Имам ли нужда от услуга за поддръжка на сайта| IMG “IT ACADEMY“

Освен създаването на уебсайтове, много уеб-студия предлагат и поддръжка на сайта. Какво е това? Имам ли нужда от такава услуга? Или това е просто опит да се спечелят допълнителни пари?

За да отговорим на тези въпроси, предлагаме да започнем с разглеждането на няколко прости ситуации.

Някои клиенти, след като са получили на разположение готов уеб проект, скоро просто го зарязват. Те вярват, че сайтът е нещо, което безопасно ще съществува и без тяхната намеса. Те мислят, че ако веднъж сайта е добре настроен, нищо няма да му се случи и той може да бъде рекламиран по всяко време, например с помощта на контекстната реклама на Google Adwords.

Така, инвестирайки пари (понякога значителни) в разработването на интернет проект, такива клиенти оставят съществуването на сайта на самотек, без дори един път на месец да го погледнат.

Но има много ситуации, в които сайтът се нуждае от сериозна корекция. Или се случва по някаква причина той спре да работи и собственикът дори не подозира. Но в този момент някъде в мрежата може да има пусната реклама. Посетителите, които са потенциални клиенти, идват в неработещ ресурс.

Извод: сайтът се нуждае от постоянно внимание! Това не е имот, в който можете да инвестирате пари и да го забравите за няколко години. Това е инструмент, който ще ви донесе клиенти, но само ако го следите и го държите в работно състояние през цялото време. Също така е важно да се проверява актуалността на цялата информация, публикувана на сайта.

Поддръжка на сайта

Имайки предвид гореизложеното, нека заедно отговорим на въпроса, поставен в началото на статията: необходима ли е поддръжка на сайта? Отговорът е да. Само същността на поддръжката ще се променя в зависимост от функциите, целите и задачите на интернет проекта. Какво може да бъде включено в тази услугата поддръжка на сайта?

Поддържане на работоспособността. Какво може да се случи на един сайт? Той работи и работи….Но се случва и да престане да работи, Това може да бъде причинено от:

  • Проблем с хостинга
  • Автоматично обновяване на системата за управление
  • Просрочено плащане на хостинга или подновяване на името на домейна
  • Вирусни и DDoS атаки.

Временното прекъсване може много сериозно да засегне продажбите на компанията. Този удар е особено забележим за сайтове с голям поток посетители.

Избирайте за вашия проект само надежден и висококачествен хостинг.

Добавяне на новини и информационни статии. На постоянно актуализиран уебсайт се публикуват нови материали с известна периодичност. Съответно, някой трябва да се занимава с всичко това:

  • Добавяне и форматиране на текст
  • Избиране на изображения
  • Настройка на title и description.

Промяна на информацията. Има фирми, които постоянно променят асортимента от стоки, списък на услугите, цени и др. Също така има нужда от периодично добавяне на всякакви промоции и специални оферти. Информацията за контакт може също да се промени, отзиви, портфолио и др.

Отговори на коментарите на посетителите. Ако ресурсът е посещаем и има форма за оставяне на коментари, то често тези коментари могат да бъдат много. Хората задават въпроси, интересуват се от нещо, понякога са просто груби. Бичът на всички сайтове с висок трафик е спам. Разбира се, има специални модули и скриптове, които блокират коментарите за спам, но някои все още минават. И те трябва да бъдат почиствани, за да не се превърне сайтът ви в „кошче за боклук“.

В допълнение към тези дейности може да има и други. Разбира се, не навсякъде трябва да се актуализира съдържанието, да се добавят новини или да се отговаря на коментари. Но трябва да следите правилното функциониране на ресурса и да проверявате приложимостта на публикуваната информация НА ВСЕКИ САЙТ! И това трябва да се прави редовно.

Защото се случва, отивате на някой сайт, виждате нужната ви услуга, звъните и изяснявате, че тази услуга вече не се предлага. Или нейната цена се е променила, а това не е добре.

Собственикът на уеб ресурса може да го администрира самостоятелно. Но както показва практиката, повечето клиенти просто нямат време за това. Резултатът: много ситуации, в които даден домейн не се удължава навреме, хостинг услугите не се заплащат, в сайта вече няколко месеца има публикувана не актуална промоция и т.н.

Ако имате уеб сайт и искате той да се развива успешно и винаги да е готов да приеме посетителите, тогава не отказвайте услугата поддръжка на сайта. Но винаги уточнявайте списъка с услугите, които ще бъдат включени в поддръжката на сайта, както и подробно изчисляване на разходите. Не забравяйте да сключите договор.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *