В повечето случаи намирането на нужния шаблон за сайт е доста лесно, по-трудното е изработката на уникален дизайн на сайта. Трудностите започват само, ако наистина искате да получите конкретен сайт, т.е. когато има конкретни желания за бъдещ външен вид и функционалност.

Например, видели сте страхотен сайт на състезател и решавате да направите същия и за себе си.

В този случай търсенето на с голяма вероятност ще бъде неуспешно. Това е като да търсиш игла в купа сено: шаблоните са десетки хиляди.

Ако не знаете какъв точно е използван, търсенето може да отнеме месеци, и не е сигурно че ще го намерите. А ако един състезател има уникален дизайн на сайта, тогава е невъзможно да се намери такова решение под формата на готово решение.

Така че, ако искате най-нестандартен проект – ще трябва да поръчате сайт с уникален дизайн. Само в този случай ще бъде възможно да осъществите всичките си „желания“.

Но тук трябва да имате пред вид това, че уникалния дизайн на сайта е много по-скъп, защото и работата по него е много повече.

Разбира се, че можете да намерите някой, който предлага сайтове с уникален дизайн по цена на покупката плюс инсталиране на шаблона, но тук има много подводни камъни.

Непрофесионален дизайн

Много от сайтовете, които сме виждали са такива, че е по-добре да се използва шаблон. Е, някои ще си кажат: не е толкова красив и е малко крив, но той също работи, и е уникален, какво е толкова лошо?

Кривият сайт е лош за хората.

Трудно четимите шрифтове, не балансираната цветова гама дразнят погледа и намаляват времето за престой в сайта.

Към липсата на мобилна версия търсачките се отнасят песимистично.

Лошата използваемост води до лиса на продажби.

Като цяло търсачките, както и живите посетители, обичат красивите нормални и ясни сайтове!

Те вдъхват доверие, насърчават конверсиите, клиентите виждат, че тук не са се поскъпили за сайт, а са го направили както трябва, а това означава за тях, че и самата компания е солидна.

И обратното, сайтове, нарисувани на колената на начинаещи, намаляват възвръщаемостта на сайта, понякога до нула.

Това се отнася за продажбите и растежа в търсачките. В края на краищата, това, което е лошо за хората, е лошо за и за популяризирането на проекта. Обикновено се прави уебсайт, за да се популяризира в търсачките, а лошия, банален и не красив сайт – това е почти кръст на SEO. И с всяка изминала година значението на поведенческите фактори само ще расте.

Професионалистите не предприемат насърчаването на първоначално тромави проекти – това са загубени пари за клиентите и загуба на тяхното време. Така постъпват много SEO специалисти.

 Така че, ако наистина сте решили да имате уникален дизайн на сайта, той трябва да бъде стилен, модерен, красив и с добра използваемост.

Дизайнът не е просто картина!

Често може да се срещне и обратната ситуация: картинката на дизайна е просто супер, а самия сайт е полужив, не пригоден за използване и популяризиране.

Това се случва, когато клиента държи на определена картинка и не разбира, че да, тя е много важна, това е основата, но не по-малко важно е това, как тази картинка е проектирана и програмирана.

Всъщност, освен дизайна, разработчикът трябва да гарантира:

  • Първоначално правилно избран контролен панел за управление.
  • Качествено оформление: за да не срива всичко, когато след месец решите да смените местата на два блога в сайта и изведнъж с изненада разбирате от дизайнера на оформлението, че оформлението на текущия сайт е пълно, за да се направи дори и такава проста работа тук сметката ще бъде доста голяма.
  • Адаптивност: сайтът правилно и интересно да се показва във всички резолюции.
  • Mobile First: за да могат мобилните устройства да зареждат само необходимия код, а не всичко, това се отразява най-малко на класирането в Google, а скоростта на изтегляне на мобилни устройства обикновено е по-ниска, отколкото в стационарните мрежи, необходимо е всичко там „да лети“.
  • Съвместимост между различни браузъри: за да могат Chrome, Opera и Firefox да показват сайта стабилно.
  • Компетентно кодиране: така че сайтът да може „да лети“ дори на най-евтиния виртуален хостинг, без да изисква някакви нереални php библиотеки, всички негови елементи удобно да се променят чрез администраторския панел, а не просто да са вбити на парчета в кода, като същевременно лесно и без последици се обновяват до всяка нова версия на двигателя на сайта (ако няма много специфична функционалност) и т.н.

Да се провери всичко това от клиента е нереално. Обикновено само след време се установява, че заради непрофесионалния контролен панел и тромавата структура на описанието, е невъзможно да се направи SEO без преработка.

Уви, в 99% такива сайтове са само загубено време и пари, и се налага направата на съвсем нов сайт.

Под прикритието на уникален дизайн на сайта се поставят шаблон. Почти 30% от сайтовете, които се предлагат като уникални, са направени на базата на евтин или безплатен шаблон.

По принцип няма нищо незаконно или неетично, ако самият клиент не го е грижа. Е, ако искате да сте сигурни, че получавате сайт, който не е шаблон, поискайте уникален дизайн на сайта в договора и след приключване на работата да получите оригиналното оформление на PSD (формат Photoshop, в който са изчертани всички оформления на сайта).

Ако планирате нестандартен проект или не можете да намерите шаблон, който наистина би бил подходящ за вас, тогава всичко, което трябва да направите, е да си поръчате сайт с уникален дизайн.

В други случаи използването на шаблон за сайта ще бъде много по-изгодно и функционално. Обърнете внимание на шаблоните за сайтове, в които вече са инсталирали и конфигурирали повече от 20 допълнителни приставки, които подобряват функционалността и правят работата много по-удобна и приятна.

Успех в избора!