Какво е конверсии? В интернет маркетинга конверсии е коефициентът на посетителите в даден уебсайт, които правят нещо повече от бегъл преглед на съдържанието или посещение на сайта. Желаното действие, базирано на недоловими или директни заявки от маркетолози, рекламодатели и създатели на съдържание.

conversion

Начини за увеличаване на конверсиите в онлайн-магазина

Интернет-магазин с високи конверсии може да бъде доста успешен дори с относително малка посещаемост, тъй като подобряването на този показател пряко влияе на приходите на интернет-магазина.

Смята се, че нормалната средна конверсия на онлайн магазин е около един процент, който е равен на една покупка на сто посещения. По този начин, ние получаваме една проста формула за изчисляване на тази цифра за всяка платформа за търговия.

Например, да вземем сайт с 300 посетители на денонощие, в който средно идват по пет заявки. Съответно, средното ниво на конверсии за това време ще бъде: 5/300*100=1,7%. По този начин, ако се увеличи нивото на конверсии на 1%, то количеството заявки на всичките тези 300 посетители в денонощие, ще бъде средно осем. Именно затова повишаването на конверсиите за собственика на интернет-магазина трябва да бъде приоритет.

Разбира се, рецептата за успех във всеки случай ще бъде индивидуална, но има и доказани методи за това как да се увеличат конверсиите на онлайн магазина, които са приложими към всяка ниша и всеки собственик може да ги адаптира към своя търговски сайт.

Подобряване на навигацията. Неудобната структура на сайта е една от класическите грешки по отношение на използваемостта, която може да доведе до проблеми, като например увеличаване степента на отпадане, и до намаляване на общия брой на покупките. Към тях можем да отнесем неудобната рубрика ( твърде малко или твърде много категории), объркания каталог с продукти, прекъснати връзки и т.н.

Адаптивен дизайн. Според западния сегмент на електронната търговия, повече от 20% от общия брой на покупките се правят от мобилни устройства. Делът на смартфони и таблети се увеличава, и пост компютърната епоха диктува своите правила. Responsive design позволява да постигнете това, че вашия интернет-магазин да се показва еднакво добре на всички мобилни устройства, а това означава, че се изключва възможността за загуба на потенциални клиенти.

Подобряване на продуктовата карта. Това може да се направи по различни начини: да се добавят изображения с високо качество, да се правят видео обзори, обратна връзка на отзивите, изход на подобни продукти, и реализация на други усъвършенствания.

А/В тестване. Този метод за повишаване на конверсиите на интернет-магазина изисква определени знания и време, но и ефекта може да бъде много голям. Тестването винаги е бил важен елемент от една успешна рекламна кампания, и има много случаи, в които неговото ефективно прилагане води до увеличаване на конверсиите няколко пъти.

Оптимизиране на рекламната кампания. Правилният подбор на ключови думи за PPC реклама и SEO предвижване ви дава възможност да получите много по-добър резултат, без да увеличавате рекламния бюджет. Необходимо е да се работи постоянно за разширяване и прецизиране на вашия списък с ключови думи, като едновременно с това отсейвате тези, които не са ефективни. Също така е необходимо да се работи над контекста на рекламата, да експериментирате с различни опции, тъй като те играят важна роля в рекламната кампания.

Повишаване на доверието. Публикуването на сертификати, пряк градски телефонен номер, няколко начина за връзка, гаранции и правила за връщане на стоката, данни за фирмата, отзиви, снимки на процеса на работа/офиса, полезни материали по темата, всички тези фактори влияят на нивото на доверие от страна на потребителите, което позволява да създадете интернет-магазин с високи конверсии.

Форми. Опростяване на процеса на регистрация и заявка, премахване на излишните полета, и свеждане до минимум на броя на стъпки от страна на потребителя, необходими за осъществяване на покупка.

Повишаване на скоростта на зареждане на сайта. Много водещи експерти смятат, че скоростта на работа на сайта е основният фактор, подобряването на който може да доведе до значително увеличаване на процента на реализация. И действително, ако сайта не са зарежда добре, никакви експерименти с бутоните няма да помогнат.

Приличен дизайн и качество на съдържанието. Разбира се, в началото на работа да дадете целия си бюджет за дизайн и хиляди знаци на съдържанието би било глупаво, но и прекалените икономии по тези въпроси не са необходими. Качественият дизайн може да бъде поръчан и за няколко стотин лева, а и десет добри статии няма да струват много. Затова пък потребителят ще бъде доволен и няма да затвори страницата още в първите две секунди.

Мотивация за действие. Оптимизирането на целевите страници, тяхното усъвършенстване, разработката на уникални търговско предложение и призиви за действие, могат да станат действени методи за повишаване на продажбите в интернет-магазина.

Както виждате, можете да увеличите конверсиите с помощта на достъпни методи, въпреки че изисква определена инвестиция на време, а понякога и пари. Но по-голямата част от работите са еднократни и бързо се възвръщат благодарение на увеличените продажби.