Препоръки и отзиви за книги за администратори.

Приложна криптография: протоколи, алгоритми и изходен код в C

Тази книга е изключително полезна за разбирането на самите основи на криптографските системи и алгоритми до много по-напреднали концепции.

Произведени в ранните дни на шифроване с публичен ключ, описващи вътрешната работа на криптиращите системи. Абсолютно задължително за всеки, който иска да разбере повече за системите за поверителност, които защитават нашите данни.

 

Инженеринг на надеждността на базата данни

Революцията в инфраструктурата като код в ИТ също засяга администрирането на базата данни. С тази практическа книга, разработчиците, системните администратори и младшите администратори на домейни от средното ниво ще научат как съвременната практика на инженеринга на надеждността на сайта се прилага към занаята на архитектурата и операциите на базата данни. Авторите Laine Campbell и Charity Majors осигуряват рамка за професионалисти, които искат да се присъединят към редиците на днешните инженери за надеждност на базите данни (DBRE).

Ще започнете с проучване на основните оперативни концепции, които DBREs трябва да овладеят. След това ще разгледате широк спектър от опции за устойчивост на базата данни, включително как да внедрите ключови технологии, за да осигурите гъвкаво, мащабируемо и ефективно съхранение и извличане на данни. С солидна основа в инженеринга на надеждността на базите данни, ще бъдете готови да се потопите в архитектурата и операциите на всяка съвременна база данни.

 

Овладяване на Ubuntu сървър

Отказ от отговорност, това е последната книга на автора, но той е работил много усилено, за да направи възможно най-подходящата книга за изпълнение на Ubuntu на сървъри. Помислете за тази книга като негов проект за страст. Той е разширен от първото издание, за да бъде актуален за Ubuntu 18.04, и обхваща допълнителни теми, като Ansible, LXD и други.

„И за прости, и за сложни сървърни внедрявания гъвкавият характер на Ubuntu може лесно да бъде адаптиран, за да отговори на нуждите на вашата организация. С тази книга като ръководство ще научите всичко за Ubuntu Server, от първоначалното внедряване до създаването на готови за производство ресурси за мрежа „.

 

Книгата за оцветяване на контейнерите Commandos

Сега е лято и трябва да отделите време да направите нещо забавно и да научите нещо ново. За щастие, можете да направите и двете с тази книга, в която да качите малко повече от дузина страници. Как? Чрез оцветяване, докато четете за това как Linux контейнерите и инструментите, които ги поддържат, спасяват света.

Представете се на супергероите от тази история – Skopeo, Podman, Buildah, CRI-O и OpenShift – и научете как суперсилите на всеки могат да защитят планетата, или вашия център за данни, от бедствие чрез силата на децентрализация и устойчивост.

 

Информация: история, теория, наводнение

Тази книга обхваща историята на информацията и как сме се променили като култура и консумираме информация. От дешифрирането на езика на говорящите барабани в Африка и въвеждането на морзовия код за развитието на писмената дума като основа на цялата информация, чрез социалните медии и как днес консумираме и категоризираме информацията.

Има очарователни сведения за хората, които дават своя принос за това как възприемаме и консумираме информация. Историята за разчитането на говорещите барабани беше едновременно запомнящо се и ни накара да се усмихваме.

 

Философията на Linux за SysAdmins

Linux има силна историческа връзка с Unix, не само по отношение на технологиите си, но и по-специално към нейната философия. Новата книга, „Философията на Linux за SysAdmins“, отличи тази връзка, докато разработва нова философия, която е уникално приложима за системния администратор на Linux. Философията на Linux за системните администратори не е за изучаване на нови команди, процеси или процедури. По-скоро става дума за превръщането в по-добър SysAdmin чрез разбиране на силата на Linux като функция на философиите, които са я построили.

Тази книга използва сравнително малко общи команди на Linux, за да илюстрира практическите, използваеми аспекти на философията. Читателите ще научат философски подход към системната администрация, който ще отключи силата на знанията, които вече притежават. В тази книга се разглежда командния ред на Linux, но не става въпрос за самите команди. Командите са само инструментите, чрез които се разкрива красотата на основната структура на Linux с експерименти от реалния свят, които можете да изпълните.

 

Управление на времето за системни администратори

Има много велики книги, които покриват различните технически аспекти и системи на системния администратор, но понякога ние губим от погледа си човешката страна. Тази книга обхваща управлението на времето със специфичен фокус върху системен администратор и често срещаните проблеми, които срещат. Както се изтъква в словото: „Спрете да работите късно и започнете да работите умно.“

Тя обхваща как да се справяме с непрекъснати прекъсвания, управление на календари и създаване на рутинни процедури, както и как да фокусираме и приоритетираме това, което е важно, сред множество други теми. Той дори извиква на често пренебрегваното изкуство на документацията. Това е страхотна книга за всеки, който винаги се намира зает, но никога не се чувства като че ли се прави нещо.

 

Unix Linux System Administration Наръчник

Последното издание на тази книга датира от 2011 г., което изглежда като вчера.

Би могло да се спори, че работата на системния администратор се е развила доста през последните седем години с нарастването на DevOps, облака и PasS, наред с други неща. Но, мисля, че тази книга все още има много голяма информация, някои от които са най-добрите практики, които надхвърлят моделите и технологиите за развитие. Това книга с 1500 страници, но тя е една от най-добрите книги на sysadmin, които съм чел.

Препоръките за книгите са от Кирил Кирилов – водещ лектор на 

Курс за Системен администратор

Linux системна администрация