За да направите стилен и ергономичен дизайн на блога, има общо правило: колкото по-проста е информацията, толкова по-лесно е да я прочетеш. А лекотата на възприемане на информацията се влияе от напълно обективни фактори. Какви са те?

 

Структурата на блога

Материалите е желателно да се разделят на категории и подкатегории, тъй като структурираната информация е много по-лесна за възприемане, а също и за администриране.

Разбира се, в повечето случаи, нови потребители идват към вашия блог епизодично, но ако искате да привлечете хора за дълго, трябва да покажете на посетителите, че във вашия блог има не само една интересна статия по дадената тема, а добре подбрана и добре балансирана система от знания. А добре организираното меню ви помага да се движите бързо в тази система.

За да може информацията в блога да се чете лесно и лесно да се намери, тя трябва да бъде категоризирана. По какъв принцип се формират категориите, самият автор решава, в зависимост от специфичните задачи и теми на блога. Структуриращата информация е специфично изкуство. Но бихме препоръчали да се спазват следните препоръки, за да може информацията да бъде правилно подредена.

  • Основното правило е, че читателят трябва, преди да влезе в категорията, да знае какъв вид материал се съдържа в него. А статиите в категорията трябва да отговарят на тези очаквания, затова се старайте да категоризирате категориите и подкатегориите възможно най-правилно.
  • Заглавията не трябва да са близки и да съдържат еднаква информация. Това означава, че не е добре да правите отделни рубрики „Популяризиране на сайта“ и „Аудит на сайта“, тъй като SEO-одитът влиза в работата по популяризиране на сайта.
  • Създайте рубрики въз основа на бъдещото количество материали. Не забравяйте, че средно на успешен блог има около 300-400 статии, така че не мислете, че ще имате по-малко и оптимизирайте структурата предварително – после ще бъде почти невъзможно.

Как да оформим блога?

За да не претоварваме младия блогър с ненужна информация, ще засегнем само основните, най-важни моменти, които е сложно да се преработват, затова е по-добре веднага всичко да се направи правилно.

 Цветова гама

Препоръчваме да не правите блогове с бял текст на черен фон. Такива материали са не само нечетливи, но и предизвикват раздразнение.Няма да се получи и добър дизайн на блога.

Това води до факта, че вашите статии ще бъдат четени по-малко от тези, на конкурентите и оттам търсачките ще класират вашия блог по-ниско в търсенето – от тяхна гледна точка той ще бъде по-малко интересен за хората.

Така че в дизайна на блога се опитайте да използвате главно светли, пастелни цветове на фона и ясни, но не твърде контрастни тъмни цветове за текста.

Размер на шрифта

Преди време бяха популярни сайтове с основен шрифт 11px Tahoma. Това са малки, но много ясни букви. От друга страна, дизайна на блога изглежда добре проектиран, но ако четете текстове с такъв шрифт дълго време е много уморително. Освен това, много съвременни потребители на интернет имат катастрофално лошо зрение.

Следователно, малките шрифтове са напълно неподходящи за основния текст на блоговете, тъй като обемът на статиите за такива проекти е доста голям и не рядко превишава 10-20 хиляди знака – което са доста много страници.

Направете голям, ясен и разбираем шрифт с размер най-малко 14 пиксела. Дори Arial 12px, веднъж де факто стандарт в областта на уеб разработката, не е достатъчно голям за блог.

Използване на подзаглавия и списъци

Наблъсканият, гъст текст четат само фанатиците и реално заинтересованите от тази информация. Повечето хора не възприемат такава информация.

Ето защо, не забравяйте да оставяте отстъпи и подзаглавия – дайте възможност на текста да „диша“, това е много важно за красивия дизайн на блога.

Средно на всеки 2-5 изречения се формира един единствен абзац, който трябва да има отстъп от следващия абзац, а всеки такива 3-5 абзаца – свое подзаглавие.