Инструменти на интернет маркетинга

Интернет индустрията принципно превъзхожда по честота и скорост промените на която и да било друга индустрия.

instrumenty-internet-marketing

Инструменти на интернет маркетинга

Всяка година се появяват нови инструменти  на интернет маркетинга – социални мрежи, насочени реклами, мобилни приложения. Постоянно се раждат и умират професии. Единствено промяната в законодателството или политиката на големите търсещи системи може за броени седмици да промени пейзажа на пазара и да банкрутира стотици фирми.

За щастие, ключовите принципи се променят бавно за разлика от конкретния инструментариум. Ще поговорим за най-важните от тях.

Стратегия и инструменти на интернет маркетинга

 

Баланс за използване и създаване на търсенето

Развитието на промишленото производство и средствата за масова информация в XX век доведе до дисбаланс в мисленето на маркетолозите. За да се продаде нов продукт или услуга, трябва да се формира търсене. При наличие на телевизор и радиоточки във всяко домакинство е достатъчно да се вземе кредит, да се купи скъпо ефирно време и да прозвучи в ушите на всеки гражданин по няколко десетки пъти. Използване на съществуващото търсене (продажба на стоки или услуги на тези, които вече са формирали потребност) е възможно или във формат справочник „Жълти страници“, или с помощта на BTL-реклама в точките за продажба.

Google и Yandex станаха многомилионни компании изключително благодарение на продажбата на контекстна реклама. Днес това е най-мощния инструмент за използване на търсенето във всяка област на човешката дейност. От друга страна, Интернет предлага голямо разнообразие от инструменти за създаване на търсене – медийна реклама, специални проекти по тематични ресурси, брандинг портали и приложения, и така нататък.

Вие трябва да си представите баланса на използване и създаване на търсенето в случая на вашия бизнес, във вашия отрасъл и във вашето конкретно обкръжение. Най-малкото, за да се избегне ненужния дисбаланс във вашия онлайн маркетинг микс.

OWNED, PAID, EARNED & CONVERGED MEDIA

Стандартната класификация на инструментите на интернет маркетинга, разделени по принцип на управляемост и мащабност:

  • Owned media – всички инструменти, представянето и съдържанието, които са контролирани от клиента. Те включват сайтове и целеви страници, страници на една марка в социалните мрежи, блогове или канали в YouTube. Независимо, че самите платформи не принадлежат на заявителя, съдържанието напълно се управлява от тях.

  • Paid media – инструменти с плащане пропорционално на честотата и продължителността на контакта с потребителите. Това е контекстна, медийна, видео и всяка друга реклама за кликвания, импресии и действия. Основното нещо, което я отличава от другите видове типове е незабавната мащабност. Плащате 10 пъти повече и получавате 10 пъти повече контакти.

  • Earned media – инструменти, свързани с натрупаната репутация сред потребителите. Коментари по форуми и социални мрежи, оценки и препоръки, органични (неплатени) преходи от търсачките.

Тази класификация не изключва, че някои инструменти могат да принадлежат към пресичането на категории. Компаниите могат да помолят потребителите да споделят съдържанието в социалните мрежи (owned + earned), да плащат за публикуването на впечатления на страници във Фейсбук (owned + paid) или да плащат на ключовите потребители за активни препратки към марката (paid + earned).

Добрата стратегия на интернет маркетинга трябва да бъде балансирана от гледна точка на използване на взаимно свързаните три инструмента и да се стреми да ги използва заедно.

Поведението на потребителите и таргета

Фунията на продажбите е добър опростен модел от средата на XX век, добре работещ и до  скоро. Има много по-пълни модели за поведението на потребителите, но не винаги удобни в практиката.

На днешната действителност най-добре съответстват опростените модели Customer Decision Journey и Zero Moment of Truth, които се отклоняват от линейността на покупката. Те говорят за взаимодействие с потребителя по време контакта, защото с даването на парите на касата покупката не завършва. Потребителят трябва да бъде удовлетворен от стойността, услугата, и да препоръча марката на други хора.

Затова, за разлика от старите линейни модели по демографски и социални признаци, съвременните модели поставят на преден план веригата събития, свързани с потребителите с възникване и реализация на потребностите. Важен не е пола или възрастта, не дохода на потребителя, а причината за поява на нуждата от продукта или услугата и стъпките, които той трябва да извърши, за да се справи с нея.

Инструментите на интернет маркетинга предлагат невиждана до сега възможност за насочване – целенасочена комуникация с точно определен кръг от потребители. Можете много точно да се насочвате по интереси, потребности, степен на реализация на някоя потребност и т.н.

Формирайки стратегията на интернет маркетинга, първо определете сценария на поведение на вашите потребители. Чак след това изберете инструментите за общуване с тях на всеки етап от тяхното пътешествие – от пълното незнание за вас до препоръки за вашата марка.

Бързи промени

Отдавна отмина времето, когато сайта можеше да се разработва една година, а отчетите на рекламната кампания да се анализират веднъж в месеца. Днес трябва да се избират тези инструменти, които могат бързо да измерват, тестват и променят.

  • Сайтовете трябва да се пускат на части, на всеки два-три месеца да се пускат тествани промени или нови функции.

  • Контекстната реклама трябва да се управлява, тества и подобряват заглавията, текстовете в рекламите, офертата за всяко кликване, целевата страница.

  • Тематиката, честотата и времето на публикуване на група социални мрежи трябва да се тества и оптимизира.

Разбира се, това се отнася по-скоро за owned и paid media, тъй като earned се променят сами и достатъчно бавно.

Изпълнители, обучение, консултиране

За съжаление, форматът на статията не позволява да се опишат всички съществуващи практики на интернет маркетинга, известни принципи и клопки. Важно е да се подчертае отново, че в днешния свят клиента трябва да развива не само нюансите на тези или други инструменти, а мета компетенции. Най-общо казано, вие не сте длъжни да можете сами да си направите операция на сърцето, достатъчно е редовно да се изследвате при кардиолог. Как да ги развивате е големият въпрос.

  • Избор на изпълнители, които са в състояние да ви помогнат в развитието. Това е най-честия вариант, който обикновено избират неосъзнато. Когато търсите изпълнител за определени услуги, не ги избирайте само по цени и препоръки, а и по способността на изпълнителите да ви обяснят същността и принципа на своята дейност на прост език. Полезен бонус, който ще ви помогне да изградите безопасни и качествени дългосрочни отношения.

  • Преминаване на обучителни програми. Ако имате време, обучението по интернет маркетинг ще бъде една добра инвестиция за вас. Избирайте програми, систематизиращи знания за интернет маркетинга, а не изработващи навици за непосредствено управление на инструментите. Такива програми се пускат периодично.

  • Consulting ( Консултация), не зависи от работата по договора. По стойност е сравним с преминаване на обучение, но по-точно е свързан с текущите задачи на вашата компания. За разлика от „безплатните аудити“, които предлагат много SEO компании или разработчиците на сайтове, за да могат в последствие да продадат своите услуги, качествения Consulting струва пари. Той не ви предлага „черна кутия“, решаващ вашите проблеми, а ви учи да ги виждате и решавате самостоятелно.

Всеки път е добър. Важното е да не спирате.

За да не оставате на едно място, трябва да се движите. За да се движите напред, трябва да бягате два пъти по-бързо.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *