Често срещана заблуда е, че в работата като фрийлансър (на свободна практика) няма никаква сигурност.

freelancer-work

Фрийланс кариера срещу „нормална работа” – за свободата, рисковете и сигурността

Доводът за липса на сигурност във фрийлансинга е често изтъкван като причина да си останеш „на топло” в офиса и да не се напрягаш много като фрийлансър, защото там нямаш никаква сигурност, а и рискът е твърде голям.

Не мога да се съглася с това твърдение. Ето и 4 причини, поради които считам, че във фрийлансинга има много повече сигурност отколкото в (дори и добре платената ви) работа за някоя компания от 8 до 5:

Загуба на работа

Когато работиш като фрийлансър, ти имаш възможността да разпределиш времето си в работа за няколко клиента. Да речем, че имаш дългосрочни отношения с 5 клиента. Един от тях внезапно решава, че вече няма да работиш по неговия проект. Случва се и това! Но ти имаш още 4 клиента, които ти докарват към 80% от доходите, така че доходът ти пада само с определен процент. И това е само докато си намериш нов клиент!

Ако работиш на трудов договор към фирма и те съкратят, имаш само определено време, в което да получаваш обезщетение за безработица. Ако са те осигурявали на 100%, това е горе-долу поносимо, но в противен случай си е голям финансов шок. Ако ти забавят плащанията или ти намалят заплатата, ти нямаш опция да изкараш отнякъде допълнително пари, защото вече си продал времето си на работодателя. Той изведнъж решава, че твоето време вече струва по-малко пари, а ти нищо не можеш да направиш по въпроса. На това ако му се казва сигурност…

Пазара на труда

Професия фрийлансър ти дава правото да работиш по проекти и с клиенти от цял свят. Всички знаем за огромните пропасти в стандарта на живот между България и развитите държави. Пазарът на труда в България е изключително малък, а квалифицираният труд е сред най-ниско заплатените (доказва го високия процент емигриращи високообразовани специалисти). Ако работиш на трудов договор в България, си ограничен от местния пазар на труда. Ако работиш като фрийлансър, за теб и квалификацията ти граници няма. И в буквален, и в преносен смисъл.

Рисковете

Рискът да „продадеш себе си” на твърде ниска цена, защото обстоятелствата го налагат, е много по-висок при „нормална работа” отколкото при фрийланса. Ако се съгласиш да работиш за дадена фирма при неблагоприятни условия на работа (удължено работно време, плащане на възнаграждения „под масата”, работа, която не отговаря на твоята квалификация), ти се задължаваш дългосрочно. Ако си добър в това, което правиш, ще те накарат да подпишеш договор с няколко месечно предизвестие, което още повече ще те затрудни, ако междувременно излезе „нещо по-добро”.

При фрийланса нещата стоят различно. Можеш за започнеш още докато си на „нормална работа” – така ще навлезеш плавно и ще имаш достатъчно време да изградиш мрежа от клиенти, която да ти плаща сметките, така че да не трябва вече да ходиш на „нормалната си” работа. Ако даден проект не ти допада вече или си намерил по-изгоден проект, в който да инвестираш знанията и времето си, просто приключваш единия проект и започваш работа по другия…

 

Свободата, Санчо

„Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето.”

За съвременния човек свободата е също толкова важна (ако не и по-важна), колкото сигурността.

Сега е времето на свободните хора, на споделените работни пространства, на безплатния Интернет и на виртуалните офиси. Сега е времето на дигиталните номади – тези, които сами избират кога, за кого, къде и колко да работят. Тези, които имат време (и кураж) да надигнат глава от бюрото в офиса, да се огледат наоколо и да видят, че светът е хубав и шарен не само през уикенда…

Ако и за теб е дошло това време, заповядай да обменим опит и да ти разкрия тайните на успешната фрийланс кариера.

Автор на статията: Христина Димитрова

Водещ лектор на курса  „Професия Фрийлансър“