Apple, Braun, BMW, Procter & Gamble, Starbucks – това са само няколко примера за компании, които са заложили на дизайна и благодарение на това са станали лидери в своите индустрии. Световният опит ясно показва, че дизайнът отдавна не е само едно от основните конкурентни предимства, а пълноценен инструмент за продажби.

Защо дизайнът играе такава съществена роля в нашия живот и как можем да получим с негова помощ финансова възвръщаемост?

Един от първите, който обърна внимание на дизайна като сериозно конкурентно предимство, беше Хенри Форд. Към края на двадесетте години на миналия век компанията му е изправена пред сериозен проблем. Моделът T, произведен от Ford, беше толкова популярен и продаван толкова добре, че с течение на времето просто претоварваше пазара. Постепенно хората започнаха да отказват да купуват този автомобил въз основа на чисто субективни съображения.

Конкурентната компания General Motors умело се възползва от ситуацията. Това се превърна в сериозна заплаха за бизнеса на Ford.
През 1927 г. производството на „Модел Т“ бе преустановено и заменено с „Модел А“. Главната конструктивна особеност на новия автомобил става именно дизайна. Автомобилът имаше по-модерна лъскава форма. Въпреки факта, че Ford е похарчил 18 милиона долара (страхотни пари по това време) за преоборудване на своите предприятия, акцентът върху дизайна на новия продукт му е помогнал да си възвърне лидерството в автомобилната индустрия.

Най-съвременният пример за внимание към дизайна е подходът на компютърния гигант Apple към появата на продуктите му. Основателят на компанията Стив Джобс винаги е обръщал най-голямо внимание на дизайна. Той лично участва в проектирането на всички продукти без изключение. В резултат на това името му е в много патенти за дизайн.
Преди Apple, компютрите на всеки производител изглеждаха еднакви, като големите сиви кутии.

Именно Джобс пръв наруши тази тенденция, когато компанията му започна да произвежда наистина красиви корпуси. Първият iMac, издаден през 1996 г., изработен от тюркоазена прозрачна пластмаса, дори и сега, след повече от шестнадесет години, прави много ярко впечатление. Въпреки факта, че iMac струваше 1299 долара, което беше много скъпо за компютрите от онова време, през първата година той беше продаден в размер на 800 000 броя.

През 2011 г. Apple стана най-скъпата марка в света, изпреварвайки такива „чудовища“ като Google, IBM, McDonald’s, Coca-Cola, Facebook и много други. Компанията дължи успеха си на различни фактори, сред които дизайнът, разбира се, заема едно от централните места.

Историческият опит на много големи компании ясно показва, че компетентният подход към създаването на дизайн може да се превърне в наистина силно конкурентно предимство както на компанията, така и на нейните продукти.

Дизайн на услугата

Може да се създаде впечатлението, че дизайнът е от голямо значение само за предприятия, които произвеждат нещо, а за компаниите, предоставящи услуги, не е толкова важно. Това е фундаментално погрешно.

Въпросът какво е по-ефективно да се продава чрез дизайн: стоки или услуги, остава силно спорен. Освен това, когато става въпрос за стоки, техният дизайн е по-скоро конкурентно предимство, отколкото средство за продажба. Когато става въпрос за продажба на услуги, дизайнът става не само помощен инструмент, а по-скоро обратното, ефективно средство за тяхното популяризиране.

Основният проблем при продажбата на услуги е, че те са абстрактни. Те не могат да бъдат видени, докосвани или помирисвани. В резултат на предоставянето на услугата, далеч не винаги е ясно дали тя е било извършена професионално или не. Освен това, компаниите, предлагащи нови услуги на пазара, винаги са изправени пред един и същ проблем: как да обяснят на хората как работи това и защо им е необходимо. Ако един нов продукт е достатъчно лесно да се демонстрира в действие, то с новаторските услуги това може да се окаже просто нереално.

Но тези проблеми могат да бъдат решени с помощта на графичен дизайн. За по-добро описание на всички аспекти на услугата се създават подробни и красиви сайтове. Уведомяването за нови оферти и промоции се осъществява с помощта на различни видове печатни продукти. За да се създаде устойчив имидж на компанията в съзнанието на целевата аудитория, се разработва корпоративна идентичност. В резултат на дизайна всички материали на организацията правят нейната работа още по-нагледна, реална и близка до потребителя.
Корпорация с голям брой служители и офиси на различни места не могат да бъдат обхванати с поглед, а абстрактната услуга не може да я сложиш в джоба. Ето защо дизайнът понякога е единственото средство за обективизиране на една компания и нейната работа в действителност.

Емоционалното въздействие на дизайна е неговото ключово предимство в сравнение с други средства за влияние върху целевата аудитория.