Как да си направим собствен облак | IMG IT Академия Пловдив | ИТ Курсове в Пловдив

Какво е ownCloud? OwnCloud е OpenSource система за синхронизация и споделяне на софтуер, който може да бъде инсталиран на вашия собствен сървър. Тя осигурява достъп до файлове, чрез интуитивен уеб интерфейс и чрез WebDAV.

sobstven-oblak

Има и местни клиенти за Windows, Linux, MAC и мобилните операционни системи на разположение, които позволяват лесно синхронизиране между папки на локалния ви компютър или мобилно устройство, и ownCloud на вашия сървър. Има много приложения и добавки на разположение за ownCloud като клиент на електронна поща, календар и много други.

  1. Подгоровка за инсталиране на пакета

Инсталираме wget:

apt-get install wget

cd /tmp
wget http://download.opensuse.org/repositories/isv:ownCloud:community/Debian_7.0/Release.key
apt-key add – < Release.key

echo ‘deb http://download.opensuse.org/repositories/isv:/ownCloud:/community/Debian_7.0/ /’ >> /etc/apt/sources.list.d/owncloud.list

 

  1. Инсталиране

apt-get update
apt-get install owncloud

 

  1. Конфигуриране

Нужен ни е mysql сървър за съхранение на базата данни:

apt-get install mysql-server

Достъпвме базата:

mysql -u root –p

Създаваме база

CREATE DATABASE owncloud;

Задаваме правата

GRANT ALL ON owncloud.* to ‘owncloud’@’localhost’ IDENTIFIED BY ‘database_password’;

Излизаме от конфигурационни режим на MySql

exit

Влизаме през браузър на уиндоус като пишем айпи адреса на линукс сървъра/owncloud

sobstven-oblak-1

Кликваме на Storage & database

Сега избираме MySQL / MariaDB за да създадем администраторски профил, както в моя случай аз избрах owncloud като моя администраторски профил и желана парола за този потребител:

 

sobstven-oblak-2

Вече сме готови за работа.

sobstven-oblak-3

Имаме възможнот да достъпваме облака през уиндоус, линукс или чрез смартфон

sobstven-oblak-4

Облака е общ термин за доставката на хоствани услуги по интернет.

Облака дава възможност на компаниите да  консумират по-голям изчислителен ресурс като виртуални машини (VMS), съхранение или приложения, като полезност – точно както електричество – вместо да се налага да се изгражда и поддържа компютърна инфраструктури в къща.

Облака разполага с няколко атрактивни ползи за бизнеса и крайните потребители. Три от основните предимства на облачните изчисления са:

Self-предоставяне на услугата: Крайните потребители могат да се въртят до изчислителни ресурси за почти всеки тип натовареност по поръчка. Това елиминира традиционните нужди за ИТ администраторите да предвиди и управлява изчислителни ресурси.

Еластичност: Компаниите могат да увеличат и компютърни нужди увеличение и скала за определяне отново, както изисква намаление. Това елиминира необходимостта от масивни инвестиции в местната инфраструктура, които могат или не могат да останат активни.

Плати за ползване: Ресурсите се оценяват на по-детайлно ниво, което позволява на потребителите да плащат само за ресурсите и натоварвания, които те използват.

Cloud модели за разгръщане на компютри

Cloud Computing услуги могат да бъдат частни, публични или хибридни.

Частните облачните услуги са доставени от фирма „център за данни за вътрешни потребители“. Този модел предлага гъвкавост и удобство при запазване на управлението, контрола и сигурността са общи за местните центрове за данни. Вътрешни потребители могат или не могат да бъдат таксувани за услуги чрез сторниране.

В модела на обществения облак, доставчик на трета страна доставя услугата облак през интернет. Обществените услуги в облака се продават по поръчка, обикновено на минута или час. Клиентите заплащат само за процесора, съхранението или честотна лента, която консумират. Водещи доставчици на публични облачни включват Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, IBM SoftLayer и Google Compute Engine.

Hybrid облак е комбинация от услуги, публични облачни и на търговския обект частен облак – с оркестрация и автоматизация между двете. Компаниите могат да се движат на критични натоварвания или чувствителни приложения на частния облак, докато използват публичен облак за спукването натоварвания, които трябва да мащабират по поръчка. Целта на хибриден облак е да се създаде единна, автоматизирана, мащабируема среда, която се възползва от всичко, което е публична инфраструктура облак може да осигури докато все още поддържа контрол над най-важните данни.

Cloud категории компютърни услуги

Въпреки че изчисленията в облак са се променили с течение на времето, те са разделени на три основни категории услуги: инфраструктура като услуга (IaaS), платформа като услуга (PaaS) и софтуер като услуга (SaaS).

Автор: Кирил Кирилов – водещ лектор на курсовете

 Системен администратор  и „Linux системна администрация“

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *