Видовете маркетинг са различни, но всички те имат една цел, увеличаване рентабилността и приходите на компанията.

Когато интернет набираше популярност и основната посещаемост беше само в няколко десетки сайта, се появиха първите рекламодатели, готови да поставят своите реклами на тези сайтове.

Сайтът от познавателен ресурс се превърна в ресурс за печелене на пари. Колкото е по-голямо присъствието на този сайт,  толкова повече пари той носи. Ето защо собствениците на такива онлайн ресурси започнаха да мислят  как могат да привлекат повече хора.

Първото нещо, което можеше да се направи, е да се обменят банери с други сайтове и да се получи взаимно преминаване от един в друг сайт. Колкото по-ярък и интересен бил банерът, толкова по-големи шансове имало клиентът да кликне върху него и да посети сайта. Но, ако не сте голям играч, на големите играчи съвсем не им било интересно да обменят банери с вас, затова можело да си купите само рекламно каре. Така се появява класическата медийна реклама, когато се плаща за месеца за публикуване или за всеки 1000 посещения в чуждия сайт.

Ако рекламният бюджет е малък, тогава можете да предложите на тези големи сайтове друг вариант. Няма да плащате за реклама на вашия продукт, но сте готови да дадете 30% от приходите за всеки клиент, който те ви доведат – така се появил партньорския маркетинг, когато се плаща за резултат.

Колкото по-добри са материалите във вашия сайт, толкова са по-големи шансовете клиентът да се върне още веднъж при вас – така се появява контент маркетинг.

Ако решите да направите не просто сайт, а истинска онлайн услуга, магазин или голяма медийна платформа, трябва да обмислите много неща: да бъде удобно на потребителя, как ще плаща той, какво ще има в неговия акаунт, как може да се свърже с вас и т.н. Така започва да се развива продуктовия маркетинг.

Ако получите имейл на посетител, можете периодично да му изпращате писма и да му напомняте за себе си. Също така чрез електронната поща, вие можете да предложите нови продукти, отстъпки и др. Става необходим имейл маркетинг, чиято задача е да повиши ефективността на комуникацията с потребителите чрез писма.

През 1998 г. се появява Goolge, който бързо печели популярност. Сега потребителите търсат сайта не по връзки или директории, а започнаха да използват търсачките. Собствениците на сайтове разбраха, че за да станат успешни  трябва да са в първите  резултати от търсенето – и това вече е задачата на SEO популяризирането.

През 2004 г. се появи Facebook, както и други социални мрежи набират популярност. Задачата на собствениците на сайтовете се усложни още повече – сега трябва да привличат аудитория от социалните мрежи – така се появи social media marketing, по прост начин smm.  

Технологиите не стоят неподвижни, можете да се свържете с интернет през мобилен телефон. Има специални приложения и трябва да помислите как да привлечете аудиторията чрез тях – така се появи и мобилен маркетинг.

Ето, съвсем накратко, така се появяват различните видове маркетинг, с които трябва да сте поне малко запознати, ако имате свой собствен сайт или онлайн – магазин.