Да станете програмист може да бъде вашият късметлийски билет към живота. Това е труден път, изискващ много усилия и време, за да научите HTML, CSS, Java, PHP и други технически неща. Продължете да четете статията, ако не се страхувате от трудности по пътя и ясно искате да разберете какво е необходимо, за да станете програмист.

Откъде да започнете?

Преди да започнете да търсите информация как да станете програмист от нулата, помислете: наистина ли ви трябва това? Този въпрос не се отнася за тези, които вече имат зад себе си база от знания, получени на специални курсове или в съответната образователна институция.

Ако ви е било трудно да научите математика и други технически науки в училище, тогава може би е по-добре да мислите не за това как да станете програмист, а как да изберете професия, близка по дух? Освен това вратите на свободните работни места, свързани с интернет и компютъра, не се затварят.

Например, можете да опитате копирайтинг, пренаписване или управление на съдържанието, ако сте добри в писането на текстове и статии. Ако обаче сте решени да се развивате в обсъжданата днес посока, тогава нека да разберем какво е необходимо, за да станете програмист от нулата.

Можете да се развиете в тази тема, като изберете един от 4-те начина по-долу:

 

Самостоятелна подготовка ( самообразование)

Невъзможно е да станете програмист без образование. Възможно ли е да станете програмист без да получите образование във висше учебно заведение? Разбира се, да. В Интернет има огромен брой различни курсове по програмиране, които ви позволяват да получите добро образование. Изтеглете безплатни курсове, изучете, приложете придобитите знания на практика, спечелете.

Също така в Интернет е пълно с различни тематични статии, видео и аудио материали. Като цяло няма да се изгубите. Основното е да копаете по-дълбоко, никой няма да ви даде нищо на тепсия.

Препоръка: не започвайте всичко наведнъж. Изградете си груб план за обучение, например 1 тема седмично. Овладейте я подробно и не пристъпвайте към нова, без да разбирате напълно всички тънкости на предишната. Безспорното предимство на самообразованието е фактът, че вие сами изграждате програма въз основа на това, което е необходимо за постигане на конкретен резултат.

 

Бързо да станете програмист с помощта на специализирани курсове

Не е необходимо да мислите как да станете програмист у дома. Можете да получите правилни знания, като се запишете на специализирани курсове във вашия град. По правило подобни програми за обучение не включват програмирането като цяло, но ви позволяват да се потопите в отделна тясна тема, да научите конкретни технологии или умения.

Препоръка. Консултирайте се с IT академия от кой курс трябва да започнете.

 

Да получите висше образование в университет

Този път ще бъде най-дълъг. За колко време мога да стана програмист в университета? 5 години, не по-малко. Това не означава, че ще имате голямо предимство в знанията, защото половината от образователната програма ще бъде разредена с ненужни предмети като физическо възпитание, философия и други науки, с чиито преподаватели очевидно не можете да говорите на HTML или Java.

Препоръка. Ако ще прекарате 5 години в университет, заставете се да ходите на лекции и да изтръгнете максимално от предложеното обучение.

 

Да станете програмист с помощта на ментор

Менторът може да осигури най-бързия растеж в кариерата на програмист. Той ще покаже пътя и ще коригира грешките, като ги посочи с пръст, за което преподавателите в университета нямат време, защото са ангажирани с цял поток студенти. Плюс това, винаги в случай на затруднения можете да го помолите за помощ.

При липса на време менторът поне ще ви посъветва за полезни книги или други образователни материали. Единствената уловка е, че не е толкова лесно да се свържете с него, защото често това са супер заети хора, които имат много работа и без вас. И какъв е смисълът да ви помогна? Без пари, без ясни перспективи.

Препоръка. В началото наставникът може да бъде приятел или познат, по-опитен в тази област.

 

Какви знания са необходими за да станете програмист?

Знанията, което трябва да получите, зависи от това, какво искате да специализирате. Какъв програмист е по-добре да станете, зависи от вас. Всеки човек има свои собствени цели и предпочитания. Ако говорим за това, което е необходимо, за да станете програмист в самото начало, ви съветвам да вземете решение за подходящия език за програмиране (PHP, Java, Python, Ruby и т.н.). Следните 3 параметъра могат да станат критерии за избор:

  • наличието на свободни работни места на пазара на труда е най-добрият вариант за хората, които искат да намерят работа в голяма компания. Проучете пазара, вижте какъв език се търси и въз основа на това помислете какво е необходимо, за да станете програмист с тясна специализация.
  • ниско ниво на влизане – ако искате да станете програмист по лесен начин, без да отделяте време за изучаване на основите, погледнете какъв език можете да научите възможно най-бързо и действайте.
  • получаване на удоволствие от процеса – ако не харесвате езика, на който работите, няма да сте добър програмист. За да постигнете високи резултати, трябва да обичате това, което правите.

 

Как да получите първия практически опит?

След като сте решили какъв програмист да станете, е време да преминете към практика. Без нея няма да можете да получите работа или да получите добра скъпа поръчка на свободна практика. На първо място, препоръчваме да не се потапяте в гигабайтите на учебните курсове, а незабавно паралелно да прилагате знанията си на практика.

Няма нужда да чакате, докато приключи последната страница от нова мега полезна книга, което ще ви направи гуру за програмиране. Видели сте задача? Веднага я изпълнете, след това я усложнете, експериментирайте. Цел: да изпомпвате ключови умения за програмиране до ниво на автоматизъм. Битките се печелят не от този, който знае много, а от този, който успешно може да приложи знанията си на бойното поле.

След като получите определена база знания, е време да помислите къде да вземете първия проект. Можете да отидете на борсата на свободна практика за това. Ще бъде изключително трудно за начинаещите да получат поръчка, но започнете с малки. Изпълнете проекта евтино или като цяло безплатно. След това направете няколко проекта с максималните ви възможности и ги „опаковайте“ във вашето портфолио. След това задачата за намиране на клиенти или устройване на атрактивна позиция в компания ще бъде значително опростена.