Бекъп | IMG IT Академия Пловдив | ИТ Курсове в Пловдив

Бекъп представлява копирането на физически или виртуални файлове или бази данни на вторично място за съхранение в случай на повреда на оборудване или друга авария.

bekap

Какво представлява архивиране и възстановяване?

Създаване на резервно копие на данните, които се считат за уязвими в случай на бъг в софтуера, хардуерен срив, злонамерени хакерски атаки, грешка на потребителя или други непредвидени събития. Архивите улавят и синхронизират снимка към даден момент, която след това се използва, за да се върне към предишното си състояние.

Backup и тестване чрез възстановяване са добри практики и технологии за сигурност на данните. Целта е да се осигури бърз и надежден начин за извличане на данни в случай на необходимост. Процесът на извличане на архивираните файлове с данни е известен като възстановяване на файлове.

Какви данни трябва да бъдат архивирани и колко често?

Архивирането се прилага за критични бази данни или свързаните с тях приложения. Процесът се ръководи от предварително дефинирани политики за архивиране, които определят колко често данните се архивират и колко дублиращи копия (известни като копия) са задължителни.

Най-добри практики предполагат пълно архивиране на данните, което трябва да бъде планирано да се случи най-малко веднъж седмично. По време на почивните дни или извън работно време. За да се допълни седмични пълни резервни копия, фирмите обикновено планират серия от диференциални или частичното архивирани данни, като се създават резервни копия на данните само след последното пълно архивиране.

bekap-1

Backup носители за съхранение

Фирмите обикновено създават резервни копия на важните данни чрез архивиращи програми. Данните се съхраняват в различни носители.

Един интегриран инструмент по същество е файлов сървър оборудван с дискове и софтуер за архивиране.

Повечето диск-базирани инструменти позволяват копията да бъдат дългосрочно съхранени. Магнитни ленти все още се използват като резервен модел.

Solid-дискове (SSD) обикновено не се използват за архивиране на данни, защото са неиздъжливи.

Съвременните системи за съранение така са се развили, че разполагат с по-силни вътрешни възможности за архивиране на данни. Тези функции включват усъвършенствани защитни RAID схеми, неограничени бекъпи, както и инструменти за репликира на бекъпи.

Автор: Кирил Кирилов – водещ лектор на курс “ Системен администратор

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *