SEO в своята основа е изкуство и наука, което опростява задачата за намиране на висококачествено съдържание в търсачките. Ключовият аспект тук е „качествено съдържание“, което помага на клиентите да получават отговори, които водят до покупки или други бизнес задачи.

Повечето от алгоритмите на Google имат за цел да популяризират доброто съдържание и да наказват спама. Въпреки че не винаги изглежда така, повечето от най-добрите практики за SEO в Google наистина са на ваша страна, всичко, което трябва да направите, е да ги научите и да ги овладеете.

Например, ето някои SEO техники, които са живи и добри за използване:

  • Използване на ключови думи, насочени към потребностите на клиента.
  • SEO-copywriting и вътрешна оптимизация на сайта.
  • Привличане на връзки.
  • Оптимизация на вътрешните връзки.
  • Технически аспекти на SEO (всичко свързано с подобряване на взаимодействие с търсачките).
  • Оптимизация за ангажиране и комуникация на посетителите.

 

Качественото съдържание това е добро, оптимизираното съдържание е още по-добро.

Ако търсачките се опитват да наградят висококачественото съдържание, което го прави по-видимо в търсенето, не е ли достатъчно само да се създаде добро съдържание и да се счита, че работата е свършена? За съжаление не.

Въпреки, че търсачките са станали по-умни и по-оперативни, започнали са да анализират по-добре съдържанието, много уеб страници бледнеят в сравнение със способността на хората да различават нюансите и значението на съдържанието. Т.е, много е важно да изпратите правилните сигнали на търсачките и да направите тяхното разбиране възможно най-просто.

Качеството на съдържанието се свежда до неговата релевантност за потребителите и няма по-добър способ за насочване на съдържание към потребителя, отколкото чрез ключови думи. Всяко търсене започва с факта, че дадено лице въвежда ключови думи в формата за търсене и завършва с едно кликване върху един от представените резултати от търсенето.

Чрез оптимизиране на текста на страницата, заглавията и метаописанията, можете да получите положителен ефект при привличането на трафик за търсене и класиране, особено за сайтове, които са силни и в други аспекти.

Връзките все още играят роля.

Въпреки неотдавнашното съобщение от Google за намаляване на въздействието на връзките, което е много важно, това не се отнася за добрите връзки. Откриването на връзката е важно за търсачките при търсене на ново съдържание, така че колкото повече връзки към сайта (от подходящи и висококачествени източници), толкова по-голяма е вероятността търсачките да намерят съдържанието ви.

Не мислете, че връзките са по-важни от качественото съдържание, или че е достатъчно да се позовете на лошо съдържание, за да стане добро. Доброто съдържание не само привлича висококачествени връзки (чрез ефективна реклама или разпространение на информация в социалните медии), но и увеличава ангажираността на посетителите, което също увеличава конверсията.

Важни са и социалните сигнали, както и връзките от други страници, затова трябва да сте сигурни, че усилията за създаване на съдържание също включват усилия за разпространение / рекламиране на това съдържание чрез социалните мрежи. Google+, Facebook и Twitter трябва да се използват по подразбиране при рекламирането на съдържание в социалните медии. Просто се уверете, че разпространявате много друго полезно съдържание във вашите групи / сметки, а не само в собствените си.

Важно е не само да получавате качествени връзки, но и да наблюдавате и евентуално да премахвате нискокачествени връзки, особено ако сте получили съобщение от Google за неестествени връзки. Непрекъснатото наблюдение на референтния профил е добър предпазител, тъй като лошите връзки имат кумулативен ефект и ще бъде много трудно да се изчисти профила, когато това стане реален проблем.

Техническите проблеми могат да бъдат пречка за търсачките (и хората) да търсят и да бъдат въвлечени в съдържанието.

Въпреки факта, че много в SEO се променя, шансовете новите алгоритми да започнат да санкционират / филтрират добре функциониращи сайтове от техническа гледна точка са много малки. Дали искате вашият сайт да се зарежда бавно?

Много е важно да оптимизирате сайта, така че страниците да се зареждат по-бързо, съдържанието да е достъпно за индексиране, навигацията разбираема. Хората ще напуснат сайта и никога няма да се върнат, ако се объркат или чакат твърде дълго, същото важи и за търсачките.

Малките технически грешки могат да имат големи последствия. Например неочаквано блокиране на страниците на целия сайт от индексиране чрез файл robots.txt не само убива SEO, но се прави много просто. Често разработчиците блокират раздели на сайта за да внедрят промени и, за съжаление, забравят да възстановят robots.txt.

Добра практика би било да се поръча на един екип да проверява за всякакви проблеми, следващи след глобални обновления, или на постоянна основа.

SEO е живо и бързо се развива.

По дефиниция, SEO са усилия да се подобрят характеристиките на съдържанието, така че търсачките и потребителите на търсачките да го намерят. Докато хората използват търсачките за търсене на информация и бизнесът има съдържание, което искат техните клиенти да намерят, SEO ще бъде важно. И в близко бъдеще нищо няма да се промени.

Как използвате SEO във вашата компания, за да привличате, ангажирате и печелите повече клиенти?