Ключови умения на Linux специалистът през 2017 година | IMG IT Академия Пловдив | ИТ Курсове в Пловдив

Изискванията за Linux специалистът постоянно се променят. Какви умения ще бъдат търсени през 2017 г.? Какви умения трябва да се подчертаят в резюмето, за да се класирате за най-интересната работа?

Linux специалистът през 2017 година

Отговорите на тези въпроси дава лекторът CBT Nuggets, автор на курсове за обучение по Linux, Шон Пауърс. Той изброява четирите най-важни умения, които трябва да притежава един съвременен Linux специалист.

Безопасност

Когато потребител активира всяка система на работа или у дома, той непременно трябва да мисли за опасностите, които могат да възникват. В това число, защото в рамките на мрежата по правило има много „умни“ устройства, чрез които дори файлов сървър може да бъде хакнат.

Linux специалистът трябва да има достатъчно висока компетентност по въпросите за информационната сигурност. Като минимум той трябва да знае основните заплахи и начините им за свеждане до минимум, дори само за да може навреме да включи към решението на проблемите тесните специалисти.

DevOps

DevOps вече не е нова концепция. През последните две до три години тя се оказа ефективна на практика. Разбира се, това е страхотно, когато цялата работа се извършва от тесни специалисти, но всеки трябва да знае какво се случва „зад кулисите“, и да знаете как да се коригира грешка, ако нещо се обърка.

Powers е убеден, че през следващата година ще има голямо търсене на служители, които могат самостоятелно да поддържат системата и, ако е необходимо, да коригират всички грешки, които възникват по време на операцията. Това важи особено за отворените решения, чиито потребители традиционно имат високо ниво на компютърна грамотност.

С други думи, ще бъде търсен Linux специалистът, който ще може самостоятелно да поддържа системата и при необходимост да поправя възникващите в процеса на експлоатация грешки. Бизнесът все повече трябва да решава сложни задачи, където ефективното взаимодействие на различните служители играе специална роля, поради което всеки от тях трябва да разбере основните проблеми на функционирането на инфраструктурата.

Разработка

Powers признава, че в продължение на 20 години работа като системен администратор, той никога не е намерил време да се научи как да програмира. По правило той успява да се справи с текущите задачи с помощта на малки скриптове, които влияят само на скоростта на решението.

Но тези дни са свършили. Експертът е сигурен, че както разработчиците трябва да имат навици за администриране, така и администраторите трябва да могат да програмират. Това всъщност напълно съответства на концепцията DevOps, която ще става все по-популярна благодарение на нейната висока ефективност.

Всеки Linux специалист би трябвало да може да чете чужд код и да пише свой собствен. Той трябва да разбира програмните концепции, което е изключително важно за взаимодействието с други специалисти в рамките на DevOps.

Социализация

Често, когато планират кариера, хората рядко мислят за умения, които не са пряко свързани с тяхната професия. Например, за социални и комуникационни умения. Въпреки това, тяхното значение непрекъснато нараства и през 2017 г. те ще играят решаваща роля в заетостта.

Powers отбелязва, че живеем в свят, в който различни ИТ полета са преплетени. Всякакви важни задачи се решават от екипи, състоящи се от специалисти от различни профили, а успехът на целия проект зависи от способността им да взаимодействат помежду си. Най-смелите иновативни идеи се раждат на пресечната точка на дисциплините – без хора, които са в състояние да общуват помежду си, появата им е невъзможна.

Всички изброени ключови навици на Linux специалист може да усвоите на Курс „Linux системна администрация“ в IMG “IT ACADEMY, което ще помогне на вашето кариерно развитие.

 

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *