Много сме чували фразата: „SEO вече умря“. Но действително ли е така? Независимо от факта, че оптимизацията за търсещите машини изглежда различна от, да речем, преди година, SEO е не само живо, но и процъфтяващо. Ето защо:

  1. Органичният трафик е най-добрия.

Трафикът от органични резултати традиционно е най-качествения: по-малък процент на откази, по-висока конверсия и т.н. Да благодарим за това на търсачките. Техните алгоритми се усложняват, факторите за класиране стават повече, и потребителят все по-често вижда в търсачката точно страницата, която търси.

Преди около пет години, при търсене на „покупка на розово червило“ можеше да се натъкнеш на страница с „грим“ с текст за крем и неговата роля в историята на човечеството. Защото търсачките бяха ръководени от появата на думи. Днес, при същата заявка, ще получите списък с онлайн магазини, тъй като Google вече отчита намеренията на потребителя и функционалността на сайта.

  1. SEO спестява време и пари

Който включва SEO – агенция на етап проектиране на сайта, той постъпва мъдро. По-добре веднага да се съберат целевите запитвания и да се разработи съответната структура на сайта, вместо след това да се преработва готовия ресурс, който не е в състояние да привлече трафик.

Включвайки специалисти по SEO в самото начало, може реално да се спестят пари и по-бързо да се получи резултат.

  1. SEO поддържа трафика при промяна на дизайна, структурата или CMS

Сериозни промени на сайта винаги се правят с надеждата за по-добро. Но в действителност това често води до страници с 404 грешки, нарастващ процент на неуспех и спад в трафика. Всичко това може да се избегне, използвайки SEO инструментите още в самото начало.

  1. Някой се грижи за сайта

SEO-специалистите като задължение следят за техническата изправност на ресурса. Всъщност има уебмастъри за това, но в реалния живот, уви, всичко не е толкова просто.

Неотдавнашен пример: скоро правихме конкурентен анализа на сайт за микро кредити. Отивам в конкурентен ресурс, четем краткото описание, кликни върху връзката и …… Отваря се страницата 404. Това означава, че потребителят ще попадне на несъществуващ документ! Ще попълни ли паспортните си данни тук? Не!

  1. SEO помага на уеб сайта да се развива

Днес някакъв  „магически“ метод за популяризиране (като свързване или URL адреси от човек към човек) няма да бъде успешен. В съвременните условия за достъп до ТОП в търсачките трябва да изработите съдържанието според потребителя на сайта като цяло и всяка отделна страница, той да има отлична функционалност и използваемост. Освен това не трябва да изоставате от конкурентите, дори и по отношение на скоростта на зареждане на страници. Клиентът на SEO получава не само високи позиции в резултатите от търсенето, но и сайт, където всичко е удобно за намиране, четене и поръчка.

  1. SEO-агенциите споделят експертни знания

Оптимизаторите трябва да направят сайта удобен както за хора (потребители), така и за роботи (търсачки). Затова те внимателно следят всички промени в изискванията на търсачките. Yandex и Google публикуват публично своите препоръки, публикации за иновации, информация за услуги и приложни програмни интерфейси (API) и най-накрая за събития за уеб администратори. Има много информация и е физически невъзможно да следите всичко, ако не се занимавате със SEO професионално.

  1. Търсенето ражда предложение

Пазара на трафика за търсене вече има доста дълга и не винаги позитивна история. Много компании имат не радостен опит от работа със SEO агенции. Например: клиент отива в топ агенция, подписва договор, позициите и продажбите нарастват … и след това сайтът напълно излита от индекса за няколко месеца. Защото изпълнителят изкривява поведенческите фактори и ресурсът попада под санкциите на търсачката. Клиенти с такава история, меко казано, не вярват на „това цензурирано SEO“.

Но значителен брой клиенти виждат, че работата по популяризиране за търсачките дава реална възвръщаемост и го включват в своите маркетингови активности.