Какво не трябва да правите, когато популяризирате вашият сайт. Опитвайки се да привлекат възможно най-много посетители към сайта, някои уеб администратори и „оптимизатори“ са се опитвали и се опитват да използват различни трикове, уловки и нечестни методи в опит да измамят потребителите и роботите на търсачките.

Борбата с подобни хитри оптимизатори и тези, които им противостоят, продължава вече доста време и с променлив успех, но за това време са разработени различни методи за противодействие против подобни различни средства и уловки.

Макар че хитрите оптимизатори измислят все нови и нови начини да заменят остарелите, начинаещите уебмайстори, които често се опитват да използват каквито и да е трикове или забранени методи за оптимизация, стигат до това, че техните сайтове са обект на различни санкции, а посетителите не само не се увеличават, но стават на равни на нула.

 

Какво не трябва да правите, когато популяризирате вашият сайт:

  • Не се опитвайте да популяризирате вашият сайт чрез спам. Първо, този метод е напълно неефективен, защото повече съобщения ще бъдат убити от филтри за спам, а тези, които все пак ще бъдат получени, никога няма да бъдат прочетени. На второ място, спамът за 100% от хората е дразнещ и не трябва да имате илюзии, че тези получатели ще се отнесат доброжелателно към вашият сайт. Трето, ако се опитвате да изпращате спам много усърдно, ще ви засипят от жалби доставчици, сайта ви въобще може да бъде отстранен, да не говорим какво биха могли да ви сторят раздразнените получатели и т.н.

 

  • Не публикувайте в своят сайт съдържание, което не е свързано с основната тема на сайта, а служи само за привличане на посетители, които се интересуват от съвсем различни неща, от търсачките. Посетителите, дошли във вашият сайт, все едно веднага ще го напуснат, а на сайта могат да бъдат наложени санкции от търсачките. В никакъв случай не се опитвайте да скривате индексираното от роботите съдържание от посетителите на сайта. Не трябва да публикувате невидим ( едни цвят с фон) или дребен шрифт, както и невидими връзки, скрит текст в невидими слоеве или рамки, опитвайки се да представите различно съдържание на търсачките и посетителите на сайта. Всички подобни уловки, когато бъдат открити, неизбежно ще доведат до лоши последици за вашият сайт.