Ако успеем правилно да изберем шаблон за сайта, това е половината от успеха на бъдещия проект.

Към днешна дата, шаблоните се използват в 80-90% от всички сайтове. И това е логично: защо всеки път да измисляте колелото, ако можете да използвате готовите разработки.

Освен това в повечето сайтове всичко е стандартно и познато: за нас, контакти и т.н.

А типичните задачи изискват стандартни решения. И един от тях е шаблон.

 

Какво е това шаблонен сайт?

Представете си, че ще купувате нов автомобил. Вие не го поръчвате, а просто избирате от предложените модели този, който по основни параметри, на които вие по никакъв начин не можете да повлияете, най-подходящия за вас.

Това означава, че повечето съвременни автомобили са шаблон. Някъде някой  интелигентен специалист в завода е разработил конкретен модел, който след това отива в масово производство и стига до вашия град със същия непроменен интериор.

Като резултат, вие можете да избирате от конкретния модел само цвят, двигател и да допълните някои екстри.

А ако вие искате да си направите свой автомобил, който не прилича на никой друг, или да увеличите тавана, за да увеличите размера на колата, да поставите двигателя вместо отпред, отзад, да монтирате други фарове? Трябва ли да обясняваме, че това ще излезе неприлично скъпо, така, че едва ли на някой ще му хрумне подобна идея.

Друг пример: със сигурност всеки на компютъра си има някакви филми. Кое е по-лесно: да копирате филм за гледане или използване от някой, или да снимате съвсем нов филм в такъв жанр? Ясно е, че е по-лесно да копирате: CTRL + C и CTRL + V.

В крайна сметка, ако използваме готов шаблон за сайта, достатъчно е само да го копираме и настроим.

А ако правим нещо ново, което го няма на шаблона, трябва да се обърнем към специалисти – дизайнер, програмист… Защото един човек да не може да направи всичко добре.

Така че, ако искате да направите свои добър сайт или магазин по някакво свое вътрешно виждане, различно от шаблоните на пазара, ще се наложи да започнете от нулата.

Как да започнете да избирате шаблон за сайта?

Шаблонът не е просто уебсайт в интернет, върху  който да натиснете палеца и готово, а този, за който може да си купите достъп ( или да го свалите беплатно). Имайки достъп до изходния код на сайта, можете бързо и лесно да използвате готовия шаблон за сайта.

Това означава, че шаблонът е архив от програмни файлове, които могат бързо да бъдат разположени на всеки сървър. И като направите малки промени в дизайна, можете лесно да получите копие на сайта. Ако няма такъв архив, това не е шаблон, а просто чужд сайт.

Не трябва да бързаате и да се хвърляте на красивата картина. Първо, решете: на кой CMS ще направите сайта. И едва тогава започнете да разглеждате шаблоните, които съществуват за тези CMS.

Това е като да си избираш нова кола. Първо е разумно да се решат всички принципни въпроси, например, имате нужда от бензин, дизел, хибрид или електрическа кола. Или можете да изберете малка кола за града, кола за бизнес, а след това да избирате марка, цвят, обем и т.н.

Основните моменти не могат да се променят. Това означава, че не можете да направите джип от лека кола. А цветът може да смените, реазбира се срещу пари.

Така и с CMS.

След като изберете „двигателя“ за сайта, можете да промените някои от параметрите му, но самото ядро ​​ще остане непроменено. И именно от него ще зависи успеха на напредъка в търсенето, цената на бъдещите подобрения, възможностите за администриране и управление на системата, сигурността и т.н.

Насочили сте се към CMS? Тогава изберете шаблон за сайта, ориентирайки се на възншия вид и функционалността.

Шаблоните са платени и бесплатни.

Платени шаблони

90% от всички шаблони са професионални платени шаблони от сериозни студиа. И е добре, че те са платени! В края на краищата това означава, че студиото се е потрудили прилично за създаването на наистина страхотен проект. А след това го продава на дребно на всеки желаещ.

Цената на закупуването на шаблон обикновено е редом и съответства на разходите за студиото. Ако цената ви устройва, купувайте!

В този случай получавате най-стабилния, стилен, модерен, адаптивен сайт за хуманни пари. Цените за платени шаблони на дребно обикновено варират от $ 30 до $ 70.

Най-популярният сайт, от който може да се купи не скъп шаблон – това е Themeforest 

 Повече от 27 000 варианти и най-ниските цени.

Тук има шаблони за магазините на Opencart – https://themeforest.net/category/ecommerce/

Тук за обичайните сайтове на WordPress – https://themeforest.net/category/wordpress

След като сте закупили, получавате техническа поддръжка от разработчика на шаблони, обикновено за година.

Безплатни шаблони за сайта

Да, да, можете да изтеглите шаблон напълно безплатно! Безплатните шаблони са отлична възможност за най-евтиния старт, защото не е необходимо да плащате за шаблон, а само за инсталиране и конфигуриране. И ако имате познания за HTML / CSS, можете да направите всичко сами!

Официални хранилища на безплатни шаблони (гарантиран тествани срещу вируси):

https://www.wordpress.org/themes/ – за WordPress CMS

http://www.opencart.com/index.php?route=extension/extension&sort=e.date_modified&path=1&filter_license=0&order=DESC – за OpenCart CMS

Основното предимство на безплатните шаблони е, разбира се, цената, или по-скоро нейното отсъствие, но също така е важно да се отбележи тяхната простота.

И запретвайки ръкави, започвате сами или с помощта на програмист да променяте вашия готов шаблон за сайта, присособявайки го към нужди си. За българия препоръчваме специалисти за WordPress и OpenCart да използате услугите на фирма за изработка на сайт SEOMAX.BG. Успех!