Мобилния маркетинг: какво е то и защо е необходимо. Според статистиката около 40% от покупките в Интернет се получават чрез мобилни версии на сайтове или мобилни приложения. За да не загубите този лъвски дял от клиенти, трябва да се запознаете с мобилния маркетинг.

Началото на мобилният маркетинг е от 2000 г., когато мобилните телефони започнаха да влизат в живота ни. По време на създаването си, мобилният маркетинг представляваше SMS спам.

Неприемливи рекламни SMS съобщения бяха изпращани до всички потребители, чиито телефонни номера могат да бъдат получени.

Днес мобилният маркетинг се превърна в наука, където основното е персонален подход и помощ за клиентите.

Така че, мобилният маркетинг е набор от инструменти за популяризиране, които се прилагат чрез мобилни комуникации и мобилни устройства, за разлика от класическия маркетинг в компаниите.

Предимства на мобилния маркетинг:

 • Възможност за достъп до повече потребители, отколкото използването на интернет маркетинг;
 • Относително ниска цена за един контакт;
 • Фокус върху продажбите;
 • Персонализиране.

Недостатъци на мобилния маркетинг:

 • Натрапчивост;
 • Трудност при получаване на данни;
 • Висока конкуренция.

 

Мобилният маркетинг трябва да се използва, когато поставяте пред компанията една от следните задачи:

 • Повишаване на лоялността на клиентите;
 • Създаване на обратна връзка с клиентите;
 • Стимулиране на повторните покупки;
 • Запазване на съществуващи клиенти;
 • Привличане на нови клиенти;
 • Повишаване на осведомеността за марката;
 • Ръст на продажбите.

Освен това е необходимо да добавим, че мобилният маркетинг може да се счита за отличен пример на партизански маркетинг. Това е каналът, който ви позволява да популяризирате стоки на широка аудитория без големи инвестиции.

Инструменти на мобилния маркетинг

За да изберете конкретен инструмент за мобилно рекламиране, трябва да направите следното:

 • Определете целевата аудитория на продукта и фирмата;
 • Определете каква част от вашата целева аудитория използва мобилни комуникации, мобилни приложения, използва QR кодове;
 • Определете бюджета на рекламната кампания.

Мобилният маркетинг отдавна е надхвърлил обикновените SMS съобщения, въпреки че те имат място, но в различна форма.

SMS съобщения

SMS съобщенията като мобилен маркетингов инструмент днес са персонализирани рекламни писма. Рекламните съобщения трябва да се изпращат само на тези потребители, които се интересуват от вашия продукт.

При това е важно да се формират съобщения поотделно за всеки потребител, като се вземат предвид нуждите, интересите и другите данни на потенциалните клиенти.

На теория всичко звучи чудесно, но как да се набавят всички необходими данни на практика?

Има няколко начина да направите това:

 • Включване на необходимите полета за създаване на персонализирани съобщения в регистрационния формуляр на официалния ви уебсайт. Не забравяйте да включите полето „Мобилен телефон“ и разрешението за разпространение на SMS. Не забравяйте да проследявате историята на покупките и посещенията на страниците на потребителя на сайта си.

Представете си, че продавате продукти за грижа за коса във вашия онлайн магазин. Ако потребителят е посетил страници с описание на средства срещу пърхот, но не е направил покупка, то тогава му предложете в SMS съобщение ефективно средство за срещу пърхот, което ще реши проблема му. Ако потребителят е направил покупка, предлагайте допълващи продукти. За да създадете персонализирано рекламно SMS съобщение, следните полета може да ви бъдат полезни по време на регистрацията: „ Шампоани с какъв ефект ви интересуват най-много?“, „Какви аромати предпочитате?“. Не претоварвайте въпросниците и винаги предлагайте отговори, в противен случай ще изплашите потенциалния потребител.

 • Получаване на необходимите данни при оформяне на поръчката. В този случай помагат бонусните карти, за получаване на които на клиентът се предлага да попълни малка анкета.
 • Въпросниците в социалните мрежи ще позволят да се получат липсващите данни за потенциални клиенти;
 • Закупуване на база данни с номера и данни за потенциални клиенти. Но в този случай, рискувате да доведете до негативна реакция на потребителя.

MMS съобщения

Мобилният маркетинг под формата на MMS съобщения е напълно идентичен с SMS-ите. В случай на MMS съобщения, получавате възможност да изпращате не само текстова реклама, но и визуални (изображения), аудио (гласови съобщения) и видеореклами.

Реклами в мобилни приложения

Този тип реклама се отнася до мобилния интернет маркетинг. Абсолютно всички мобилни приложения предлагат услуга за поставяне на реклами под формата на изображение или видео.

Този вид мобилна реклама е по-подходящ за компании, чиято целева аудитория е предимно млади хора, тъй като те основно използват различни мобилни приложения.

За да може рекламната Ви кампания да постигне желаните резултати, трябва да спазвате следните правила:

 • Изберете приложения, чиято целева аудитория съответства на целевата аудитория на рекламирания продукт.
 • Поискайте статистически данни за изтегляне от разработчика на приложението, за да разберете кой е потребителят. Това ще ви позволи да се съобразите с предишната позиция;
 • Вижте броя изтегляния на приложението и броя потребители, които искате да уведомите.

Най-добре е да се свържете директно с разработчиците на приложенията, но можете да ги направите и с помощта на DoubleClick и OpenX.

Видовете реклами в мобилни приложения са следните:

 • Хоризонтален банер – заема част от екрана, не пречи на абоната да използва приложението;
 • Статично изображение – заема целия екран, за да премахнете рекламите и да продължите да работите с приложението; трябва да затворите рекламите, като кликнете върху кръста;
 • Анимация – видео с продължителност 3-5 секунди;
 • Разширяващ се банер – когато кликнете върху него, той се разширява до цял екран.

Освен това вие сами можете да създадете мобилно приложение, например, игра, чиято сюжетна линия се пресича с вашия бизнес. За преминаването на тази игра задайте бонуси, които можете да се заменят с отстъпка или подарък.

QR кодове

Сравнително нов инструмент. Това е код, който може да бъде поставен върху печатен носител, който може да бъде прочетен чрез мобилно приложение. Такъв код трябва да носи ценност за клиента. Никой няма да изтегли приложението за четене на QR кодове, за да вижда реклами.

Следователно QR кодът трябва да носи една от следните ценности:

 • Осигурява онлайн купон за отстъпки;
 • Осигурява онлайн купон за получаване на подаръци;
 • Други.

Кратки номера

В този случай потенциалният клиент се обръща към вас, за да получи някаква информация. Като правило, този инструмент се използва в комбинация с всеки друг, в който е имало „кука“ за потенциалния клиент и самия кратък номер.

Пример. Потенциалният потребител чува по радиото следната рекламна информация: „В магазина N дават подаръци, за повече информация се обадете на 555“.

Технология на мобилния маркетинг

От това какъв инструмент за разпостранение на мобилните рекламни съобщения сте избрали, ще зависи технологията на маркетинга, чрез която той ще бъде реализиран.

Таблицата показва основните технологии на мобилния маркетинг с тяхното кратко описание и корелация със специфични инструменти и форма на изпълнение.

Описание на технологиите Инструменти,

реализиращи технологиите

Форма на реализация
Гласови

съобщения

Представляват прости гласови съобщения с рекламен характер ММС-съобщения;

Кратки номера

Аудио
SMS съобщения Рекламни SMS

съобщения

СМС- съобщения Текстово сообщение
ММС-имейли Рекламни ММС-съобщения ММС-съобщения Аудио
Wap, gprs, edge Интернет комуникационни технологии за мобилни устройства (начини за достъп до мобилния интернет) Реклама в мобилни приложения, QR кодове Видео, изображение, текст
IVR Гласово меню Кратки номера Аудио
ICB (Interactive Cell Broadcast) Мобилно изпращане от телекомуникационни оператори Услуги на мобилни оператори Изображение (кликване)

 

Успешни примери за прилагане на мобилен маркетинг

Всеки мобилен маркетингов инструмент може да ви доведе до успех. Ето примери за успешни рекламни кампании, проведени с помощта на различни инструменти.

SMS и MMS имейли

„ N Клуб „ активно използва SMS имейли за привличане и задържане на клиенти. Тяхната стратегия е да се заинтересува клиентът, да го накарат да дойде в магазина, за да разбере какво е имала пред вид компанията SMS съобщението с такова съдържание:

Това е много поверителна информация … Само шшшшт! 🙂 Ние даваме любов и всичко, което е свързано с нея.“ И те се справят чудесно.

Реклами за мобилни устройства

Ресторантите за бързо хранене като Burger King и KFS отдавна пуснаха своите мобилни приложения, които позволяват на потребителите да получават отстъпки, които привличат вниманието на клиентите.

QR кодове

Авиокомпанията Scandinavian Airlines проведе кампания, в която потенциалният клиент бе помолен да сканира QR код, за да получи отстъпка за полета. Особеността беше, че е възможно да се сканира код само с помощта на две джаджи. По този начин потребителите започнаха да водят в компанията свои приятели и познати, за възползват от техните приспособления.

В заключение, мобилният маркетинг не завършва с изброените инструменти за популяризиране. Той включва адаптирането на сайта Ви за мобилни устройства.

Важно е вашият уеб сайт в смартфона да показва основна информация и да позволява да се извършват целеви действия. За тази цел, задайте изображението на подходяща разделителна способност и размер, премахнете плъгините, увеличете малко шрифта, бутоните и другите активни елементи на страницата.