Content marketing ( маркетинг чрез съдържание) позиционира вашия бизнес като експерт във вашата област, като източник на полезна, ценна и/или развлекателна информация. С помощта на Content marketing вие се стремите да привлечете, ангажирате  и задържите повече клиенти.

content-marketing-1

В идеалния случай, ако този процес работи и в двете посоки: вие помагате на потенциалните клиенти като използвате съдържанието, а когато дойде времето, те идват при вас за покупка.

Но всяка ваша статия, всеки блог-пост, инфографики или видеоклипове изискват нови искри, свежи теми и идеи. За щастие, търсенето на съдържание е изпълнима задача. Вие просто трябва да станете малко по-наблюдателни и да усъвършенствате своята способност да анализирате и гледате по-дълбоко на нещата.

Бъдете наблюдателни в своята сфера на дейност

Ако сте чели книгата на  Tim Ferriss „4-часовата работна седмица, тогава най-вероятно сте запознати с идеята си за премахване на излишното.

ferriss-4-hour-work-week

„Вие не трябва да се опитвате да направите повече всеки ден, стараейки се да запълните всяка секунда с работа“ – пише авторът. Главата за премахване на излишното е една от най-силните в книгата. Ferriss предлага така нареченото култивирано избирателно игнориране. Идеята е да се гледат, четат и слушат новините възможно най-малко, да се отиде на така наречената информационна диета. В подкрепа на идеята си Ferriss цитира нобеловия лауреат Хърбърт Саймън: „Информацията изяжда вниманието на своите потребители. И следователно, безкрайното количество информация поражда дефицит на внимание“.

Някак си е прието да се смята, че колкото повече информация успеем да вкараме в главата си, толкова по-лесно ще бъде да се вдъхновим и да намерим свежи теми за създаване на съдържание.

Но това далеч не е така. По-добре се съсредоточим единствено върху своята индустрия (или на нейния по-тесен сегмент). Не си струва да се претоварвате с десетки абонаменти за бюлетини, всеки ден четете блогове. Просто бъдете по-внимателни, наблюдателни и възприемчиви към своя отрасъл, своя бизнес, своите клиенти.

Да предположим, например, че продавате аксесоари и консумативи за плетене – игли, куки, конци, прежди и др. Влизайки в Pinterest (социален сайт за споделяне на снимки от типа табло за обяви), по търсене за плетене, ще видите няколко свежи идеи на тази тема: за дамски елек и шал, събрали 8,300 и 10,900 лайка. Това е нещо, което може да ви вдъхнови за тема на съдържанието.

pinterest

  • Напишете как се прави всяко от тези изделия, включете списък с необходимите инструменти и материали. Това вече са две статии.
  • Опишете как правилно да се избере материал за изготвяне на всяко от изделията, сравнявайки преждата, необходима за елека и шала.
  • Също така можете да напишете за възможни схеми на плетене. Това вече ще бъде четвърта статия.

Опитайте се да разберете от какво се интересуват вашите клиенти във вашата конкретна област. И тогава новите теми за Content marketing ще се появят сами.

Развивайте чувството си на любознателност

Наблюдателността и вниманието в своята индустрия е по-механичната част на генерирането на ново съдържание. Това е нещо, което лесно може да се направи.

Но също така важно е как гледате на нещата. В края на краищата, е необходимо да имате желание да разберете как работи и какви възможности открива за вас това. Трябва да се научите да развивате свеж, чист, открит и любознателен поглед на нещата. Може би това изглежда наивно, но по някакъв начин трябва да погледнете през очите на едно дете. Когато видите снимка на плетен елек в Pinterest, трябва да се попитате защо тази снимка е станала популярна. В някаква степен непосредственото и детско чувство на любознателност е отличен път в търсенето на актуални въпроси и отговори на тях, което означава нови и нови теми за съдържание.

Надяваме се, че ще бъдете в състояние да прилагате успешно този подход на наблюдателност и любопитство в търсенето на интересни теми за Content marketing  за вашия бизнес.