Не всеки CMS (контролния панел) е подходящ за пълноценното SEO популяризиране на сайта в търсачките. Много често се срещат панели за управление, които така трудно се поддават на вътрешна оптимизация, че много собственици са принудени да местят сайта на друг CMS. Не е ли по-добре веднага да се избере „правилният“ панел за управление?

 Да, това е идеалния вариант, но как да разберем дали CMS, което предлага програмист или уеб студио, е подходящо за бъдещо популяризиране?

Препоръчваме ви да съдите по определени знаци, чрез които можете да определите възможностите на контролния панел на сайта в областта на SEO.

Промяна на URL адреса на статиите и категориите

Трябва да е възможно да промените адреса на всяка статия, част от сайта или продукта, тъй като наличието на ключове в URL адреса спомага за популяризирането на сайта.

Сайтът не трябва да има грозни адреси, като index.php? Item = 156, всичко трябва да бъде строго символи с подсекции, например: /novini/cms-za-sayta.html

Някои CMS ви позволяват да направите това, когато инсталирате допълнителни приставки – убедете се, че на етaп разработка ще ви инсталират тези плъгини.

Редактиране на мета таговете

Всяка модерна система за управление на съдържанието ще ви позволи да редактирате метаданните на всяка страница на сайта, за да можете да въведете всякакви Title, Description, Keywords.

Освен това е важно, всички изброени метатагове да могат да се променят независимо от другите параметри на страниците ( заглавия на страниците, елементи от менюто и т.н.)

Случва се, например, Title се взема автоматично от заглавието на статията или продукта. Това не е добре. Ако искаме да направим заглавието на статия на сайта – едно, а заглавието за търсачките – друго, доброто CMS трябва да осигури такава възможност.

Редактиране на подзаглавията на нива H1-H6

При редактиране на статията трябва да има възможност удобно (!) да се сменя подзаглавието на материалите на разбираеми за търсачките: H1, H2, и т.н.

Естествено, тези елементи трябва да бъдат форматирани в CSS, за да може сайта да изглежда стилно.

Често заглавия на ниво H1 автоматично се правят от заглавието на статията или продукт – това е добре, стига тези имена да не са свързани с пунктовете на менюто, важно е в H1 да се помести повече информация, а кратките менюта не винаги позволяват това да се случи.

Тоест, H1-H6 трябва да се променят вътре в статията на произволен текст с всякаква дължина.

Карта на сайта в XML формат

CMS трябва да осигури възможност за автоматично създаване на специален файл – на карта на сайта (sitemap) в конкретен XML формат предназначен за търсачките.

Имате нов материал – картата на сайта се е променила автоматично.

Търсачката го е анализирала, видяла промените, веднага индексира вашата статия или нов продукт.

Редактиране на главната страница

CMS трябва да може да прави промени в главната страница и да редактира всичките и параметри чрез административния панел, например да добавя текст, картини, тагове, видео и т.н.

Защо този елемент е изнесен отделно? Работата е там, че CMS ви позволява да редактирате много параметри на сайта и неговите материали, освен по някаква причина, главната страница, за която е необходимо да се влизате в кода отделно, което не е удобно.

Следователно, ако панелът ви позволява да редактирате главната страница, това е плюс.

Удобен редактор

Ясно е, че основата на всички CMS за администратора е редакторът, чрез който се добавя информация към сайта.

Така че този редактор за SEO-цели трябва да бъде дяволски удобен, в противен случай постоянната работа с текстове, форматиране и свързване ще се превърне в SEO кошмар. Какво имаме пред вид:

  • Трябва да има възможност за работа със шрифтовете, стиловете, списъците и заглавията направо в редактора.
  • Лесно и бързо добавяне на снимки с възможност за избор на папка, попълване на всички полета: alt, заглавие, позициониране и др.
  • Задължителна възможност за поставяне на хипервръзки с избор на цел (нов прозорец, същия прозорец, nofollow и т.н.)
  • При работа с изходният код редактора не трябва да изрязва нищо излишно, освен програмния код.

Освен това ще добавим, че CMS трябва да ви позволи да добавяте видеоклипове към статии. Или чрез специален бутон, или чрез изходния код, но не трябва да „изрязва“ iframe, в която обикновено е кода на видео от Youtube.

Видеоклиповете имат положителен ефект върху поведенческите фактори на сайта, така че администратора трябва да може да работи с тях без проблеми.

Ясно е, че всяка манипулация на текста може да се направи в изходния код, но това много усложнява целия процес.

Нестандартни плъгини

Ще бъде огромен плюс, ако вашата CMS ще може да инсталира такива нестандартни за повечето контролни панели плъгини като кеширане / ускоряване на работата, допълнителна защита от хакерство, социална защита, версия на мобилния сайт, защита от спам, фотогалерия и др.

Всички подобни плъгини водят до по-бързо нарастване на позицията на сайта в търсачките. Ето защо, ако CMS има малко такива плъгини, или те струват пари, тогава помислете за това, когато планирате разходите за популяризиране на уебсайта.

Обратно, контролните панели, под които непрекъснато се пишат интересни и дори по-добре безплатни плъгини, популяризирането в дългосрочен план ще бъде много по-бързо и по-евтино.

Списък на най-добрите CMS за популяризиране

По-долу е даден списък на CMS, според който те добре или лошо се поддават на оптимизация според параметрите в статията.

Лошо: по-голямата част от самописаните CMS, MC3, Node.Js

Средно: Bitrix, Joomla, WebAssist, Megagroup.

Отлично: WordPress, Opencart, Drupal, Modx

Препоръчваме ви да обърнете внимание на правилното CMS при поръчване на услуги за разразботка на сайта, и тогава в бъдеще вие гарантирано ще можете да се заемете със SEO-популяризиране на сайта и за целта няма да се налага да променяте контролния панел.