Какви качества трябва да притежава един добър офис асистент? | IMG IT Академия Пловдив | ИТ Курсове в Пловдив

Офис асистент, или „дясната ръка на шефа“. Днешният ден е време на бързото развитие на информационните технологии, прогреса, развитието на компютърните технологии. Всичко това способства за попълването на офис асистенти.

ofis-asistent (2)

Какви качества трябва да притежава един добър офис асистент?

Как един офис асистент се откроява от другите офис служители и как да остане на гребена на търсенето?

За да бъдете ако не най-добрия, то поне добър офис асистент, трябва да притежавате някои качества, които ще ви помогнат да бъдете винаги търсен служител.

Кои са тези качества?

На първо място, в ерата на компютъризацията, да не владееш компютър е просто грях. Ако искате да си намерите прилично работно място, умението да работите с компютър е просто необходимо. Много от нас усвояват работата с компютър самостоятелно. Ако не притежавате този навик, запишете се на курсове за работа с компютър. Не се страхувайте, всичко ще бъде наред. Ще започнете своето обучение с изучаване на базови програми, позволяващи на тяхната основа да работите с други, по-сложни програми. Имайте предвид, че трябва да работите усилено върху себе си, защото много фирми се нуждаят от офис асистент, които свободно да владеят стандартния набор от програми. Какво означава свободно? Означава, всеки път, когато отворите някоя от тези програми, да не се чудите пет минути за следващата стъпка, всичко трябва да бъде доведено до автоматизъм. Вашият шеф може да купи специална програма, например,  за счетоводство и ще ви се наложи да се научите да работите с нея.

Задължително качество за един офис асистент е офисната памет. Разбира се, всяка компания си има свои критерии, но това, че тя трябва да бъде развита е факт. Представете си ситуация, когато на занесения от вас документ на шефа, той нанася N количество поправки, но не ги пише отделно, а нахвърля някакви щрихи. Връщайки се на работното място, вие установявате, че половината от думите на шефа  сте ги забравили. Извинявате се, молите да повтори още един път, пак забравяте…. Направете си изводи. В интернет днес може практически да се намери всичко, в това число и специални упражнения за развитие на паметта.

Друг критерий, който отличава добрият офис асистент от не много добрия е физическата издръжливост. И не се учудвайте, колкото и необичайно да звучи! Това дори не е желателно, а необходимо качество. Имайте предвид, че много хора могат цял ден да стоят в офиса, но ще може ли всеки ефективно да работи в продължение на дълго време с документи, шефа, компютъра, и ако е необходимо, с клиенти? След продъжителният работен ден трябва да се заемете със спорт, да отидете на фитнес, басейн, да направите комплекс от упражнения в дома си или поне да се разходите един, два часа. В противен случай вашето здраве ще се намира в групата на рисковите.

Обърнете внимание на външния си вид. От него също много зависи, ако вие сте решили да ставате търсен офис асистент. Ако вашата компания още не се е поддала на общата тенденция за дрес код, не е зле все пак да се подготвите за това. Запасете се няколко костюма, ризи и класически обувки. Жените трябва да обърнат внимание не само на облеклото, но и на гримът. Ако сте свикнали да се гримирате в ярки цветове, заменете ги с по-бледи и натурални.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *