Интернет маркетинг е комплекс от мероприятия, насочени към постигане на високи резултати по продажби в мрежата. Този комплекс включва всички явления, започвайки с разработка на стратегията и завършвайки с методите за задържане на клиентите.

 

 1. Разработка на стратегията

Разработката на стратегията включва 4 елемента:

 1. Анализ на целевата аудитория и търсенето;
 2. Проучване на пазара на сходни продукти на конкурентите;
 3. Позициониране на сайта;
 4. Прилагането на маркетингови усилия за популяризиране и продажба на продукта.

Да се измисли продукт, това е половината работа, трябва да се измисли пазарна стратегия, или нещата няма да работят. С цел да се привлекат потенциални купувачи към вашия сайт, трябва да се определи вашата целева аудитория. Ясно е, че ако е магазин за детски играчки, целевата аудитория ще бъде млади майки, а не мъже на преклонна възраст, без деца.

Трябва да познавате конкурентите, да разкриете техните слабости, грешки и победи, за да ги използвате в своя онлайн бизнес ( но не фанатично, на потребителите е нужна оригиналност, а не клон на друга фирма). Също така е необходимо да се анализират цените на пазара на подобни продукти, за да може стойността да бъде адекватна и привлекателна за потенциалните клиенти.

Преди началото на изпълнението на конкретни действия, е необходимо да се направи ясен план: за кого въобще е нужен продукта, на кого е нужен, какво ще удовлетвори ( полза за клиентите), стойност, какви канали ще се използват за популяризиране, защо именно те?

 1. Трафик

Истината е, че предходния етап на разработка на популяризирането се игнорира от мнозина, тъй като първоначално всички искат колкото се може по-бързо да дойдат повече клиенти, а след това вече ще решат какво да правят с тях.

Това е грешен и безсмислен подход, тъй като да се харчат пари за привличане на клиенти може много, но ползи от това няма да има.

Основната цел на интернет маркетинга е привличане на потенциални купувачи и убеждаването им да направят покупка, защото ако няма клиенти, няма да има и продажби.

Инструменти за генериране на лийдове/контакти

 1. SEO, оптимизация за търсачките
 2. Контекстна реклама с платени кликове, естествена оптимизация за търсачките;
 3. Маркетинг с таргетирана реклама в социалните мрежи;
 4. Медийна реклама в интернет;
 5. Email поща по база;
 6. Абонамент за новини в интернет ресурса;
 7. Полезен маркетинг ( създаване и разпостранение);
 8. Вирусен маркетинг (видео, снимки, текстове);
 9. Популяризиране чрез дискусии и форуми;
 10. Предвижване в професионалната общност;
 11. Партньорски програми;
 12. Размяна на линкове;
 13. Обединяване на онлайн и офлайн реклама;
 14. Създаване на талони за отстъпка в електронен формат;
 15. Конкурси, игри, анкети – всичко, което не натоварва мозъка и помага на потенциалните клиенти да се отпуснат;
 16. Спонсорство.

Популяризирането не стои на едно място и списъка постоянно се попълва с нови методи. В допълнение, методите се променят, както и принципите на класация на търсачките също постоянно се променят, така че трябва редовно да следите промените в сферата на Интернет.

 

 1. Събиране и анализ на информацията

За да предвижвате уверено своя ресурс в интернет не е достатъчно само да знаете как да оформите своя сайт, какво съдържание да публикувате. Необходимо е да се научите как да използвате системите за уеб анализи, те показват всички промени, които са настъпили със сайта.

Под анализ на интернет маркетинг се разбира:

 1. Анализ на позицията на ресурсите в търсачките;
 2. Анализ на аудиторията, трафика на сайта;
 3. Анкети, топлинни карти ще помогнат да се определи поведението на посетителите на сайта;
 4. Анализ на действията на хората: броят на покупки, абонаменти, отваряне на писмата по електронната поща и др.;
 5. Анализ на статистическите данни на ресурса, идентифициране на по-нататъшните действия и тяхното внедряване за подобряване на сайта.

 

 1. Задържане на клиентите

Усилията, насочени към задържане на клиента с маркетингови инструменти като отстъпки, програми за лоялност, бонуси и други, се нарича фиделизация.

Благодарение на нея се осъществяват повторните продажби и се увеличава стойността на средния чек.

Как да се постигнат такива резултати?

 1. Сайтът трябва постоянно да се оптимизира, да се добавя съдържание, да се следи той да бъде актуален;
 2. По базата на абонатите на ресурса от време на време да се изпраща бюлетина с полезна информация, като например уведомяване за предстоящи промоции;
 3. Поддържане на връзка с абонатите в социалните мрежи: организиране на интервюта, създаване на интересни разговори, отговори на коментарите;
 4. Карти за отстъпки и програми за лоялност на клиентите;
 5. Изготвяне на списък с препоръките.

Посочените по-горе инструменти не са всичко, а само инструменти, даващи представа за фиделизацията и как тя работи. Всеки един от инструментите е ежедневна работа по анализ, уточнение, промяна на стратегията, оптимизация и подобряване на сайта, разбиране на психологията на посетителите.