При създаването на нов сайт е важно не само да се разработи правилна структура и висококачествен дизайн, но и да се създаде домейн, на който ще бъде разположен проектът. В края на краищата, това е най-важната част от сайта, може да се каже името му (линк), което ще съобщавате на клиентите, ще публикувате в реклами, ще го казвате по телефона и т.н.

Като правило, всички интересни имена на домейни вече са взети, така че трябва да фантазирате, за да измислите оригинално име. В тази статия ще получите някои съвети, които ще ви помогнат в решаването на тази трудна задача (за някои хора тази задача е наистина трудна).

От какво се състои един домейн?

Първо, малко теория. Ако тази информация ви е позната, можете да прегледате статията по-долу и да преминете директно към препоръките за избор.

Името на всеки сайт се състои от няколко части.

 1. Домейн от най-високо ниво – така наречената домейна зона (com, .net, .org, .bg и др.). Това е задължителна част от името на всеки сайт.
 2. Домейнът от второ ниво е основната част от името на ресурса, разположен пред зоната на домейна и отделен от нея с точка. Например, вашият сайт е „on-www“ е второ ниво.
 3. Домейн на трето ниво – е разположен преди второто ниво и е отделен от нея с точка. Обикновено се използва на безплатни платформи (като Wix) или при създаване на поддомейни. Например ако блогът ви се намира на поддомейн, тогава връзката ще да изглежда така – blog.on-www.com.

 

Как да измислите име на домейн?

Не забравяйте: за един сериозен проект трябва да стартирате домейн само от ниво 2 – забравете за третия. Защо?

 • Първо, той е по-кратък и по-лесен за запомняне.
 • Второ, домейнът на 2-ро ниво ще бъде по-лесно да се популяризира в търсачките (за SEO).

 

Важна забележка: Можете да регистрирате домейн от трето ниво само ако имате достъп до съответното име на домейн от второ ниво. Например, ако не бяхte собственик на домейна on-www.com. и нямаte достъп до неговото управление, никога нямаше да можете да регистрирате домейна blog.on-www.bg.

В интернет, има съвети  да започнете да измисляте името на сайта с избора на домейн зона. Този съвет ще работи в случаите, когато за вас е важно сайтът да работи в конкретна зона.

 

Какво може да включва името на сайта?

 • Името на компанията е най-лесният вариант, когато наименувате сайта по заглавието на вашата фирма. Подобно решение ще работи добре само ако вашата компания няма твърде сложно име. Освен това, ако името е кратка и популярна дума, тогава ще бъде изключително трудно да се намери безплатно име на домейн, съответстващо на това име във всяка зона (само ако не се използва твърде екзотични).
 • Вид дейност – например за сайта на фирма, предоставяща юридически и правни услуги, можете да разглеждате домейни, съдържащи думите „zakon“, „advokat“ и др.
 • Фамилия или име – подходящи за лични блогове или персонални страници. Използването на оригинално име или запомнящо се фамилно име в домейна е чудесно решение при популяризирането на лична марка.

Почти невъзможно е да се намерят прости и къси домейни, които изцяло съдържат името на фирмата („luch“), вида на услугите или продуктите („advokat“), популярното фамилно име („ivanov“). В този случай можете да използвате следните техники:

 • Съкращения. Името на фирма или вид дейност, състояща се от няколко думи, може да бъде съкратено: адвокатска помощ – advhelp, Агромонтаж сервиз – agroservice и др.
 • Дефини. Можете да използвате тирета в имена на домейни и често не можете да го направите без тях. Например, в случаите, когато име на домейн се състои от няколко думи или съкращения (uslugi-yurista е по-разбираемо от uslugiurista).
 • Добавяне на град. Тази техника се използва доста често и помага в случаите, когато краткото наименование на фирмата или вида дейност (luch-ruse, advokat-ruse и др.) трябва да бъдат отразени в името на домейна.
 • Цифри. Използването на цифри е оправдано в случаите, когато те са част от името на фирмата или отразяват регионалността на обекта (регионален код). Безсмисленото прибавяне на числа (zakon123) не води до нищо – подобни домейни са по-зле запомнени и изобщо не изглеждат респектиращо.

 

Измислянето на красиво име на домейн винаги е мозъчна атака. За да разрешите този проблем, трябва да отделите време, седнете и напишете всички варианти, които ви идват на ум. След това тези варианти трябва да проверят за заетост (използвайки специални онлайн услуги или генератори, които са в интернет) и в крайна сметка да изберете най-подходящото име за домейн на вашия сайт.