SEO статия е обичаен текстови материал, основната цел на който е да се „хареса“ на търсачките така, че този текст да се показва на първите места в търсачките за някои заявки за търсене . В този случай собственикът на уебсайт или онлайн магазин получава безплатни посетители от търсачките, които след това му носят приходи, например, купуват нещо от сайта.

Разбира се, правилно избраните заявки за търсене са основата за успешно популяризиране. Но е също толкова важно да ги поставите правилно в статията.

5 основни правила за писане на SEO статия

Важно е да разберете, че различните специалисти и собственици на сайтове могат да имат различни изисквания към копирайтинга, защото всеки от тях има собствен опит.

  1. Ключовите думи трябва да изглеждат естествено.

Потребителите в търсенето могат да пишат запитвания, както искат, например „цена паркет София“. И по-рано, преди 5-7 години, такива тромави заявки за търсене бяха добавени към SEO-текста. Този подход е бил норма, тъй като търсачките все още не са могли да определят четливост на текстове и банални грешки в говора.

Сега те могат да правят всичко това автоматично. Текстове с тромави ключови думи попадат в категорията на подозрителни. И дори може да им бъде дадена ръчна проверка на такива сайтове от „живи хора“ – служители на търсачките!

Така че ключовите запитвания, дори и да изглеждат тромави в оригиналния списък, трябва да се добавят към SEO-текста възможно най-естествено, като разбира се, се стараете да запазите първоначалната заявка за търсене.

  1. На всеки 2-3 изречения – абзац, на всеки 2-3 абзаца – подзаглавие.

Всяка SEO статия трябва да има добре структуриран материал: статията не трябва да бъде един „лист“ без начало и край.

Необходимо е да се правят абзаци (логически отстъпи в материала, обединяващи смисъла на групата от изречения) и подзаглавия (всъщност това е просто структурата на статията).

Защо е важно правилно да „подадете“ SEO текста? Защото структурираният, разбит на абзаци материал става по-разбираем, четлив, а това подобрява поведенческите фактори: повече хора ще бъдат по-склонни да реагират добре на такива статии и по-дълго ще четат материала.

Затова винаги използвайте подзаглавия и абзаци по формулата: „На всеки 2-3 изречения – абзац, на всеки 2-3 абзаца – подзаглавие“ .

Освен това в този случай става лесно да се използват мета таговете на заглавията H1-H3.

  1. Равномерно разпределение на ключовите думи в текста

Не трябва всички ключови думи да бъдат в началото или в края на  SEO статията, в едно или две изречения.

Ключовите думи трябва да бъдат равномерно разпределени по целия текст, защото търсачките анализират текста като речен чакъл ( на кратки части) и ако те преценят, че плътността на ключовите думи на единица текст е повече, могат да бъдат наложени понижаващи филтри.

  1. Най-важните ключови думи трябва да бъдат добавяни в подзаглавията.

Всички ключови думи винаги се сортират по честота. С прости думи, има запитвания, които се набират 30 пъти месечно, а има и такива, които се търсят по 3000 пъти.

Като правило, най-честите запитвания са най-конкурентните, т.е. по тях са намерени повече конкурентни сайтове и затова с тях е по-трудно да се пробие в първата страница на търсенето.

Така че в правилната SEO статия трябва да наблегнете на тези важни ключове (това обикновено са първите 10-20% от общия брой на заявките).

За целта са подходящи подзаглавията, за които вече споменахме. В документи на Microsoft Word подзаглавията просто се отделят с по-голям шрифт, например 18px, а в сайта, разбира се, те ще бъдат оформени със специални мета тагове.

По своя характер подзаглавията  трябва да са ясни и информативни, без „вода“, но с ключови думи.

Между другото, при SEO копирайтинга винаги отделяйте ключовите думи с удебелен шрифт (CTRL + B),за да могат да се виждат в общата маса на текста.

  1. Първата ключова дума трябва да бъде вписана в заглавието на статията в първото и последното изречение.

Както практиката показва, търсачките реагират много добре, когато ключовата дума е в първото и последното изречение и, разбира се, и в заглавието на статията.

Първата ключова дума като правило е най-честа и конкурентна и затова към нея има повишено внимание.

Препоръчваме ви да спазвате тези 5 основни правила за писане на SEO статия, за да се класирате успешно от търсачките.