Индексиране на сайта е тема, която вълнува собствениците както на вече утвърдени, така и на нови сайтове. За повечето сайтове търсачките са основният източник на посетители. Роботите на търсачките постоянно обикалят интернет и индексират намиращите се в него сайтове, след което тези сайтове имат шанс да попаднат в страницата с резултати от търсенето и да бъдат видени от някого.

Затова е много важно правилното индексиране на сайта за търсачките. Ако публикувате линк към вашия сайт на някои други сайтове, вече известни на търсачките, роботите след известно време ще отидат и във вашия сайт, индексирайки намиращите се в него страници.

По-добре е обаче незабавно да информирате роботите на търсачките за съществуването на вашия сайт. Но така или иначе, до момента, в който сайтът ви ще бъде индексиран от търсещите роботи, ще мине известно време – обикновено около една седмица. Ако има много страници на сайта, те ще бъдат индексирани и добавени към базата данни на търсачките постепенно. За да определите кои страници са индексиране на сайта можете да използвате функцията за разширено търсене – да посочите адреса на сайта си в полето „Търсене само в сайта“ адреса на вашия сайт.

Понякога начинаещите уеб – майстори правят грешки, които не позволяват индексирането на някои страници на сайта от търсещите роботи. Когато поставите сайта си в опашката за индексиране в търсачките, добавяте адреса на началната страница. Следователно, за да бъдат и други страници индексирани на сайта, роботът трябва да може да стигне до тях от главната страница чрез директни връзки. Какво означава „директна връзка“?

Това е нормална връзка, зададена с html – таг, който изглежда така в кода на страницата – <a href=“адрес на връзката“> текст на връзката </a>. Връзката обаче може да бъде направена по друг начин – например чрез javascript. Именно така посетителите се насочват към други страници от падащото меню. Търсещият робот обаче, за разлика от посетителя, не може да отиде на друга страница чрез такова меню, така че за него непременно, трябва в допълнение към менюто да има и нормални връзки. Освен това, роботите на търсачките не харесват автоматичното пренасочване (т.е. когато един потребител посети една страница и автоматично пренасочи към друга) и обикновено не минават по това пренасочване.

В заключение, ще отбележим, че вашият сайт може не само да влезе в базата данни на търсачките, но и да излети от нея. Обикновено това се случва, ако използвате забранени методи за популяризиране, или вашия сайт често се оказва недостъпен поради неуспехи на сървъра (изход – избирайте надежден хостинг).

Оптимизиране на кода. Основното правило е: колкото повече нужно има на вашата страница и по-малко излишни неща, толкова по-добре. Ако използвате различни визуални редактори, за да създадете сайт, те често вмъкват допълнителен код в страницата, която натоварва сериозно страницата, а не и е много нужен. Ако изведнъж решите да създадете уеб сайт, например в програмата Microsoft Word, тогава количеството на този излишен код може да достигне фантастична стойност. Опитайте се да облекчите страницата, премахвайки от нея излишното или ненужното, изнасяйки това, което може ( например, описания на css-стилове) от html-кода на страницата в отделни файлове.