Замисляли ли сте се някога какво значение има едно привлекателно заглавие? Независимо дали четете последните новини, търсите полезна информация в мрежата или просто изучавате ресурса, вие намирате това, от което се нуждаете, точно благодарение на изразителни, ярки заглавия, които привличат погледа, привличат вниманието и пробуждат интереса.

Именно те се виждат в резултатите от търсенето, от тях до голяма степен зависи вашия трафик и количеството преглеждания на вашите публикации. Но за да направите привлекателно заглавие за статия или целевата страница, не е достатъчно да подготвите добър материал и да изразите същността му: трябва да спазвате определени правила и да не се страхувате да покажете малко творчество.

Предлагаме ви осем съвета, от които можете да се възползвате, за да създадете едно наистина привлекателно заглавие.

  1. Помислете, каква полза може да се извлече от вашето изказване. Названието : „ Сила на разговора: как да заставите хората да ви слушат“ говори повече от „ Успешни комуникативни навици“. А заглавие, започващо с думите „Как…..“, казва на слушателите, какво могат да получат от вашето изказване.
  2. Използвайте цифри, за изразяване на любопитство. Заглавие „Четири тайни на лидерството“ изглежда по-интригуващо от „ Тайните на лидерството“.
  3. Използвайте подзаглавия и главни букви, за да засилите зрителното влияние. Забележете колко значително изглежда названието „КРИТИКА И ПОХВАЛА“: ИЗКАЗВАЙТЕ И ПОЛУЧАВАЙТЕ“, благодарение на главните букви.
  4. Удължавайте заглавията, за да конкретизирате названието на своето изказване. Названието „Най-значимите за вас отношения“ може да бъде удължено до „ Повече отдавайте и повече получавайте от най-значимите за вас отношения“.
  5. Интригувайте. Тази тактика се състои в това, да заинтригувате потенциалната аудитория. Например: „Десет позиции, касаещи това, как да вършим неща, за които никой, никога няма да ви разкаже“.
  6. Заимствайте фраза от вашето изказване. Сигурно във вашето изказване ще се намери особено изразителна фраза, която може да използвате в качеството на заглавие.
  7. Задайте въпрос. Въпросите винаги се отхвърлят трудно. Направете своето повествователно заглавие във въпрос, и почти всеки, който го види ще се опита да се замисли над отговора. Заглавието „Война с наркотиците“ може да се представи като „Кой печели във войната с наркотиците?“.
  8. Използвайте впечатляващи думи. Ето няколко думи, които особено ще привлекат вниманието и които е добре да използвате в заглавията: вие, как, нов, свободен, сега, внезапно, поразителен, чудо, власт, тайна, прекрасен, започващ, вълшебен, изменение.

Но, разбира се, само привлекателно заглавие не е достатъчно, трябва да имате и интересен и уникален материал. За целта ще ви бъде полезна статията  „Създаване на уникално съдържание„.