Тайната на съня все още не е разкрита от човечеството. Някой спи по 8-10 часа на ден, а някой минава без сън няколко дни подред. Всички обаче сме склонни да обясняваме неуспехите си със проблеми със съня: денят не мина добре, попаднах в задръстване, цял ден ми беше нервно, нищо не успях да свърша…..

Ако добрият сън наистина е толкова важен за нас, защо да му обръщаме толкова малко внимание? Може би е време да приемете правилата за здравословен сън и да класирате нощните бдения като лоши навици, които развалят здравето и ни пречат да работим ефективно?

Без сън човек става раздразнителен и неуравновесен, лошо запомня и възпроизвежда информация, не е в състояние бързо да взема решения и неадекватно оценява случващото се. Освен нервната система страда и целият организъм. Нарушава се хормоналният баланс, без добър сън човек остарява по-бързо. През последните години учените свързват развитието на затлъстяване, диабет, импотентност, безплодие и дори рак с липса на сън.

Особено лош ефект оказва липсата на добър сън по време на боледуване. При липса на достатъчно нощна почивка интензивно се произвеждат хормони на стреса, които при продължително излагане инхибират процесите на възстановяване, заздравяване и регенерация в тъканите и намаляват имунитета.

Как да спим, кога да си лягаме и кога да ставаме? Всичко това до голяма степен зависи от начина на живот и навиците. Понякога човек се изтощава с нощна работа, спи по няколко часа и смята това за норма. Въпреки това, цената на такъв ритъм на живот може да бъде много висока: рано или късно претоварването изтощава резервите на организма и води до развитието на сериозни заболявания, понякога фатални.

За щастие, съвременните технологии улесняват заобикалянето на този проблем и е напълно естествено да възстановите желания режим.

За да „програмирате“ добър сън, трябва да изчислите колко 90-минутни цикъла трябва да спите, за да се събудите в края на последния цикъл и по този начин да се събудите с  енергия и добро настроение. Най-често възрастните се нуждаят от 4 до 6,  90-минутни цикъла на съня, за да възстановят енергията, което съответства на период на сън от 6 до 9 часа на ден. Това изчисление обаче трябва да се прави само от момента на заспиване, а не в момента, когато лягате, защото не винаги заспивате веднага.

Изчислете цикъла на съня

Количеството цикли е 90 минути, този сън е променлив и зависи от нуждите на всеки човек, но тайната е да се позволи на всеки цикъл да бъде завършен напълно.

90-минутният цикъл се повтаря толкова пъти, колкото е необходимо, за да завършите броя часове сън, необходими за възстановяване на енергията, а за да изчислите времето на събуждането, трябва да знаете колко часа трябва да спите, за да си починете добре.

 

Време за заспиване Сън 6 часа  (4 цикъла) Сън 7:30 часа (5 цикъла) Сън 9 часа (6 цикъла)
Заспивате в 9 вечерта Събуждате се в 3 часа през нощта Събуждате се в 4.30 часа Събуждате се в 6.00 часа
Заспивате в 10 вечерта Събуждате се в 4 часа през нощта Събуждате се в 5.30 часа Събуждате се в 7.00 часа
Заспивате в 11.00 Събуждате се в 5:00 сутринта Събуждате се в 6.30 часа Събуждате се в 8.00 часа
Заспивате в 12.00 Събуждате се в 5:00 сутринта Събуждате се в 7.30 часа Събуждате се в 9.00 часа
Заспивате в 1 часа Събуждате се в 7:00 сутринта Събуждате се в 8.30 часа Събуждате се в 10.00 часа

 

Например, ако времето за сън е 11:00 и скоро заспивате, четвъртият цикъл на съня завършва в 5.00 часа. Освен това, за да спите добре, важно е помещението да е тъмно, тихо, безшумно и с приятна температура, да спите в удобно легло, с чисто спално бельо и удобната за вас позиция за добър и ефективен сън.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.