „Добра работа“ не е достатъчно. Бъдете любопитни и предизвикайте себе си, излезте от зоната на комфорт, за да станете най-добрият дизайнер.

Работата е безкраен процес, така че без значение колко сте заети, винаги четете полезни статии за принципите на дизайна, творческия процес, типографията и много други прекрасни неща, които се случват в тази общност.

Не спирайте!