Технологията е критичен компонент днес за всеки бизнес или организация. Всеки мрежов администратор е отговорен за поддържането на всички технологични системи или мрежи, които дадена организация може да използва.

За да станете мрежов администратор, ще ви е необходимо специализирано обучение и обучение в областта на компютърните и информационните науки. Научете повече за това, какво изисква тази позиция и започнете да работите за постигане на целите си.

 1. Получете необходимите умения. Да бъдеш мрежов администратор се изискват някои общи умения, независимо къде всъщност ще започнете да работите. Отделете малко време, за да прегледате следните умения, за да разберете по-добре кои от тях ще са ви необходими
 • Анализът на системите, критическото мислене, разбирането за четене и сложното разрешаване на проблеми са необходими.
 • Ще трябва да имате възможност както за индуктивно, така и за дедуктивно разсъждение, за разбиране на словесните инструкции и за разбиране на концепции за подреждане на информация.
 • Администраторът на мрежата редовно ще взаимодейства с компютрите, ще събира информация, ще решава проблеми и ще комуникира ефективно с колегите.
 1. Запознайте се с отговорностите на позицията. Основната функция на мрежовия администратор е да поддържа и управлява компютърни мрежи. Мрежовите администратори са заети в различни индустрии, но някои функции са общи. Проучете следните елементи, за да научите някои от общите задачи, изисквани от мрежовия администратор.

Инсталиране на нов хардуер и софтуер в системата.

Контролирайте системата, за да се уверите, че тя функционира правилно и, че всички потребители имат достъп.

Архивирайте критичните данни и се подгответе за възстановяване след авария.

 1. Изкарайте диплома. Ще се нуждаете от висше образование, за да получите най-много позиции като мрежов администратор. Като преминете правилните курсове, значително ще подобрите знанията и уменията си, което ще ви даде възможност да получите тази позиция.

Курсовете ви да бъдат в компютърните или информационните науки.

Някои работодатели ще приемат следдипломен сертификат, но повечето от тях ще изискват бакалавърска степен.

 1. Сертифицирайте се. В допълнение към вашата степен, може да искате да станете сертифицирани в специфични технологични програми и приложения. Придобиването на тези сертификати ще ви помогне да сте по-квалифицирани във вашата област и да бъдете по-привлекателен кандидат, когато кандидатствате за работа. Прегледайте следния списък, за да разберете някои общи сертификати:
 • Сертифициран инженер от Red Hat;
 • Експерт на Microsoft за сертифицирани решения;
 • Сертифициран мрежов специалист в Cisco;
 • Cisco Certified Internetwork Expert;
 1. Потърсете стаж. Стажът е чудесен начин да придобиете практически опит и да подсилите уменията си. Стажовете също са чудесно допълнение към вашето резюме и могат да ви помогнат да получите пълно работно време, когато кандидатствате.

Много стажове не са платени.

Някои стажове могат да доведат директно до пълно или непълно работно време.

 1. Бъдете в крак с времето. Технологиите и мрежовите практики се променят често и вашите умения ще трябва да се променят с тях. Бъдете в крак с модерните и настоящи практики в тази област.

Продължаващото обучение е общ аспект на всяка мрежова администрация.

Вероятно ще трябва да получите нови сертификати за всяка нова технология, която е въведена.

 

Кандидатстване за позицията

 

 1. Актуализирайте автобиографията си. Преди да започнете да търсите открита позиция като мрежов администратор, трябва да сте сигурни, че вашето резюме е актуално. Това не само ще ви позволи да представите най-добре себе си и вашите умения на потенциален нов работодател, но също така ще ви помогне да научите коя позиция ще бъде най-подходящата.

Уверете се, че информацията за контакт е точна и актуална.

Добавете нови умения, които може да сте придобили наскоро.

Проверете дали вашата образователна история е актуална и точна.

Винаги бъдете честен в автобиографията си.

 

 1. Търсете позиция и кандидатствайте. След като приключите с автобиографията си, можете да започнете да търсите открити позиции мрежов администратор. Вие ще искате да намерите позиция, в която сте най-квалифицирани, както и такава, която отговаря на вашите лични нужди.

Много работни места се публикуват онлайн или на уеб-сайтове,  които се грижат за търсещите работа, или директно публикувани на уебсайта на конкретна компания.

Мрежата, цифрово или лично, е чудесен начин да се създадат контакти и да се намерят потенциални работни места.

Вашият университет може да има отворени работни места или да ви предостави списък с работни места другаде.

Уверете се, че отговаряте на изискванията за длъжността и сте уверени в способността си да изпълнявате изброените задължения.

В идеалния случай трябва да потърсите позиция, която отговаря и на вашите нужди, като например желаната заплата и местоположението.

 

 1. Извлечете максимума от интервюто си. Интервюирането може да бъде стресиращо, но има няколко стандартни метода, които можете да използвате, за да извлечете максимума от него. Опитайте някои от следните съвети, за да ви помогне да се отпуснете и да се доверите уверено в интервюто:

Попитайте Вашия контакт преди интервюто, ако имате някакви въпроси.

Направете известно проучване на организацията или фирмата, която ви наема.

Планирайте маршрута си и времето за пътуване преди интервюто, за да избегнете закъснението.

Облечете се подходящо за интервюто.

Пристигате около пет минути в началото на интервюто си.

Елате готови с въпроси за позицията.

 

 1. Договаряйте размера на заплащането си. Преди да продължите кариерата си като мрежов администратор, трябва да научите какво е вероятно да спечелите. Като разберете какво ниво на доходи може да очаквате да получите, ще можете да преговаряте по-добре за размера на заплащането си и да сте сигурни, че сте адекватно компенсирани.
 2. Мрежовите администратори печелят средно $ 72,560 годишно.

На база на час, мрежовите администратори печелят $ 34.88.

Нивата на заплащане може да варират в зависимост от местоположението, опита и квалификацията.

Помислете за бъдещето на индустрията. Перспективите за работа за дадена позиция ще покажат колко вероятна е позицията в търсенето в бъдеще. Познаването на това ще ви позволи да определите колко е вероятно да получите позицията на мрежов администратор.s

Очакваният ръст за мрежовия администратор е около 12%, от 2012 г. до 2022 г.

Позициите, които включват изчислителни облаци, ще се радват на най-високите темпове на растеж.

Автор Кирил Кирилов, водещ лектор на курсовете:

Курс за Системен администратор

Курс Linux системна администрация