Как да стана графичен дизайнер?

Всичко започва с това изречение: „ИСКАМ ДА БЪДА ГРАФИЧЕН ДИЗАЙНЕР“.

През последните няколко години се забелязва драстично увеличаване на интересът към професии свързани с дигиталния свят. Днес ще се запознаем с професията „Графичен дизайнер“.

Как да стана графичен дизайнер?

Графичния дизайн най-общо казано е дейност при която обем от информация се оформя и представя естетически и художествено. Графичния дизайн събира в себе си усета за форми и композиции, цветове. Той трябва свободно да владее специализирания софтуер, както и да има познания в областта на печата. Макар и на последно място, най-важното условие за това дали човек е подходящ за тази професия е наличието на идеи, креативност и иновативност.

За да бъдеш графичен дизайнер разбира се, е необходимо да притежаваш компютър или лаптоп с инсталирани програми за графичен дизайн. Това допринася за възможността графичният дизайнер да работи от вкъщи или от всяка една точка на земното кълбо. На практика това се случва все по-често. Може би сте чували за Фриленсъра. Това е човек, който работи на свободна практика професия за която се изисква само компютър. Той няма офис.

Най-често работи от вкъщи или от някое кафене. В тази връзка, за да бъдеш графичен дизайнер имаш няколко опции – Да работиш като фриленсър, на свободна практика, да работиш във фирма като графичен дизайнер, или да откриеш собствена фирма за дизайн.

Без значение в коя от трите групи ще попаднеш, ти ще имаш приблизително следните задължения:

  • Ще се налага да се запознаваш с клиенти и да комуникираш с тях;
  • Да представяш и презентираш идеите си пред тях;
  • Ще създаваш дизайн с помощта на софтуерните пакети;
  • Ще се налага да правиш корекции, промени а понякога да започваш проект от ново и отново;
  • Трябва да разпределяш времето си спрямо задълженията;
  • Ще трябва да спазваш крайни срокове;
  • Най-вероятно ще имаш безсънни нощи. Когато крайният срок за даден проект наближава, а ти си още до кривата круша, или пък толкова си се вдъхновил от някоя идея, че не те оставя да заспиш докато не я реализираш;
  • Ще трябва да комуникираш с печатници;
  • Ежедневно ще трябва да следиш тенденциите и новостите в сферата на графичния дизайн.

Графичният дизайнер често е специализиран в определена категория. Може да е специализиран в печатната реклама, дигитална реклама, лого дизайн и фирмена идентичност, продуктов дизайнер.

Трябва ли ми диплома за графичен дизайнер? Не е задължително условие но със сигурност ще е от полза. Все по често се срещат случаите в които работодателите изискват да видят не дипломата, а портфолиото на дизайнера. За това започвайки да се развивате в тази сфера трябва да събирате своите проекти в така нареченото в тази сфера портфолио. Разбира се в него ще сложите най-хубавите си проекти, а не всичко правено от вас.

С какъв софтуер ще трябва да работя? Програмите които е желателно да овладееш са няколко – CorelDraw, Adobe Photoshop, Adobe InDesign, Adobe Illustrator. Накратко ще разясня коя програма за какво се ползва. Adobe Photoshop – обработва растерни изображения или иначе казано редактира снимки. Adobe Illustrator – създава векторни изображения. Adobe InDesign – създава печатни или дигитални визуални материали. Това е професионален софтуер, който всеки един уважаващ себе си графичен дизайнер трябва да владее. Друг такъв професионален софтуер е CorelDraw.

В части програмата събира в себе си горепосочените три програми. Ако тепърва започваш да се занимаваш с графичен дизайн препоръчваме овладяването първо на тази програма. Предимството е, че ще спестиш време. Вместо да разучаваш три различни програми, ти ще овладееш една и ще можеш да започнеш веднага работа като графичен дизайнер. Не ме разбирайте погрешно. Това е само началото.

С времето задължително ще трябва да добавяте и други програми към вашите умения. Така ще имате самочувствие на един развиващ се графичен дизайнер. Това е професия, която изисква непрекъснато движение и самоусъвършенстване.

Има случаи в които човек решава да се занимава с графичен дизайн на по-късна възраст. Какви са вариантите за овладяване на програмите за графичен дизайн. Вариантите са два. Първият е – зареждаш се с книги, видеа, много свободно време и търпение. Вторият вариант е – записваш се в специализирана IT академия и преминаваш курс на обучение по съответната програма. Предимството на втория вариант е, че ще се запознаеш с други хора , които са със същите интереси. Ще може да овладееш програмата много по-бързо.

Запознайте се с курсовете в сферата на графичния дизайн в IMG Софтуерна академия!

Автор: Ваня Генова

Водещ лектор на курса: CorelDraw за начинаещи

PS: Споделете статията ми ако ви е допаднала! 🙂