Прогнози, тенденции, анкети – любими занимания на западните експерти, когато става въпрос за маркетингова стратегия. Какво да очакваме през 2018 г.? Събраха най-популярните мнения за тенденции в SMM за 2018.

Допълнена реалност

Въпреки факта, че технологията на допълнената реалност ще се отрази главно на мобилните игри, социалните медийни платформи със сигурност ще ги намерят за подходящи приложения. А отчитайки популярността на Snapchat и Instagram, следващата година, социалните мрежи със сигурност няма да искат да спрат на постигнатото.

Instagram Stories

Повече от 200 милиона души използват Instagram Stories всеки месец и тази функционалност е само на една година. Според прогнозите, до края на 2018 г. половината от потребителите на социални услуги ще публикуват истории. Време е марките да помислят как да използват тази функционалност в своята стратегия.

Влияние на маркетинга

Според западната компания Linqua, през 2018 г. Instagram ще се превърне в един от най-подходящите места за използване на маркетинг с влияние. Данните бяха получени чрез проучване на 166 марки, които имат положителен опит в провеждането на подобни кампании.

Вече е трудно да не забележите публикации в повече или по-малко популярни профили на Instagram, чиято цел е да се разкаже за някакъв продукт. През следващата година ще има много повече. Но важното е, че потребителите започват да се уморяват от изобилието от рекламни постове, а марките ще трябва да измислят по-елегантни начини за взаимодействие с публиката чрез популярни страници.

Messenger

Повече от 2,5 милиона души по целия свят използват активно Messenger. През 2018 г. се очаква марките да инвестират повече време и пари в платформите за съобщения. Изкуственият интелект, гласовите помощници, чат-ботовете помагат на компаниите да предоставят на потребителите персонализирани услуги и да увеличат лоялността си. Например, според Facebook, Messenger използва около 100 000 активни ботове всеки месец.

Видео

В продължение на години, видео съдържанието е един от любимите инструменти на маркетинга. През 2018 г. експертите съветват преди всичко да се обърне внимание на излъчването на живо – това е един от най-добрите способи за запознаване на потребителите с марката, с нейните продукти или просто да ги забавляват (едновременно увеличаване на лоялността на клиентите и разпознаване на марката).

Mobile

59% от потребителите на Facebook в САЩ до 2020 г. ще използват услугата изключително от мобилни устройства. 80% от приходите, които Facebook получава от мобилната реклама. Популярните социални услуги Instagram и Snapchat са предназначени предимно за мобилни устройства. През 2018 г. тенденцията към мобилност ще продължи да се увеличава.

Непопулярност на Twitter

През изминалата година няма с какво да се похвали: активната месечна аудитория е нараснала само с 12 милиона потребители (Instagram увеличи с 200 милиона потребителите през този период). Рекламните възможности на социалната мрежа също не впечатляват маркетолозите, които предпочитат да използват Facebook и Instagram.

През 2018 г. Twitter може да продължи да губи популярност или неговото управление може напълно да промени модела на услугата, като предлага на потребителите и рекламодателите с нови привлекателни възможности. Ето защо е твърде рано да се забрави напълно тази социална услуга, но не е полезно да се изгражда маркетингова стратегия около нея.

Това са 7-те тенденции в SMM за 2018 според западни експерти.