Landing Page е сайт от една страница, която изпълнява една конкретна задача. Програмистите трябва да дадат ясна представа на посетителите и да ги насърчават за извършване на някакво конкретно действие.

Landing Page се използва най-вече в онлайн продажбите защото може да фокусира вниманието на потребителите върху един продукт и да не го изпуска до самия край.

Landing Page има няколко общо приети названия, които могат да се срещнат в различна литература:

  • Landing;
  • Land;
  • Целева страница;

 

Landing Page най-често се използва за насърчаване на един определен продукт. Рядко се използва за група продукти, които изпълняват еднакви функции. Използването му позволява да се увеличат продажбите с 20-30% в сравнение с обичайните онлайн магазини.

Основната разлика на Landing  от пълноценните сайтове е мащаба. Landing  е една страница и съдържа само основната информация. В нея няма допълнителни блогове, връзки, големи текстове.

 

Отличителни особености на Landing Page

Главната особеност е пълното управление вниманието на посетителите. Работата им може да бъде сравнена с тази на магазините. Има определена зона и пътека, по която маркетолозите водят своите клиенти. В не много големите магазини алкохола и зеленчуците стоят в самото начало, за да може човека да направи своята покупка, а на пътя към касата през основната зала да може да си купи още нещо.

Има още много правила: бързо реализираната продукция заема много повече място, а дреболии като дъвки трябва да бъдат на края и т.н. Но същността е една – клиента се води по определен път, подтиквайки го да извърши покупка. Примерно същото се прави и с целевата страница.

Създателят води своя потенциален клиент по пътя, който сам е определил за него. Никаква излишна информация, връзки и преходи, само това, което може да го накара да извърши това действие, заради което е създадена целевата страница. В началото има информация, разкриване на теми, постепенен  тласък към изпълнение на действие, и в края закриване на някакво определено действие, най-често за да може клиента да остави своите данни за контакт.

За разлика от онлайн-магазините, които се създават за да продават продукти, тяхното описание понякога дори не е достатъчно обработено, целевите страници не могат да се похвалят с това. Всяка дума съдържа определено смислово натоварване.

Ето защо, независимо от външната простота, създаването на целевата страница е една много трудна задача. За да може продажбата да бъде успешна, трябва да се владее вниманието на клиента, стъпка по стъпка да се насърчава към извършване на определени действия. Ето защо за създаването на Landing Page най – често се изисква екип от дизайнери, програмисти и качествен копирайтър, които може да намерите сред екипа на Дигитална агенция SEOMAX.