Aвтоматизиране на действия във Photoshop | IMG ACADEMY 

Пример за автоматизиране на действия във Photoshop

Редакция на светлина и контраст на снимки

 Днес ще ви покажем с няколко лесни стъпки как да редактирате една снимка и да приложите същите редакции автоматично към други снимки.

Това е един чудесен начин за пестене на време, особено ако често трябва да работим с много снимки.

grafichen-dizain-plovdiv-kursove-photoshop

1. Отваряме Adobe Photoshop и след това отваряме една от снимките, които искаме да редактираме (File->Open, или CTRL+O)
2. Отваряме панела за записване на действия (Window ->Actions, или натискаме F9 от клавиатурата)
3. Кликаме върху бутончето Create New Action. В прозореца, който ни се отваря, пишем име на действието, което ще извършваме и след това кликаме върху бутона Record. От сега нататък всяка редакция, която правим върху снимката, ще бъде записвана.

grafichen- dizain -photoshop-1

grafichen -dizain -photoshop-2

4. Дублираме слоя със снимката (Ctrl + J). Ще работим върху дублирания слой, за да имаме и оригинала на снимката. Сега първо ще редактираме светлината (Image->Adjustments->Levels, или CTRL+L). Използвайте плъзгачите за да настроите нивата на светлината и кликнете ОК бутона.

grafichen -dizain- photoshop-3

5. Сега ще променим контраста и яркостта – Image->Adjustments->Brightness and Contrast. Настройте по свой избор и кликнете ОК.

grafichen- dizain -photoshop-4

6. Ще използваме още една настройка – Image->Adjustments->Vibrance. Нея можем да използваме в случаи, в които искаме да направим цветовете „по-живи”, да ги засилим. Някои снимки изискват по-голямо засилване на цветовете, други – не чак толкова. Настройте по избор и кликнете ОК бутона.

grafichen- dizain- photoshop-5

7. Можете да правите още някакви редакции по снимката, които да бъдат записани, а може да спрете до тук. Сега трябва да спрем записването, като кликнем Stop бутона в Actions панела.

grafichen- dizain -photoshop-6

8. Ако искаме да приложим записаните редакции върху друга снимка, трябва само да отворим новата снимка и да кликнем върху Play бутона в Actions панела.

grafichen -dizain- photoshop-6

Изчакайте няколко секунди и всички действия ще се изпълнят сами, автоматично, бързо и лесно!

grafichen- dizain- photoshop-8

Хубавото на тази функция е, че веднъж записани действия, те могат да бъдат прилагани по всяко време на различни снимки. Ако искаме да приложим един записан Action върху няколко снимки едновременно, без да се налага да ги избираме една по една, или искаме да се редактират, запаметяват и да се затварят автоматично повече снимки, можем да използваме Batch функцията на Photoshop.
Ако искате да разберете повече за автоматизирането на действия, или да научите други трикове за създаване и обработка на изображения, можете да се запишете на някой от Photoshop курсовете при нас.

Автор: Фам Кундева – водещ лектор на курс „Photoshop за начинаещииPhotoshop за Web дизайн

PS: Полезна ли ти беше статията ми? Сподели я с приятел, на който смяташ, че ще бъде полезна!

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *