Кой компютър да купя за детето? Кога е най-подходящото време за закупуване на компютър? Много родители търсят отговори на тези въпроси, дори и тези, които биха искали максимално да забавят неизбежното „навлизане“ на децата си в света на технологиите.

Все още има вярване сред родителите за опасностите на технологиите за здравето и развитието на децата. Гледката на детето, надничащо към екрана на смартфона, буди тревога за състоянието на зрението, гръбначния стълб и дори ума, защото всеки вероятно е чувал мнението на по-старото поколение, че „компютрите ги правят глупави.“

Често забравят, че не компютрите или смартфоните са проблем, а начинът, времето и интензивността на използването им. Това е като кухненски нож. Ако се използва по предназначение, това средство е толкова полезно, че нито една кухня не може без него. Но ако го използвате неправилно или неуспешно, можете например да се нараните.

С технологичните иновации ситуацията е много подобна. Не става въпрос за „защита“ на детето от тях, а за това да ги научите как да ги използват правилно. Така че този контакт с устройствата не е само забавление, но и средство за обучение, което влияе върху развитието на способностите и интересите.

Означава ли това, че щом детето овладее умението да седи, трябва да го поставим пред монитор или лаптоп? Въобще не. По този въпрос експертите са съгласни: истинската необходимост от комуникация с технологиите се ражда от момента на започване на обучението в началното училище.

Не се заблуждавайте, компютър с достъп до Интернет днес е най-популярният източник на информация. Следователно ролята на родителите не завършва само с подбора и закупуването на подходящо оборудване. Много е важно да научите детето да работи с Интернет, да разграничава ценна информация от фалшива, да може да работи с основни приложения, като текстови редактори.

Настолен компютър или лаптоп?

Това е една от първите дилеми, свързани с закупуването на компютър за детето. Мобилен и удобен лаптоп или настолен компютър, който изисква повече свободно пространство, както и набор от периферни устройства, като монитор, мишка, клавиатура, високоговорители или слушалки.

Първата опция изглежда очевидна, но като първи компютър за детето, препоръчваме десктоп. Има няколко причини. Първият се отнася до функцията, която прави лаптопите уникални, а именно мобилността. В бизнеса, в офиса и дори докато учат в училище или университет е много полезно, но шест- и седемгодишните деца със сигурност могат да се справят без него.

Мобилните предимства на лаптопите водят до факта, че си струва да заложите на … класически компютър, който не е много мобилен, но е много удобен. Настолният компютър, както показва името, „живее“ на едно място. Това е много полезно за родителите, защото по всяко време те могат да видят колко дълго седи детето пред екрана. С лаптоп със сигурност е по-лесно да се движи и по този начин да се скрие от зорките очи на родителите. Освен това устройството, което е по-трудно да се движи, е по-малко податливо на механични повреди.

Друго нещо е възможността за разширения. Може да се окаже, че закупен лаптоп много бързо престава да отговаря на изискванията на новите, а възможностите за разширяване на такива устройства са много ограничени.

Настолните компютри са напълно различни. Тук полето за подобрения е наистина голямо, така че теоретично, когато купувате настолен компютър, купувате оборудване за години. И когато той остарее, не е необходимо да го променяте като цяло, а само отделни компоненти. Освен това, ако изберете между десктоп и лаптоп със същите параметри, ще платите по-малко за стационарната версия.

Компютър за детето: готов или сборен

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Ако имате достатъчно знания за компютрите и компонентите, знаете коя видеокарта е подходяща за определен процесор и т.н., можете сами да опитате да сглобите компютър за вашето дете.

В противен случай трябва да заложите на готови решения, разработени и сглобени от професионалисти. Сега много магазини за електроника като Izot Computers, предлагат и лаптопи на цени до 200 лв., предлагат също готови сглобки под собствената си марка с внимателно подбрани компоненти и възможност за разширяване на системата в бъдеще. А това е едно чудесно решение за първият, така да се каже „учебен“ компютър за детето.