Photoshop е супер мощна програма за създаване и редактиране на изображения. С помощта на тази програма се създават невероятни рисунки.

Програмата се разпространява от Adobe, а пълното й име е Adobe Photoshop. Самата програма е на повече от 20 години, а в днешната версия има приставка CS. Най-новата версия е CS6.

Photoshop е програма за създаване и обработка на растерни графики, с други думи – графичен редактор. Растерна графика, това е всяко изображение, което се състои от отделни пиксели от различни цветове – снимки във фотоапарата, снимки на сайтове, спрайтове в игрите.

Сам по себе си, Photoshop е само набор от инструменти, които са събрани заедно. Но всичко е направено толкова внимателно и акуратно, че се създава истинска работна лаборатория за художника или дизайнера. Има инструменти за рисуване – различни четки и пълнежи, инструменти за вмъкване и работа с текст, векторна графика … Последните версии дори ви позволяват да зареждате 3D модели в популярни формати, създадени в редакторите на триизмерната графика.

Програмата позволява лесно да включвате различни модули, разработени от странични програмисти, а те са стотици. Ако не ви достигат инструментите в стандартния набор на програмата, а те обикновено са доста достатъчни за всякакви запитвания, можете да използвате някои екзотични филтри, четки, палитри …

 

Какво мога да направя с Photoshop?

С помощта на Adobe Photoshop можете да направите снимки с невероятни ефекти, ето една малка част от това, което може да се направи с тази програма:

Комбиниране на снимки

С тази програма можете да комбинирате абсолютно различни снимки.

Добавяне на специални ефекти

Можете да добавяте много специални ефекти към изображението.

Преоразмеряване на изображение

В тази програма можете да промените размера на изображението.

Оптимизиране на изображението

Много добре се оптимизира изображенията от форматите jpg (jpeg), png и gif.

Създаване на лога

Като цяло логотипите се създават с помощта на векторни графични програми като Corel Draw и Adobe Illustrator. Но логотипите, които се използват за сайта, можете да направите и във Photoshop.

Photoshop е толкова удобна и мощна програма, че днес почти всеки човек, който по някакъв начин е свързан с графика, има тази програма на своя компютър. Уеб дизайнерите разработват всички графики на сайтовете в него, програмистите всички красиви икони и игрови персонажи, фотографите коригират неуспешните снимки, премахвайки „червените“ очи или коригират яркостта, контраста или баланса на цветовете. Photoshop е нужен често и практически на всички.