Ако човек работи дълго на компютър, за зрението това е доста силен дразнител. Той трябва да се справи с най-различни болезнени симптоми поради огромната тежест както на мозъка, така и на гръбначния стълб и очите.

rabota-s-komputyr (2)

Как да предпазите очите си при работа на компютър

Защо от компютъра ни болят очите?

Почти 70% от компютърните потребители страдат от „синдром на компютърното зрение“, което води до намаляване на зрителната острота.

Седенето часове наред пред трептящия екрана на компютъра води до временно късогледство, нарушава се работата на очните мускули и чувствителността на зрението. Освен това се появява усещане за парене, зачервяване, усещане за „пясък“ в очите, болки в очите и челото, болки при движение на очите.

Очите се изморяват заради монотонното буквено-цифрено изображение, трептенето на образа и пулсацията на светещите знаци.  Заради патологична умората  се нарушава кръвообращението на очите. Тъканите на очите изпитват кислороден глад, в тях се натрупват метаболитни продукти. За да се компенсира липсата на кръвообращение микро съдовете се разширяват. Очите се зачервяват. Някои съдове от напрежение се пукат. Ако не помогнем на очите, това може да доведе до прогресиращо късогледство.

За да не си развалите очите от компютъра, спазвайте следните правила:

 • Бюрото трябва да бъде поставено така, че светлината от прозореца да пада от лявата страна. Най-доброто осветление за работа с компютър е дифузната светлина. В полето на зрение не трябва да има внезапни промени в яркостта, затова прозореца трябва да се затъмнява с щори или завеси.
 • Изкуственото осветление трябва да бъде общо и равномерно, като използването на настолни лампи е неприемливо.
 • Екранът на монитора трябва да бъде абсолютно чист. Ако работите с очила, те също трябва да бъдат чисти. Чистете екрана на компютъра минимум два пъти на седмица, следете за кристалната чистота на очилата всеки ден.
 • Най-горното ниво на монитора трябва да бъде поставено малко под нивото на очите, а долната част на монитора е наклонена под лек ъгъл (т.е. е по-близо). Това положение оптимизира нивото на наклон на зрителната ос, намалява умората на очите.
 • Екранът на монитора трябва да бъде от очите на разстояние минимум 50-60 см. Ако от това разстояние не виждате добре, изберете по-голям шрифт за четене.
 • Включете в менюто храни, които ефективно укрепват кръвоносните съдове на ретината, „хранят“ очите ви: боровинки, касис. Ако имате късогледство, трябва редовно да ядете магданоз, копър, зелен лук, моркови.
 • Редовно (на всеки 2 часа работа) правете специална „очна“ гимнастика.

Гимнастика за очи при работа с компютър

simnastika-za-ochi

 1. Релаксация. Затворете очи и се опитайте да се отпуснете. За това упражнение трябва да си припомните някакви приятни моменти от живота. Всеки човек има свои радостни спомени.
 2. Кръгови движения. Направете кръгови движения с отворени очи, първо по посока на часовниковата стрелка, след това обратно на часовниковата стрелка.
 3. Движението в прави линии. Интензивно движете очите хоризонтално: на ляво и на дясно, и вертикално: нагоре и надолу.
 4. Мигане. Интензивно стискайте и отваряйте очи.
 5. Диагонал. Насочете поглед в левия долен ъгъл, т.е. погледнете сякаш лявото рамо и съсредоточете поглед в тази точка. След три мигания повторете на дясната страна.
 6. Огледален диагонал. Аналогично на предходното упражнение присвийте очи в горния ляв ъгъл, след това в десния.
 7. Тъмна релаксация. Сложете на затворени очи топли длани, пръстите са скръстени на челото. Отпуснете се и се постарайте да постигнете дълбок черен цвят.
 8. Мигания. Не по-малко от сто пъти леко и бързо мигайте с очи.
 9. Кос поглед. Наведете очите си към носа. За целта може да си сложите палеца на носа и го гледайте, тогава очите леко ще се съединят.
 10. Близо или далече, или работа на очите на разстояние. Отидете до прозореца, внимателно погледнете близък детайл. Ако може лист от дърво. След това над избраната точка проведете въображаема линия, отиваща в далечината, и насочете поглед далеч напред, като се стараете да видите максимално отдалечени предмети.

Ако ви болят очите от компютъра, за да свалите натрупаното напрежение, лекарите съветват също на всеки два часа да си правите масаж на шията, който не само сваля умората, но също така стимулира притока на кръв към очите.

След като вече мускулите на очите са получили натоварване и кръвоносните съдове са масажирани, отивате на чешмата и със студена вода леко напръсквате затворени очите. Охлаждането още повече стимулира притока на кръв в очите.

Следвайте изброените правила и не забравяйте гимнастиката за очи при работа с компютър.