Много начинаещи бизнесмени преди да си поръчат онлайн магазин не си задават въпроса „На каква платформа има смисъл да направя бъдещия магазин?“.От  избора на платформа за онлайн магазина зависи много: функционалност, сигурност, разходи за подобрения,  възможности за растеж и развитие, и нейният успех в крайна сметка.

Всеки модерен сайт не е просто набор от HTML страници, а функционира на определена платформа, която представлява система от софтуерни скриптове за динамично съдържание.

Такива платформи се наричат CMS (Content Management System) и благодарение на тях можете лесно да редактирате записи, да гласувате, да добавяте коментари, да преглеждате изгледи на страници и т.н.

Следователно изборът на една или друга платформа за онлайн-магазин определя бъдещата съдба на сайта: като правило в бъдеще е почти невъзможно или много трудно да се премине към друга система. Така че, за да изберете правилния „ двигател“ за магазина, трябва да подходите много отговорно. Говорим само за пълноправни онлайн магазини под формата на отделни сайтове, а не за онлайн услуги, конструктори и други, които, разбира се, позволяват магазина да се направи безплатно, но такива онлайн магазини не принадлежат на този, който ги е създал, към тях въобще няма пълноценен достъп.

Не забравяйте, че ако вашият онлайн магазин се намира на някакъв чужд хостинг и не може да бъде прехвърлен на вашия хостинг, тогава това не е вашият магазин с всички последващи последствия.

Следователно ще разгледаме само пълноправни контролни панели за магазини, които се намират на вашия хостинг във вид на отделен сайт.

 

Два основни вида платформи за онлайн магазин

Има стотици платформи за онлайн магазини, но всички те могат да бъдат разделени на платени (търговски) и безплатни (така наречения „отворен код“ или „open source“).

Отвореният код е, когато имате достъп до всички файлове, на които обикновено работи този магазин, и можете да го промените без ограничения, като промените дори ядрото на системата.

В търговски CMS можете да променяте само основните конфигурационни файлове, външния вид и т.н., без да имате достъп до ядрото.

Но „безплатен“ не означава „лош“ или „ненадежден“. Напротив. Над най-популярните безплатни CMS за онлайн магазини работят десетки хиляди професионалисти по цял свят, те работят над милиони сайтове.

Но защо тогава има търговски CMS като цяло, какво е тяхното предимство? Основното предимство на платената платформа за онлайн магазин се състои преди всичко в това, че тя е насочена към решаване на конкретни, много важни за клиента задачи.

Така че, ако вие поставяте пред онлайн магазина някакви тесни, специфични задачи, които вие виждате качествено решени в платена , в този случай има смисъл да се замислите над закупуване на платената платформа за онлайн магазин, вместо да създавате нещо свое от нулата.

И явно вече създателите на търговски CMS вече са разбрали това, защото престанаха да пускат универсални решения и тръгнаха по пътя на създаване на готови версии с ясно ограничена функционалност.

Вторият момент, когато изборът на платена платформа за онлайн магазин е повече или по-малко рационално е, когато имате неограничен бюджет.

Ако искате над сайта ви да работи не просто програмист, а почти идеологически създател на този CMS, тогава е трудно това да се направи с безплатни платформи, тъй като техните бащи – основатели са хора, като правило, с милионни доходи, живеещи в чужбина.

А основателите на платените CMS, напротив, активно предлагат своите услуги на пазара за пари, всъщност са ръководители на фирми и отдели. Естествено, за доста пари, но все пак предлагат.

Така че, ако вашите финанси позволяват, защо да не наемете цял екип от специалисти, които да работят от разстояние, и които познават CMS перфектно?

Естествено, по този начин ще бъдете обвързани с тази CMS и тези хора завинаги.

И ще си плащате колкото е необходимо. Но затова пък ще получите гарантирано обслужване от авторски колектив. Това е пътят на големият бизнес.