Изпускаш ли 95% от продажбите си онлайн? | IMG IT Академия Пловдив | ИТ Курсове в Пловдив

Какво става, когато един клиент влезе във Вашия физически съществуващ магазин за дрехи? Или си купува нещо или не. Край.

prodajbi-onlain

И в реалния и в дигиталния свят, голяма част от клиентите НЕ са готови да купят веднага.

Всъщност, проучванията показват, че потенциален клиент трябва да чуе за Вашия бранд между 7 и 13 пъти преди да купи. (Източник: Business Insider)

Oсвен това, само около 2-5% от хората, които посещават сайта Ви за първи път ще си купят нещо. (Източник: Доклади от специалистите. Напр. този от Shopify)

Въпросът е: Какво правим с останалите 95%?

Добрата новина е че, в мрежата вие имате МНОГО възможности да задържите интереса на тези потенциални купувачи и да осъществите много продажби онлайн. Имате възможност да им напомните за Вашия бранд колкото пъти е необходимо.

Това става чрез съдържание.

И по-конкретно: Чрез съдържание, което е полезно и в контекст.

Пример

Стъпка 1 – Първа среща

Нека си представим, че имате онлайн магазин за здравословни храни.

Аз съм един потенциален клиент. Интересувам се от здравословно хранене. Всяка сутрин си бъркам чия с кисело мляко, мед и пчелен прашец, но малко ми е омръзнало да ям едно и също.

Затова търся в Google рецепти за здравословно хранене.

Един от първите резултати е реклама на Вашия сайт, която ми предлага безплатна книжка със здравословни рецепти. Кликам и виждам това:

prodajbi-onlain-1

Това е първата ми среща с този бранд. Честно казано, в момента не мисля да си купувам от тук чия, защото я има и в кварталния магазин.

Обаче много искам тази книжка с рецепти. От сайта пък ми искат имейла. Няма проблем!

Стъпка 2 – Запознаване

Докато чета книжката получавам информация за нови здравословни храни, които не съм пробвала. Образовам се. Научавам и рецепти с тези нови за мен храни.

prodajbi-onlain-2

Освен това се оказва, че мога да си ги купя на промоция.

Стъпка 3 – Интерес

Значи дотук от Вашия магазин съм получала (1) информация защо продуктите са полезни за мен, (2) начин да си ги приготвям сама вкъщи и (3) специална цена.

По този начин съм квалифицирана да стана клиент.

Стъпка 4 – Доверие

Вече познавам Вашия бранд, защото съм чела книжката и може би я използвам.

Ако прочета още няколко блог поста или подобни безплатни книжки, ще започна и да имам доверие в този бранд, защото хората, които стоят зад него явно знаят много за здравословното хранене.

Подсъзнателно започвам да вярвам, че сигурно и продуктите, които се предлагат в онлайн магазина, са качествени.

Извод

Голяма част от клиентите имат нужда от предварителна “подготовка”, от образование защо трябва да си купуват Вашите продукти и услуги.

Ако ВИЕ им го дадете, те ще Ви имат доверие и ще искат да пазаруват точно от Вас.

Как да постигнете същия ефект?

  1. Помислете (или потърсете) какви проблеми имат Вашите клиенти. За какво използват продуктите? По кои теми искат да научат повече?
  2. Създайте полезно съдържание на база на това: Блог постове, безплатни книжки, видео уроци и т.н.

    Представете си, че целта на Вашия сайт не е да продава продукти, а да бъде мястото, където определени хора могат да намерят всичко, което ги интересува по дадена тема и, евентуално, да се разтоварват и забавляват.

  3. Вмъквайте рекламите САМО в контекст. Напр. Реклама за чай за отслабване има място в пост за 5-те билки, които топят калории, но не и в пост за храни, които поддържат кожата млада.

Следващи стъпки

Печеленето на тези „спящи“ клиенти и продажби онлайн не спира до създаване на полезно съдържание.

Има и втори компонент: повторение.

Онлайн рекламата, също като традиционната ТВ реклама, има нужда И от често повторение, за да е ефективна (7 до 13 срещи с Вашия бранд, помните ли?).

А как точно става повторението?

Тази и много други интересни теми за привличането и печеленето на клиенти онлайн, за повече продажби онлайн, ще засегнем в курса по дигитален маркетинг и SEO “Digital4Plovdiv”. Научете повече тук!

Автор Гергана Димова – лектор на курсовете Дигитален маркетинг и Coping стратегии в уеб

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *