Качествено съдържание в електронната търговия в полза на SEO | IMG IT Академия Пловдив | ИТ Курсове в Пловдив

Създаването на качествено съдържание не е лесна задача. А създаването на добро и полезно за търсачките съдържание е още по-сложно.


Ще започнем с това, че има четири основни понятия, които лежат в основата на съдържанието за SEO: ценност, надеждност, авторитет и оптимална достъпност.

Днес, текстът за съвременната оптимизация на уеб сайтове надхвърля механичното използването на определени ключови думи и става все по-тънка практика за създаване на правилна контекстна значимост за привличане на повече потребители.
Разбира се, без каквито и да било връзки, сочещи към съответните интернет страници, думите нямат стойност. Именно връзките осигуряват възможност за достъп до съдържанието, дават сигнал за авторитет, и убеждават търсачките в това, че вашето съдържание е достойно да излиза в резултатите от търсенето.

И, разбира се, в контекста на ползите за SEO, съдържанието трябва да бъде достъпно за уеб роботите и оптимално кодирано от гледна точка на метаданните. Това означава, избягване на грешки, като вграждането на думи в изображението, некоректни title-тагове, липса на заглавни тагове, използването на JavaScript или Flash неправилно и т.н.

Как  изглежда качественото съдържание в полза на SEO в действителност?

Съдържание, което е ценно за SEO е съдържание, което ще бъде ценно и за вашите потребители.

Пример: компания Sephora (САЩ)

Лидерът на индустрията за красотата компанията Sephora създаде достатъчно високо качество и изгодно от гледна точка на SEO качествено съдържание за клиентите. Ще разгледаме един малък пример за създадено съдържание на тази компания – ръководство за покупка на тонална основа.
Да се намери подходящата тонална основа е достатъчно сложно. Трябва да се отгатне цвят, плътност, покритие и т.н. Освен това, този козметичен продукт не е евтин, затова не трябва да се правят грешки при неговия избор. Sephora помага покупката да се опрости с помощта на ръководството за покупка на тонална основа. От четирите основни понятия, които лежат в основата на качеството на съдържанието за SEO, ценността е покрита изцяло.

1-sephora

Страница за категориите тонални основи Sephora с препратка към ръководството за покупка на тонална основа в банера

Sephora също се справя добре и с връзките, както към ръководство за закупуване на тонална основа, така и от него. Както виждате, има препратка към ръководството на страницата на банер с категории – точно навреме за посетителя, което не позволява на клиента разсеяно да напусне сайта.

Вие вероятно си мислите: „Ако отведа потребителя на нетърговска страница, той може просто да получи определени нови знания и да направи покупката от друго място“. Да, действително може. Но той може да отиде и другаде, където ще му предложат висококачествено информационно съдържание.

Удобните за клиентите връзки към търговските страници е най-добрия способ в такъв случай да не се загубят клиенти.

Разбира се, ако вие предлагате обучително съдържане, например, ръководство за покупка, и не правите нищо за да улесните превръщането на посетителите в клиенти, шансовете ви да ги загубите са много големи. Но ако осигурявате връзки от информационното съдържание към търговското, стараейки се да ги интегрирате в един ценен опит за купувача, това няма да изглежда натрапчиво и ще донесе осезаеми ползи за SEO.

Следвайки тази тактика, в своя наръчник за закупуване Sephora дава много линкове към подкатегории и филтрирани страници, както е показано на снимката по-долу. Това дава добри резултати за доверието към съдържанието.

2-sephora

Страница на ръководството за покупка на тонална основа от
Sephora с препратка към страницата на тонална основа със серум текстура.

Ако с връзките при Sephora всичко е наред, оптималната достъпност малко куца, Единственото достъпно съдържание, което предлага Sephora в своето ръководство за покупка, се намира в title-таговете и аlt-атрибути на изображенията. А многото думи, които изглеждат като текстово съдържание, изобразено на страницата, всъщност е част от изображението. Да, изображенията имат аlt-атрибути. Но това не може да замени HTML-текста. От това, между другото, частично страда и релевантността на съдържанието.

Да се съвмести качествено съдържание и полза за търсачката за оптимизация е напълно възможно. Освен това създаването на такова съдържание не трябва да бъде скъпо. Това не изисква никакви допълнителни разходи, освен времето, което може да отнеме изучаването на четирите базови концепции на SEO – ценност, надеждност, авторитет и оптимална достъпност.

Прилагайте тези знания към вашето съдържание, така, че то да стане наистина качествено съдържание в полза на SEO.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *