Всеки модерен сайт не е просто набор от HTML страници, а функции на определена платформа, която е система от софтуерни скриптове за динамично съдържание.

Такива платформи се наричат ​​CMS (Content Management System – Система за управление на съдържанието) и благодарение на тях можете лесно да редактирате записи, да гласувате, да добавяте коментари, да преглеждате изгледи на страници и т.н. Следователно, изборът на една или друга CMS определя по-нататъшната съдба на блога: като правило в бъдеще практически е невъзможно или много трудно да се премине към друга система. Така че, когато избирате ​​CMS трябва да подходите много отговорно.

Струва ли си да плащате за блог?

CMS за блога са два основни типа: платени и безплатни. Най-често използваните са безплатните блогове, например WordPress или Joomla. Предимствата им: отворен код, развити общности, огромен брой приставки, доста бърза актуализация на откритите „дупки“, ниска стойност на подобренията.

Сред предимствата на платените CMS може да се отбележи по-ниска уязвимост за хакерство. Поради ниското им разпространение те не са толкова интересни за хакерите, колкото безплатните. Освен това, техническата поддръжка бързо открива и затваря откритите уязвимости.

Но това предимство не е толкова важно за блог, както например за онлайн магазин или корпоративен сайт, в който са заложени загубени поръчки, репутация на компанията и много преки или косвени загуби. За блога хакването също е неприятно, но не толкова критично, тъй като информацията може да бъде възстановена бързо и липсата на сайт в мрежата за няколко часа е малко вероятно да бъде критична.

„Чужд“ блог

Като цяло, най-лесният вариант е да създадете блог на базата на някой портал или общност. Но дори няма да разглеждаме подробно този вариант. Ако преди популярността на такива портали беше огромна, сега с развитието на търсачките и определянето на уникалността на текстовете, острата нужда от посредници за обикновен блогър изчезна. Преди това всяко интересно съдържание, било то статии, рецензии, стихотворения, снимки и др. се крадеше без съвест и нямаше специална причина да имаш свой собствен блог. А посредниците служат като странно средство за получаване на поне някакъв вид трафик и монетизиране на усилията на автора.

Днес няма смисъл да се развива чужд домейн, ако можете да си направите свой собствен. Освен това, за да го направите с определен дизайн, с всички „екстри“ и оптимизиран за търсачките, които са лишени от посредници, Yandex и Google обявиха, че ще се показва в резултатите от търсенето един само един поддомейн.

WordPress или Joomla?

За начинаещ блогър е много важно да работи с разпостранен софтуерен продукт: можете да попитате за съвет от друг блогър, да заявите евтина редакция от фрилансери, или да потърсите решение във форуми. А всички системи, дори и безплатните, са слабо представени във форумите под формата на съвети, отговори на въпроси, и така нататък. В такива системи, обикновено са малко разработените плъгини, както и се изисква нестандартен подход от страна на програмистите, защото те са работили преди по-малко с тях. В резултат стойността на всякакви корекции значително се увеличава, а търсенето на изпълнител отнема време.

Ето защо е важно не само безплатна, но и широко разпространена платформата. И за днес изборът всъщност е от две CMS: Joomla или WordPress.

Ако избирате между тези две системи, то определено препоръчваме WordPress като най-добрата и популярна CMS за блог, която отговаря на нуждите на модерния блогър.

Joomla  все още е твърде голям програмен комплекс за тесните задачи на интернет блоговете. В нея блогът се реализира във вид на допълнителен компонент, например EasyBlog.

WordPress е специализирана CMS за блог (въпреки че е възможно да се направят редовни сайтове на базата му). Той е няколко пъти „по-лесен“ от Joomla, много бързо се инсталира и по-лесен за конфигуриране и учене. На тази система ще откриете най-голям брой ценни съвети, препоръки, огромен брой безплатни и платени приставки, именно за създаване на успешен блог. Така че за начинаещи и опитни блогъри препоръчваме WordPress като блог система. Днес тя е лидер в този сегмент на пазара.

Но е важно не само да изберете правилната CMS за блога, но и да персонализирате външния и вид за лесна употреба и навигация на сайта.